fbpx

5 tips για να καταφέρεις να κοιμάσαι σωστά τις μέρες της καραντίνας

5 tips για να καταφέρεις να κοιμάσαι σωστά τις μέρες της καραντίνας

Η ζωή στην καραντίνα, ο καταιγισμός των ειδήσεων και εξελίξεων και η ανησυχητική κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά είναι μία ατέλειωτη πηγή άγχους, το οποίο φυσικά εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Και είναι πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί τη νύχτα, όταν τα πάντα ησυχάζουν και δεν έχεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το καλό που κάνει στη διατροφή σου η παραμονή στο σπίτι

Η αϋπνία είναι φυσικά ένας από τους βασικούς εχθρούς της καλής υγείας, καθώς όχι μόνο μας στερεί ενέργεια αλλά χαμηλώνει τις αντιστάσεις του οργανισμού μας και κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ασθενεί. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να την καταπολεμήσουμε. Ιδού 5 αποτελεσματικοί τρόποι που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό:

 

  1. Τρώμε τα κατάλληλα φαγητά για βραδινό

Βρώμη και διάφορα porridges (μπορεί να την έχεις συνδέσει με το πρωινό σου, όμως οι φυτικές ίνες της βρώμης προκαλούν την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί με την σειρά του ένα αίσθημα νύστας)

Αμύγδαλα (περιέχουν μαγνήσιο και  τρυπτοφάνη, τα οποία χαλαρώνουν τους μύες και σταθεροποιούν τους χτύπους της καρδιάς)

Μέλι (μία κουταλιά επιβραδύνει την ορμόνη ορεξίνη, η οποία σε κάνει να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση)

Μαύρη σοκολάτα (εδώ θα βρεις σεροτονίνη, η οποία εξασφαλίζει μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας και είναι απαραίτητη για έναν ήσυχο ύπνο)

Μπανάνες (είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και ποτάσιο, τα οποία χαλαρώνουν τους μύες και τα νεύρα)

 

  1. Δεν aσχολούμαστε με τα ηλεκτρονικά

Θέσε το ως κανόνα στον εαυτό σου πως θα σταματήσεις να ασχολείσαι με οποιαδήποτε οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι την ανάγκη να παραμείνεις ενημερωμένος και να συνεχίσεις να επικοινωνείς με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, όμως υπάρχει μεγάλη ανάγκη αποστασιοποίησης από τον έξω κόσμο λίγο πριν ξαπλώσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρέσεις λίγο από το άγχος των ημερών. Επιπλέον, το σκληρό μπλε φως της οθόνης του κινητού σου αναστέλλει την λειτουργία της μελατονίνης (ορμόνης του ύπνου) και δημιουργεί διαταραχές στον κιρκαδικό ρυθμό σου. Κάνε log out για λίγο, διάβασε ένα βιβλίο και κλείσε τα μάτια.

 

  1. Φροντίζουμε για τη θερμοκρασία γύρω μας

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα Sleep.org, η κατάλληλη θερμοκρασία για ποιοτικό ύπνο είναι οι 19°C, έτσι ώστε να μην κρυώνουμε στον ύπνο μας αλλά χωρίς να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξυπνήσουμε ιδρωμένοι. Εξασφάλισε τη σωστή θερμοκρασία με cozy κουβερτούλες και τις κατάλληλες πιτζάμες. Απέφυγε τα μάλλινα.

 

  1. Δεν χρησιμοποιούμε sleep apps

Είναι γεγονός πως υπάρχει μία εφαρμογή στο κινητό μας για τα πάντα. Έτσι λοιπόν αν αναζητήσεις application που υπόσχεται να σε βοηθήσει με το πρόγραμμα του ύπνου σου, θα βρεις εκατοντάδες αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον Dr Guy Meadows, ιδρυτή και Clinical Director του The Sleep School στο Λονδίνο, οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές δεν έχουν κανένα τρόπο να σημειώνουν την ποιότητα του ύπνου σου και μπορούν να κάνουν το πρόβλημα μεγαλύτερο, γεμίζοντας τον χρήστη με περίσσιο άγχος. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με τις ώρες που κοιμήθηκες, τόσο πιο έμμονη ιδέα σου γίνεται.

 

  1. Αποφεύγουμε τα πολλά υγρά

Φυσικά και είναι σημαντικό να παραμένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πίνουμε τουλάχιστον οχτώ ποτήρια νερό. Όμως η κατανάλωση υγρών λίγο πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να μην έχει τα πιο ευχάριστα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, προσπάθησε να μην πιεις πολλά υγρά τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσεις στο κρεβάτι, γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να ξυπνάς κάθε είκοσι λεπτά για να επισκεφτείς την τουαλέτα. Και δεν υπάρχει κάτι πιο εκνευριστικό από αυτό.