fbpx

6 tips για να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να έχεις και την ψυχική σου ισορροπία

6 tips για να κάνεις καλά τη δουλειά σου και να έχεις και την ψυχική σου ισορροπία

Η δουλειά σου σε πιέζει πολύ. Αρχίζεις το πρωί και τελειώνεις το βράδυ με αποτέλεσμα να έχεις χάσει την προσωπική σου ζωή;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δες πως το κινητό σε κάνει να δουλεύεις περισσότερο!

 

Αν πράγματι συμβαίνει αυτό, τότε τα νεύρα σου δεν πρέπει να είναι σε καλό σημείο. Δες λοιπόν πως μπορείς να στρώσεις και τη δουλειά σου και να βρεις και τον ψυχικό σου κόσμο ώστε να ζεις τη ζωή σου:

 

  1. «Να κάνεις ό,τι αγαπάς»

Ακούγεται σαν μια θαυμάσια, τρυφερή συμβουλή, αλλά δεν είναι. Ο Καλ Νιούπορτ, συγγραφέας του βιβλίου So Good They Can’t Ignore You, επισημαίνει ότι «οι τωρινές συμβουλές καριέρας εστιάζουν στο ταίριασμα της δουλειάς με ένα δήθεν προϋπάρχον χαρακτηριστικό… με μια επιθυμία που εσείς καλείστε να εκπληρώσετε». Και προσθέτει: «Αυτό που ωθεί κάποιον να χαίρεται την εργασία του δεν έχει να κάνει με το ταίριασμα αυτής της εργασίας με ένα προϋπάρχουν ενδιαφέρον».

 

  1. «Διαπραγματεύσου ένα ελαστικό πρόγραμμα»

Αυτή τη συμβουλή θα τη βρείτε παντού, και σε διάφορα …χρώματα και μεγέθη. Στρατιές «ειδικών» καλούν τους εργαζόμενους να διαπραγματευτούν ένα ελαστικό πρόγραμμα, ή να εργαστούν από το σπίτι, κλπ. Μια τέτοια συμβουλή τείνει να αγνοεί όμως κάποιες πολιτισμικές και χρηματοπιστωτικές πληροφορίες. «Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αρκετά δομημένες καταστάσεις και δεν μπορούν να πάνε και να φύγουν από τη δουλειά τους όποτε θέλουν», επισημαίνει ο Τζέρυ Τζέικομπς, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Αλλά ακόμα κι αν καταφέρετε κάτι τέτοιο, ένα ελαστικό πρόγραμμα συχνά σημαίνει τη θυσία χρημάτων ή ευκαιριών, ή και των δύο. «Στον παραδοσιακό αμερικανικό χώρο εργασίας, η ελαστικότητα φέρει μαζί της ένα στίγμα» παρατηρεί η Έλλεν Ερνστ Κόσεκ, ειδικός σε ζητήματα εργασίας-οικογένειας. Σχεδόν οι μισοί Aμερικάνοι εργαζόμενοι θα ήταν, σύμφωνα με έρευνες, διατεθειμένοι να παίρνουν λιγότερα χρήματα και να εργάζονται από το σπίτι.

Άρα, αν σκέφτεστε να διαπραγματευτείτε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει περισσότερη εργασία από το σπίτι, ίσως είναι καλό να γνωρίζετε ότι ο εργοδότης σας ίσως ζητήσει σε αντάλλαγμα να σας δίνει χαμηλότερο μισθό.

 

  1. «Βάλε όρια»

Αυτή δεν είναι σώνει και καλά μια κακή συμβουλή, αλλά ακούγεται υπερβολικά αφηρημένη για να έχει την οποιαδήποτε χρησιμότητα. Εξάλλου, στη δουλειά πολλοί από μας δεν είμαστε σε θέση να θέσουμε εμείς τα όρια, κι αν το κάνουμε μπορεί να βρεθούμε χωρίς δουλειά. «Πολλοί παλεύουμε να θέσουμε όρια, αλλά το αφεντικό και η εταιρεία πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτά» υπενθυμίζει ο Τζέικομπς. «Δεν τα ορίζεις εσύ». Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνετε σε μια κακή δουλειά. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι απλά δεν είστε σε θέση να θέσετε εσείς τα όρια. Αν δεν αντέχετε τη δουλειά σας, αν το αφεντικό σας καταπιέζει, αρχίστε να ψάχνετε για την επόμενη.

 

  1. «Αποτοξινώσου από τον ψηφιακό κόσμο»

«Τι χαζή συμβουλή», λέει ο Νιούπορτ. Όλη αυτή η φιλολογία περί αποτοξίνωσης ρίχνει το φταίξιμο στις συσκευές και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά το πρόβλημα είναι δικό μας. Εμείς είμαστε αυτοί που αντιδρούμε σ’ αυτές τις οχλήσεις, μόλις αυτές εμφανιστούν. «Το να θεωρήσουμε ως λύση το να περάσουμε μερικές ημέρες χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ισοδυναμεί με το να πιστέψουμε ότι θα χάσουμε βάρος κάνοντας δίαιτα μια μέρα την εβδομάδα», καταλήγει.

 

  1. «Αφιέρωσε λίγο χρόνο για τον εαυτό σου κάθε μέρα»

Πράγματι, είναι καλό να βάλουμε στην άκρη λίγο χρόνο για να διαβάσουμε, ή να ασκηθούμε σωματικά, ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά η συμβουλή τίθεται με λάθος τρόπο, εφόσον επιρρίπτει την ευθύνη σε σας. Εμπρός, βρείτε ένα έξτρα μισάωρο – κι αν δεν μπορείτε, τότε το πρόβλημα είναι δικό σας επειδή δεν βάζετε προτεραιότητες. Το θέμα όμως δεν είναι ατομικό. «Η έμφαση μπαίνει, λανθασμένα, στο πώς εμείς πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα, και όχι στο πώς πρέπει να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μέσω εταιρικών πολιτικών και οικονομικών κανόνων», αναφέρει ο Τζέικομπς.

 

  1. «Έχε θάρρος»

Αυτό βασικά σημαίνει να είσαι πρόθυμος να φύγεις από τη δουλειά σου αν δεν πάρεις αυτό που θέλεις. «Νομίζω ότι το θάρρος αναφέρεται λανθασμένα στο συγκεκριμένο πλαίσιο». Πράγματι, το θάρρος δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, ενώ και ο επόμενος εργοδότης θα ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δεξιότητές σας και όχι για το αν είχατε το «θάρρος» να παρατήσετε την προηγούμενη δουλειά σας.