fbpx

8 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο σου

8 τρόφιμα που δεν πρέπει να λείπουν από το ψυγείο σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρχίζεις και πεινάς και πρέπει να φτιάξεις γρήγορα κάτι για να σταματήσεις το γουργουρητό στο στομάχι σου. Το πρώτο πράγμα που κάνεις; Ανοίγεις το ψυγείο. Το δεύτερο; Εύχεσαι να είχες ένα σούπερ μάρκετ μέσα για να μπορούσες να επιλέξεις τι θα έτρωγες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πέντε λάθη στην κουζίνα που… προμηνύουν τροφική δηλητηρίαση

 

Βέβαια, πέρα από τις λιγούρες, πολλές είναι και οι φορές που δεν ξέρεις τι διαφορετικό να αγοράσεις για να ξεφύγεις από την ρουτίνα του μενού, έχοντας βέβαια αντίστοιχα ή και υψηλότερα οφέλη για την υγεία.

 

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 8 τρόφιμα που πρέπει να έχει κάθε… σωστό και θρεπτικό ψυγείο:

 

  1. Σκουμπρί

Αυτά τα υγιή ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q10 και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Μπορείς ακόμα να φας και τόνο (ο οποίος είναι υψηλότερος σε υδράργυρο από το σκουμπρί) εάν επιλέξεις σωστά την ποικιλία αποφεύγοντας τις κονσέρβες. Κατά γενικό κανόνα, περιόρισε την πρόσληψη ψαριών με μέτριο και υψηλό υδράργυρο σε 3 έως 6 μερίδες το μήνα.

 

  1. Μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, βασιλικό και μαϊντανό

Τα μυρωδικά αυτά πέρα από το ότι δίνουν στα γεύματα μια έντονη γεύση, έχουν επίσης αντιοξειδωτικά. Προτιμότερα είναι τα φρέσκα, τα οποία αποθήκευσέ τα πλυμμένα και κομμένα στην κατάψυξη για να κρατήσουν την φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά περισσότερο.

 

  1. Μανιτάρια

Έχουμε την τάση να προσλαμβάνουμε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D (γνωστή και ως βιταμίνη ηλιοθεραπείας) το χειμώνα, αφήνοντάς μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο θολούρας, κατάθλιψης και κόπωσης. Τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D. Δημιουργούν τη δική τους όταν απορροφούν τις ακτίνες UV – έλεγξε την ετικέτα για να δεις εάν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με υπεριώδη ακτινοβολία ή ζήτα το από τον πωλητή στη λαϊκή σου. Ακόμη μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη στο περιοδικό Journal of the American College of Nutrition.

 

  1. Λαχανικά με ρίζες όπως παστινάκια και γογγύλια

Επειδή αναπτύσσονται υπόγεια, αυτά τα λαχανικά αποκτούν άμεση έκθεση στις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία του εδάφους. Ένα φλιτζάνι παστινάκι έχει περισσότερο από το ένα τρίτο των καθημερινών σου αναγκών σε βιταμίνη C, καθώς και κάλιο και φυλλικό οξύ. Τα γογγύλια έχουν ποικίλες βιταμίνες Β, οι οποίες βοηθούν το σώμα σου να παράγει ενέργεια από τα τρόφιμα που τρως. Τα ριζώδη λαχανικά προσφέρουν ίνες για να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν τον κορεσμό.

 

  1. Αυγά

Η “βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών” στο φαγητό σου δεν είναι πιθανώς κάτι που σκεφτόμαστε πολύ (ή καθόλου, ή ακόμα δεν γνωρίζουμε καν τι σημαίνει). Η εύκολη εξήγηση: Αναφέρεται στην αναλογία ενός δεδομένου θρεπτικού συστατικού που απορροφά το σώμα σου από ένα φαγητό και το χρησιμοποιεί. Τα αυγά βαθμολογούν ένα τέλειο 100 στον δείκτη βιοδιαθεσιμότητας πρωτεΐνης, υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επιπλέον ο κρόκος περιέχει υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, που βοηθά τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα να λειτουργούν σωστά. Οι γυναίκες, ειδικά εκείνες που είναι έγκυες, μπορεί να έχουν πολύ χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα στο βασικό θρεπτικό συστατικό, σύμφωνα με επισκόπηση του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Ανησυχείτε για τη χοληστερόλη; Δεν πρέπει. Μια μελέτη του 2015 American Heart Journal διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 αυγών ημερησίως δεν αύξησε τα επίπεδα χοληστερόλης, ακόμη και σε άτομα με στεφανιαία νόσο.

 

  1. Πράσινη σαλάτα

Με ένα μείγμα φρέσκων, τρυφερών χόρτων όπως η ρόκα, το μαρούλι και η ελιά – μια ποικιλία χρωμάτων – θα ενσωματώσεις αυτόματα πολλές θρεπτικές ουσίες στις σαλάτες απ ‘ότι θα είχες αν έτρωγες το καθένα ξεχωριστά. Αποθηκεύστε τα μακριά από τα φρούτα του ψυγείου σας. Ορισμένα φρούτα, όπως το μήλο, εκπέμπουν αέριο αιθυλενίου, το οποίο μπορεί να κάνει τα χόρτα να χαλάσουν νωρίτερα.

 

  1. Πολύχρωμες πιπεριές

Οι πολύχρωμες πιπεριές έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά , συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και B6 και ενώ έχουν υψηλά ποσοστά ινών που θα σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο χορτάτος. Κάθε χρώμα έχει διαφορετική ποσότητα από κάθε βιταμίνη, οπότε φρόντισε να τα φας όλα (πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) για περισσότερα οφέλη.

 

  1. Κεφίρ

Τα προβιοτικά συνδέονται με τα πάντα, από την απώλεια βάρους έως τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Θα μπορούσες να φας ένα γιαούρτι, αλλά το κεφίρ είναι μια άλλη καλή επιλογή (και κάτι που μπορείς να καταναλώσεις εν κινήσει). Το ζυμωμένο γαλακτοκομικό υγρό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Brazilian Journal of Microbiology. Επιπλέον, περιέχει λακτόζη, αλλά μην ανησυχείς εάν η φυσική ζάχαρη δεν συμφωνεί πάντα με το στομάχι σου. Τα βακτήρια στο κεφίρ βοηθούν το σώμα σου να τα αφομοιώσει, και η έρευνα δείχνει ότι με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σε βοηθήσουν να ανεχτείς καλύτερα τη λακτόζη και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.