fbpx

H Harley δεν «μασάει» και τα έβαλε με τον Τράμπ!

H Harley δεν «μασάει» και τα έβαλε με τον Τράμπ!

Το όνομά της είναι συμβιβασμένο με την αμερικανική ιστορία. Μηχανές της χρησιμοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια του Α’, ήταν μια από τις εταιρίες που επιβίωσαν του κραχ του 1929 και κατόπιν εξόπλισαν το στράτευμα και στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Πέραν αυτού οι μηχανές της Harley Davidson εκφράζουν την πεμπτουσία του αμερικανικού ονείρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Moto: Αυτή τη βλάβη με …χιλιόμετρα να μην την εύχεσαι ούτε στον χειρότερο εχθρό σου!

 

Με φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο και λόγω του τρόπου ζωής που επιλέγουν οι αναβάτες της – ο χαρακτηριστικός ήχος της μηχανής, η άνετη θέση στο οδήγημα γεγονός που επιτρέπει τα μεγάλα κι άνετα ταξίδια. Όλα αυτά μαζί με τον σκληρό και δυναμικό χαρακτήρα του αναβάτη, την αγάπη του για το ποτό και τη σκληρή μουσική κι άλλα τόσα που περιβάλουν τον μύθο της εταιρίας από το Μιλγουόκι και του Easy Rider την έχουν προαγάγει σε σύμβολο των ΗΠΑ.

Ήταν και μια από τις εταιρίες για τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έπλεκε το εγκώμιο. Μάλιστα είχε προσκαλέσει μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου στον Λευκό Οίκο πέρσι τα Χριστούγεννα ως υπόδειγμα αμερικανικής εταιρίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι φαντασιώσεις στο σεξ που μαρτυρούν την προσωπικότητα σου!

 

Ήταν; Ναι… Καθώς ο πόλεμος των δασμών που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε παράπλευρη απώλεια και τη συγκεκριμένη εταιρία για τον Τραμπ. Γιατί; Διότι η Harley Davidson αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή των μοτοσικλετών της που προορίζονταν για τις χώρες της ΕΕ σε άλλες χώρες ώστε να αποφύγει τους δασμούς που επέβαλαν οι Βρυξέλλες ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Πως θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε διεθνή εργοστάσιά της και πως αναμένει να αυξήσει την παραγωγή της σε ένα διάστημα από 9-18 μήνες.

Η απόφαση αυτή της εταιρίας προκάλεσε την… αντίδραση του Τραμπ ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: είναι «κατάπληκτος» γιατί η Harley Davidson, από όλες τις εταιρίες έγινε η πρώτη που κουνάει λευκή σημαία. Έδωσα σκληρή μάχη για αυτήν κι εκείνη δεν θέλει να πληρώνει δασμούς για να πουλάει (μοτοσικλέτες) στην ΕΕ.  Και συνέχισε λέγοντας «οι δασμοί είναι μόνο δικαιολογία – κάνετε υπομονή! Αλλά είχε κι άλλα τιτιβίσματα… όπως «Δεν πρέπει να φτιαχτεί σε καμιά άλλη χώρα Harley Davidson. Οι υπάλληλοι και οι καταναλωτές της είναι ήδη πολύ εκνευρισμένοι μαζί τους. Αν φύγουν, κοιτάξτε, θα είναι η αρχή του τέλους – παραδόθηκαν, εγκατέλειψαν. Η αύρα τους θα έχει φύγει και θα φορολογηθούν όπως ποτέ άλλοτε».

Η εταιρία πάντως εξήγησε πως  τα αντίποινα της Ε.Ε. αυξάνουν κατά μέσο όρο το κόστος της κάθε μοτοσυκλέτας κατά 2.200 δολάρια, καθώς από τις 22 Ιουνίου οι ευρωπαϊκοί δασμοί αυξήθηκαν στο 31% από μόλις 6%. Πρόκειται για ένα πρόσθετο βάρος ύψους 90 εκατ. έως 100 εκατ. δολαρίων ετησίως για την εταιρεία, που επιθυμεί να απορροφήσει το έξτρα κόστος αντί να το περάσει στους καταναλωτές.

Αναφέρεται πως εκτός των  ΗΠΑ η Harley Davidson διαθέτει μονάδες παραγωγής στη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία. Ακόμη πως το μερίδιο των πωλήσεών της στην Ευρώπη επί του συνόλου των παγκοσμίων πωλήσεων ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 καθώς πέρσι πούλησε μέχρι και 40.000 μοτοσυκλέτες.

Η εταιρία τέλος φοβήθηκε το κόστος της από τις πολιτικές του Τραμπ καθώς και τη  μείωση των θέσεων εργασίας. Οι πολιτικοί αμφότερων των κομμάτων προς το παρόν δεν έχουν αντιδράσει δραστικά στον πόλεμο των δασμών του προέδρου. Ωστόσο αναμένεται να το πράξουν από εδώ και στο εξής και καθώς θα πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως η στάση της εταιρίας δεν άρεσε σε μερικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως στη Διεθνή Ένωση Εργατών στις Μηχανές και την Αεροδιαστημική, η οποία εκπροσωπεί μερικούς από τους υπαλλήλους της Harley Davidson. Άλλες, ωστόσο, αφήνουν  τον χρόνο να περάσει για να φανεί αν θα συνεχιστεί ο πόλεμος των δασμών.