fbpx

Έτσι επηρεάζει την προπόνηση σου η μουσική που ακούς

Έτσι επηρεάζει την προπόνηση σου η μουσική που ακούς

Όταν γυμνάζεστε τι μουσική ακούτε; Τη δική σας, του γυμναστηρίου ή την απόλυτη σιωπή; Το ξέρετε ότι ακούγοντας τη σωστή μουσική η προπόνησή σας ανεβαίνει επίπεδο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες τόσο η αντοχή όσο και η απόδοσή σας μπορούν να ενισχυθούν σε μεγάλο βαθμό, ενώ την ίδια στιγμή θα απολαμβάνετε και παραπάνω την άθλησή σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 4 παράμετροι που πρέπει να αλλάζεις στην προπόνηση σου συχνά!

 

Πρόσφατα σε μια καναδική μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αν επιλέγετε εσείς τη μουσική που ακούτε, μεγιστοποιείτε και η απόδοσή σας και η απόλαυση τη στιγμή που κάνετε μια εξαιρετικά δύσκολη προπόνηση. Σύμφωνα με μια δεύτερη μελέτη η μουσική θα μπορούσε να αυξήσει τη μυϊκή σας δύναμη, που σημαίνει μεγαλύτερα βάρη και περισσότερα οφέλη ενδυνάμωσης με την πάροδο του χρόνου.

 

 

Και φυσικά η ευεργετική επίδραση της μουσικής δεν ισχύει μόνο για τις δύσκολες ασκήσεις αδρεναλίνης αλλά βοηθάει και σε προπονήσεις μικρότερης έντασης, όπως η απλή ποδηλασία και το τζόκινγκ, καθώς λειτουργεί ως περισπασμός, ώστε να αισθάνεστε πιο άνετα και λιγότερο κουρασμένοι την ώρα που γυμνάζεστε. Έτσι μπορείτε να τρέχετε μεγαλύτερες αποστάσεις και με πιο έντονο ρυθμό, χωρίς να συσσωρεύεται η ίδια κόπωση.

 

 

Επιπλέον η μουσική τόσο κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης όσο και της προπόνησης μπορεί να χαμηλώσει τους χτύπους της καρδιάς πράγμα που σημαίνει και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενώ ασκείστε.

 

 

Τέλος, έχουν γίνει και έρευνες σχετικά με το πώς η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση του σώματός σας μετά από την άσκηση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού σας συστήματος. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, χρησιμοποιώντας τη σωστή μουσική μπορεί να επιτευχθεί “ταχύτερη αποκατάσταση και μείωση του καρδιακού στρες μετά από άσκηση”.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να επιλέξετε τη μουσική που σας εκφράζει και να ξεκινήσετε την προπόνησή σας!