fbpx

Έτσι θα δουλέψεις τη σωστή πυραμίδα και θα χτίσεις το τέλειο κορμί

Έτσι θα δουλέψεις τη σωστή πυραμίδα και θα χτίσεις το τέλειο κορμί

Με όλα αυτά τα νέα προπονητικά συστήματα μπορεί να μην έχεις ακούσει καν τις πυραμίδες στο fitnessκαι να νομίζεις ότι πυραμίδες υπάρχουν μόνο στην Αίγυπτο.

Η προπόνηση πυραμίδας είναι από τις παλιότερες στον χώρο του fitnessκαι μάλιστα είναι πολύ αποτελεσματική αρκεί βέβαια να την κάνεις σωστά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 7 αιτίες που δεν αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα όσο και αν προσπαθείς

 

Και  για να την κάνεις σωστά θα πρέπει μην μείνεις μόνο στη προπόνηση στο γυμναστήριο. Δες τι εννούμε:

Κάθε επίπεδο της πυραμίδας χτίζεται πριν το επόμενο. Αυτό σημαίνει, ότι εάν παραβλέψεις    κάποιο επίπεδο χωρίς την σταθεροποίηση του προηγούμενου επιπέδου δεν θα έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα επίπεδα της πυραμίδας είναι τα εξής:  Προπόνηση, Διατροφή, Προχωρημένες Τεχνικές, Αποκατάσταση.

Δες τι παίζει:

 

Επίπεδο 1: Προπόνηση

H ανάπτυξη των μυών ξεκινά από την ποιότητα της προπόνησης κι έτσι η βάση της πυραμίδας εστιάζει στις μεταβλητές που συνδέονται με τις διεργασίες της μυϊκής ανάπτυξης. Αυτοί είναι οι παράγοντες που σας επιτρέπουν να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα και να δημιουργήσετε τα ερεθίσματα που χρειάζεται το σώμα σας για να αλλάξει! Δώσε έμφαση στα ελεύθερα βάρη και τις σύνθετες – πολυαρθρικές ασκήσεις. Χρειάζονται και οι μονοαρθρικές ασκήσεις (όπως οι εκτάσεις ποδιών), αλλά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της προπόνησης σας. Οι σύνθετες ασκήσεις (όπως τα squat) χρησιμοποιούν περισσότερες μυϊκές ομάδες και δίνουν στο σώμα σας ένα μεγαλύτερο κίνητρο για να αναπτύξει τους μύες σας. Επιπλέον, ο ελέγχος μιας άσκησης με ελεύθερο βάρος βελτιώνει τον αναβολισμό, σε σχέση με ένα μηχάνημα. Προπονήσου στο 70-85% του 1RM (του μέγιστου βάρους με το οποίο μπορεί να γίνει μία επανάληψη) για να προκληθεί μια καλή υπερτροφική απόκριση.

 

 

Προσθέστε βάρος. Η προπόνηση με μεγαλύτερο βάρος σε πολλαπλά σετ, είναι προτιμότερη όταν θέλουμε μυϊκή υπερτροφία. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο χρειάζεται και η προπόνηση με σπλιτ. Όμως, μην αυξάνετε μόνο το βάρος εκτελώντας την ίδια άσκηση. Αλλάξτε γωνίες, αριθμό επαναλήψεων και τα είδη των ασκήσεων.

Προπονηθείτε για κάποιο διάστημα με μυϊκή αστοχία. Μπορείτε να αναπτύξετε μυϊκή μάζα και χωρίς να φτάσετε στο σημείο της αστοχίας. Όμως, η προπόνηση στη μυϊκή αστοχία, εκτός του ότι ενεργοποιεί μεγαλύτερο αριθμό μυϊκών ινών, ενισχύει το μυϊκό στρεσάρισμα και αυξάνει έτσι την ανάπτυξη των μυών. Ειδικά στα μικρά μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και οι γάμπες, δεν θα πάρετε τα ίδια αναβολικά ερεθίσματα, αν δεν συνεχίσετε μέχρι την αστοχία.

Περιορίστε τις περιόδους ξεκούρασης. Τα μέτρια διαστήματα διαλειμμάτων των 60-90 δευτερόλεπτων μεταξύ των σετ, μεγιστοποιούν την υπερτροφική απόκριση. Η ανάπαυση για αρκετή ώρα είναι αντιπαραγωγική για τα μυϊκά κέρδη, καθώς μειώνει το συνολικό μεταβολικό στρεσάρισμα. Όσο μικρότερος είναι ο μυς και ελαφρύτερη η άσκηση, τόσο λιγότερο θα πρέπει να ξεκουράζεστε ανάμεσα στα σετ.

 

Επίπεδο 2: Διατροφή

Εάν προπονήστε σωστά, δίνετε στο σώμα σας μια μεγάλη ώθηση για ανάπτυξη. Αλλά χωρίς σωστή διατροφή, θα είναι δύσκολο να αναπτυχθούν οι μύες σας.

Εάν ο στόχος σας είναι να προσθέσετε μυϊκή μάζα, θα πρέπει να τρώτε περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα από όσες καίτε. Δηλαδή, να έχετε θερμιδικό πλεόνασμα. Δεν χρειάζεται όμως να είναι πολύ περισσότερες. Μπορείτε να στοχεύσετε στο να κερδίσετε 1-2 μυϊκά κιλά το μήνα, χωρίς να προσθέσετε σημαντική ποσότητα σωματικού λίπους. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 300-500 θερμίδες στο φαγητό σας ημερησίως, πάνω από το επίπεδο της συντήρησης σας.

 

 

Φάτε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Χρειάζεται αρκετή πρωτεΐνη για να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα! Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την επισκευή του μυϊκού ιστού που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μια καλή αναλογία είναι 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Κάντε λοιπόν τους υπολογισμούς σας και επιλέξτε τροφές στα γεύματα σας, που θα σας δώσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεστε.

Αυξήστε τη συχνότητα των γευμάτων σας. Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες καίτε, είναι αρκετά δύσκολο να γίνει σε τρία μόλις γεύματα την ημέρα. Φροντίστε σε κάθε γεύμα να υπάρχει κάποια πηγή πρωτεΐνης, που θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα ποσοστά της πρωτεϊνοσύνθεσης αυξημένα και να μειωθεί η πρωτεϊνική διάσπαση.

Διαχειριστείτε τις ατασθαλίες! Δεν χρειάζεται να μπείτε στη λογική του “cheat meal” όταν προσπαθείτε να φτιάξετε μύες. Αλλά ας το παραδεχτούμε, ότι είναι δύσκολο να τρώμε καθαρά 24/7. Μπορείτε να χαλαρώνετε τα ηνία κατά καιρούς, όμως προτιμήστε να το κάνετε σε μέρες σκληρής προπόνησης. Γενικά, διατηρήστε ένα πλάνο στη διατροφή σας.

 

Επίπεδο 3: Προχωρημένες Τεχνικές

Προπονήστε και τρώτε σωστά. Βρίσκεστε στο σωστό δρόμο! Ας εξετάσουμε όμως κάποιες ακόμα τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Εφαρμόστε την προοδευτική υπερφόρτωση. Αυτό σημαίνει να θέτετε το σώμα σε νέα επίπεδα επιδόσεων, προκαλώντας νέα ερεθίσματα. Μπορεί να το γίνει με πολλούς τρόπους: να σηκώνετε μεγαλύτερο βάρος, να κάνετε περισσότερες επαναλήψεις, να μειώνετε τα διαλείμματα ανάμεσα στα σετ, να κάνετε διαφορετικές κινήσεις. Το ζητούμενο είναι να βγαίνετε συνεχώς από τη ζώνη άνεσης σας και να ξεπερνάτε τα όρια σας!

 

 

Χρησιμοποιήστε διάφορες τεχνικές έντασης, οι οποίες φτάνουν και ξεπερνούν το όριο της μυϊκής αστοχίας. Δεν συνιστούμε να τις εφαρμόζετε όλες μαζί ή σε κάθε σετ, αλλά με έναν σωστό προγραμματισμό, θα σας βοηθήσουν να ανεβείτε επίπεδο! Κάποιες από τις τεχνικές αυτές, είναι οι υποβοηθούμενες επαναλήψεις, τα dropsets και οι αρνητικές επαναλήψεις, τις οποίες έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο του my-Fitness.gr.

Προγραμματίστε τις ώρες των γευμάτων σας. Όταν ο στόχος είναι η οικοδόμηση των μυών, τα γεύματα πριν και μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντικά. Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο έχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της ανάκτησης, αλλά και υδατάνθρακες, οι οποίοι θα σας δώσουν δύναμη κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης.

 

Επίπεδο 4: Αποκατάσταση

Μη νομίζετε η αποκατάσταση, δηλαδή η ξεκούραση μετά την προπόνηση, που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, ότι δεν είναι σημαντική! Είναι μάλιστα πολύ σημαντική, καθώς βοηθά το σώμα σας να επανέλθει, να αναπλαστούν οι μύες και να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Αν την αμελήσετε, θα το νιώσετε!

 

 

Μην ελαττώνετε τον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι πολύ περισσότερο από μια απλή ανάπαυση. Είναι η στιγμή που το σώμα απελευθερώνει τις ορμόνες,  οι οποίες επιτρέπουν τους μύες σας να επουλωθούν από την άσκηση και να δυναμώσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται επτά – οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Αυτή πρέπει να είναι μία από τις βασικότερες προτεραιότητές σας.

Εάν προπονήστε σκληρά για την αύξηση της μυϊκής σας μάζας, αλλά παράλληλα κάνετε και κάποια άλλα αθλήματα, ή η δουλειά σας είναι πολύ κουραστική, η μυϊκή οικοδόμηση δυσκολεύει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεγιστοποιήσετε τα μυϊκά κέρδη, όταν πιέζετε τον εαυτό σας και σε άλλες σωματικά απαιτητικές δραστηριότητες.

Εναλλαγή στην ένταση της προπόνησης. Δεν θα πρέπει να αποφεύγετε τις σκληρές προπονήσεις. Όμως, αν γυμνάζεστε σε πλήρη ένταση χωρίς παύση για μήνες, στο τέλος είναι πιθανό να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Κάντε παύσεις με περιόδους χαμηλότερης έντασης, ακόμα και πλήρους ξεκούρασης, τόσο για τη σωματική, όσο και την ψυχική σας υγεία.