fbpx

Έτσι θα ελέγξεις τη λαιμαργία σου όταν πεινάς σαν …λύκος!

Έτσι θα ελέγξεις τη λαιμαργία σου όταν πεινάς σαν …λύκος!

Σε όλους μας έχει τύχει να φτάσουμε στη στιγμή που πεινάμε σαν …λύκοι! Εκεί βέβαια είναι που γίνεται η …ζημιά στη διατροφή καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τη λαιμαργία μας όταν βρεθούμε μπροστά στο φαγητό!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να …ηρεμήσεις τα …νεύρα σου!

 

Από την άλλη βέβαια είναι και η λαιμαργία που εμφανίζεται όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή όταν είμαστε κακόκεφοι. Την επόμενη φορά που θα θέλεις να φας σνακ, σκέψου λίγο πριν αποφασίσεις αν όντως πεινάς. Κι αντί να ταΐζεις τα συναισθήματά σου, προσπάθησε να πας μια βόλτα, να μιλήσεις μ’ ένα φίλο ή να γυμναστείς.

Δες πως μπορείς να ελέγξεις τα αισθήματα της πείνας:

 

Επαναπρογραμμάτισε τον εγκέφαλό σου

Το πρόχειρο φαγητό προσφέρει ανακούφιση. Αλλά ο λόγος μπορεί να είναι βιολογικός παρά συναισθηματικός. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στους οποίους χορηγήθηκαν κορεσμένα λιπαρά μέσω γαστρικού σωλήνα (οπότε η γεύση και η υφή δεν έπαιζαν ρόλο) ένιωθαν πιο αισιόδοξοι όταν άκουγαν λυπητερή μουσική από αυτούς που είχαν λάβει αλατούχο διάλυμα. Το ότι η επίδραση έχει βαθύτερη αιτία, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τις λιγούρες σου. Η Susan Albers, συγγραφέας του 50 Ways to Soothe Yourself Without Food, προτείνει να πας μια βόλτα ή να κάνεις μασάζ στους μυς σου (δοκίμασε να κυλήσεις το πόδι σου πάνω σε ένα μπαλάκι του τένις) την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό ν’ ανοίξεις το ψυγείο. Αν καταφεύγεις συχνά σε αυτές τις δραστηριότητες μπορείς να προγραμματίσεις εκ νέου τον εγκέφαλό σου να συσχετίζει την ανακούφιση από το στρες με κάτι πέρα από το τσιμπολόγημα.

 

Δώσ’ τα όλα!

Το kick boxing δεν συσφίγγει μόνο τους γλουτούς σου, ακονίζει και το μυαλό σου και ελέγχει την όρεξή σου. Σε μελέτη οι ερευνητές σύγκριναν τομογραφίες εγκεφάλου από άτομα με μαύρη ζώνη στο καράτε και άτομα αρχάρια στις πολεμικές τέχνες και ανακάλυψαν ότι οι επαγγελματίες αθλητές είχαν δομικές διαφορές σε κάποια σημεία της παρεγκεφαλίδας και του πρωτεύοντα κινητικού φλοιού, δύο περιοχές που σχετίζονται με τον έλεγχο της κίνησης. Μετάφραση; Η ισχύς πίσω από τις δυνατές γροθιές προέρχεται από τον εγκέφαλο και το επίπεδο της εμπειρίας σου, όχι από τους μυς σου. Στις πολεμικές τέχνες, ευθυγραμμίζεις τις κινήσεις σου με την αναπνοή σου, ώστε να συντονίζεσαι με την προπόνησή σου και να ενισχύεις τα αποτελέσματα τιθασεύοντας τον εγκέφαλό σου. Επίσης η τιθάσευση της δύναμης του μυαλού έχει να κάνει με το συγχρονισμό, γι’ αυτό βάλε τη μουσική που σου αρέσει όταν κάνεις kick boxing και άφησε τη μουσική να σε βοηθήσει να ελέγξεις το μυαλό σου και συνεπώς την όρεξή σου.

 

Πιες κρύο νερό

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Dietetic Association έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν νερό πριν φάνε μείωσαν την όρεξή τους στο μισό. Μια άλλη εργασία στην επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism διαπίστωσε αύξηση της τάξης του 30% στο μεταβολικό ρυθμό των συμμετεχόντων που έπιναν μισό λίτρο κρύο νερό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μέχρι και το 40% της επιπλέον καύσης θερμίδων οφειλόταν στην προσπάθεια του οργανισμού να θερμάνει το νερό. Πεινάς σαν λύκος; Πιες ένα ποτήρι παγωμένο νερό πριν τα γεύματα για να έχεις διπλό όφελος στην αύξηση του μεταβολισμού. Πρώτον, σε φουσκώνει οπότε μειώνει την όρεξή σου. Και δεύτερον, το σώμα σου δουλεύει πιο σκληρά για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία σου.

 

Πίεσε το μέτωπό σου

Όταν πεινάς σαν λύκος και θέλεις να φας όλο το σακουλάκι με τα πατατάκια, σύμφωνα με το York Obesity Nutrition Research Center, θα καταφέρεις να αντισταθείς στον πειρασμό αν πιέσεις το μέτωπό σου για μισό λεπτό. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η λιγούρα και με την πίεση θα την μειώσεις. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις.