fbpx

Έτσι θα κάνεις την τέλεια λιχουδιά: Ρολό κιμά γεμιστό με καπνιστό τυρί, παρμεζάνα και προσούτο!

Έτσι θα κάνεις την τέλεια λιχουδιά: Ρολό κιμά γεμιστό με καπνιστό τυρί, παρμεζάνα και προσούτο!

Το ρολό με κιμά γεμιστό μπορεί να στο έκανε η μαμά σου με αυγό και να τρελαινόσουν. Ήταν το τέλειο φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας που εσύ πλέον μπορείς να το εξελίξεις και να το κάνεις μια απίστευτη γκουρμεδιά!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι κάνεις εύκολα το πιο τέλειο και γευστικό παραδοσιακό πενιρλί

 

Είναι σχετικά εύκολο να κάνεις ένα ρολό κιμά γεμιστό με καπνιστό τυρί, παρμεζάνα και προσούτο.

Δες πως το κάνεις:

 

Υλικά

300 γρ. χοιρινό κιμά

3 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένη φρυγανιά

2 μέτρια αυγά

40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

100 γρ. προσούτο

100 γρ. καπνιστό τυρί

20 γρ. βούτυρο

1 ποτήρι λευκό κρασί

1 ποτήρι νερό

1-2 κ.σ. μαιντανο

2 κ.γ. φρέσκια μαντζουράνα

2 κ.γ. άνηθο

αλάτι

πιπέρι

1 ντομάτα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε και τον κιμά, το αυγό, μαϊντανό, τον άνηθο, πιπέρι και αλάτι και τη τριμμένη φρυγανιά.

Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενωθούν όλα και η σύσταση του μείγματος να είναι ομοιόμορφη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο ακόμα φρυγανιά ώστε να σφίξει ο κιμάς.

Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, σε διαστάσεις, στο μήκος όσο και το ρολό που θα φτιάξουμε και στο πλάτος τουλάχιστον διπλάσιο. Ανοίγουμε εκεί πάνω, με τα χέρια ή τον πλάστη, τον κιμά (θα φτιάξουμε ένα παραλληλόγραμμο). Εναλλακτικά, απλώνουμε τον κιμά σε οβάλ πιατέλα ή ακόμη και σε πιάτο, κατάλληλων διαστάσεων και τα δύο.

Στο κέντρο του απλώνουμε το προσούτο, το καπνιστό τυρί κομμένο σε λωρίδες και την τριμμένη παρμεζάνα.

Πιάνουμε πρώτα τη μία από τις μεγάλες πλευρές της λαδόκολλας και, ανασηκώνοντάς την, αναδιπλώνουμε τον κιμά πάνω από την γέμιση. Κατόπιν πιάνουμε και την άλλη πλευρά και, ανασηκώνοντάς και πάλι, φέρνουμε τον κιμά πάνω από τον προηγούμενο, να ενώσει καλά. Οι πιο επιδέξιες από εσάς δεν χρειάζεστε τη βοήθεια της λαδόκολλας, απλά φροντίστε να κλείστε καλά το ρολό και πλάστε το σε κυλινδρικό σχήμα.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας και με τα χέρια, δίνουμε μία κυλινδρική μορφή στον γεμισμένο κιμά μας, φροντίζοντας να έχει κλείσει καλά, τόσον η κατά μήκος “ραφή” του, όσο και τα τελειώματα, στις δύο άκρες του. Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο για ένα μισάωρο, για να σφίξει λίγο ο κιμάς

Βουτυρώνουμε το ταψί φούρνου και τοποθετούμε εκεί μέσα το ρολό του κιμά μας. Τοποθέτησε το με την “ραφή” από την κάτω μεριά, σε επαφή με το ταψί. Θα βοηθήσει στο να μην ανοίξει κατά το ψήσιμο.

Προσθέτουμε περιμετρικά στο ρολό, γεμίζοντας το ταψί τις πατάτες κομμένες σε κύβους.

Τις καταβρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο,

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά

Το αφήνουμε να σιγοψηθεί και όταν αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς, προσθέτουμε και το ποτήρι το κρασί.

Το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, και μετά από λίγη ώρα (κανένα 5λεπτο, ή εκεί γύρω), αρχίζουμε να το καταβρέχουμε με τη σάλτσα. Εάν χρειασθεί, προσθέτουμε και λίγο νερό, για να μείνει το φαγητό με λίγη σαλτσούλα, να μη στεγνώσει.