fbpx

Έτσι θα κάνεις τη γνήσια ιταλική πίτσα!

Έτσι θα κάνεις τη γνήσια ιταλική πίτσα!

Οι Ιταλοί είναι …μάστορες τις πίτσες. Αν και εμείς στην Ελλάδα κάνουμε καλές πίτσες, στην Ιταλία η υπόθεση πίτσα είναι …φιλοσοφία και συνήθως αποτελεί το πρώτο πιάτο ενός τέλειου γεύματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα κάνεις τα παραδοσιακά ιταλικά τορτελίνια με σάλτσα βασιλικού!

 

Η γνήσια Ιταλική πίτσα διακρίνεται για τη λιτότητα των υλικών και την ξεκάθαρη, μονοδιάστατη γευστική άποψη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το σύνολο της Ιταλικής κουζίνας.

 

 

Μπορείς και εσύ να κάνεις εύκολα μια ιταλική πίτσα σπίτι σου. Δες πως γίνεται:

 

Υλικά

Για τη ζύμη της πίτσας

500 γρ. αλεύρι σκληρό

300 χλιαρό νερό (30° – 35° C)

13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά

 

Για την πίτσα 

πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας)

μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό)

αλάτι, πιπέρι

3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης

4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά για τη σάλτσα

1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χρυσελιά για τα ταψιά

 

Παρασκευή

  • Ετοιμάζετε τη σπιτική ζύμη της πίτσας:
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαγιά με το νερό. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτετε το νερό με τη μαγιά, συμπληρώνοντας στο τέλος τη ζάχαρη και το λάδι
  • Ζυμώνετε μέσα στο μπολ για ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική.
  • Αφήνετε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για δύο ώρες σκεπασμένη με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Ετοιμάζετε τη σάλτσα:
  • Σε κατσαρολάκι βάζετε το λάδι να κάψει, ρίχνετε το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 1-2 λεπτά να πάρει γεύση το λάδι.
  • Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ’ το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζετε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρείτε το σκόρδο και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει, μέχρι να είναι έτοιμη η βάση από τις πίτσες.
  • Φτιάχνεις τη πίτσα!
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στο 250°C. Θα πρέπει να έχει πιάσει την θερμοκρασία 20-30 λεπτά πριν ψήσετε τις πίτσες.
  • Ρίχνετε στη ζύμη το αλάτι και την δουλεύετε ίσα-ίσα να φύγει ο αέρας, Την χωρίζετε σε 4 ίσα μπαλάκια, ένα για την κάθε πίτσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια του πάγκου, ανοίγετε τη ζύμη με ξύλο ώστε να γίνει κυκλική. Την βάζετε στο ειδικό ταψάκι για πίτσες (αν δεν έχετε, μπορείτε να τη βάλετε σε κάποιο κυκλικό ταψί), αφού πρώτα το λαδώσετε ελαφρά. Απλώνετε αν χρειαστεί τη ζύμη με το χέρι να φτάσει στις άκρες του ταψιού.
  • Σε κάθε πίτσα απλώνετε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλετε την μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί.
  • Τοποθετείτε μια-μια ή δυο-δυο τις πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχετε. Εκεί θα μείνουν περίπου 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω.
  • Τέσσερα-πέντε λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, την βγάζετε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνετε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζετε μέσα.

 

Ο χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον φούρνο. Ειδικά σε κάποιους φούρνους (σαν τον δικό μου) ο μόνος τρόπος να ψηθεί καλά από κάτω είναι να ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του. Σε άλλους φούρνους στους 250°C  με αέρα, σε μεσαίο ράφι, ψήνεται τέλεια. Γι’ αυτό δεν είμαστε απόλυτοι στο χρόνο ή στην τοποθέτηση μέσα στο φούρνο και σας καλούμε για τη συγκεκριμένη συνταγή να πειραματιστείτε στο φούρνο σας, ώστε να βγει η πίτσα σας τραγανή από κάτω και ταυτόχρονα όχι παραψημένη από πάνω.

Μόλις βγει απ’ το φούρνο, ρίξτε από πάνω λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάλτε την πίτσα πάνω σε ξύλο και κόψτε την με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορείτε να ρίξετε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσετε.