fbpx

Έτσι θα καταφέρεις να αντέξεις τον μεγάλο καύσωνα

Έτσι θα καταφέρεις να αντέξεις τον μεγάλο καύσωνα

Tο θερμόμετρο δείχνει 40άρια και εσύ δεν αντέχεις! Προσπαθείς να τηρήσεις την καθημερινότητα σου όμως ιδρώνεις πολύ και γενικά υποφέρεις από τις θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 40 βαθμούς!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πως θα προπονηθείς έξω χωρίς πρόβλημα τις μέρες του καύσωνα

 

Όμως η  ζέστη δεν είναι μόνο εχθρός. Είναι και φίλος. Ανακαλύπτουμε τις ευεργετικές της επιδράσεις, την κάνουμε σύμμαχό μας και μαθαίνουμε πως να επιβιώνουμε σε συνθήκες καύσωνα.

Η ζέστη, όπως τα περισσότερα πράγματα, έχει δύο όψεις. Σε κάποιες περιπτώσεις σάς κάνει καλό και σε κάποιες άλλες μπορεί να σας βλάψει.

 

Τα καλά νέα

«Κόβει» την όρεξη Σίγουρα αυτή η «επιπλοκή» της ζέστης είναι… αγαπημένη, αφού σας κάνει να επιθυμείτε τρόφιμα ελαφριά και δροσερά (π.χ. φρούτα και λαχανικά) αντί για βαριά και λιπαρά φαγητά, που βαραίνουν και το σώμα σου. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής είναι ένας από τους τρόπους που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι καύσεις που γίνονται στο εσωτερικό του παράγουν επιπλέον θερμότητα (απαραίτητες όταν έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορείτε να καταναλώσετε πολύ φαγητό, ιδίως το μεσημέρι.

Ρίχνει την πίεση: Tο καλοκαίρι, λόγω της μεγάλης αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης που προκαλούνται από τη ζέστη, η αρτηριακή πίεση είναι δυνατόν να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουμε τους χειμερινούς μήνες.

Αγαπά τον εγκέφαλο: Το κρύο προκαλεί συσπάσεις στα αγγεία, ενώ αντίθετα η ζέστη διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, μεταξύ άλλων και στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ευνοείται η εγκεφαλική λειτουργία.

 

Τα κακά νέα

Φτάνει… στα άκρα: Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από ενοχλήσεις στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση αυτή, υπεύθυνη είναι η ζέστη, καθώς η αγγειοδιαστολή που προκαλείται δυσκολεύει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Έτσι, τα υγρά του σώματος συσσωρεύονται στους ιστούς, προκαλώντας πρήξιμο. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει ένα κρύο ποδόλουτρο, αλλά και το να βάλετε μαξιλάρια κάτω από τα πόδια σας πριν κοιμηθείτε.

Μειώνει το μεταβολισμό: Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως είναι η αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι, μπορεί να επηρεάσουν και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού, ελαττώνοντας το μεταβολισμό σε συνθήκες ηρεμίας στα άτομα που εκτίθενται στη ζέστη.

Βάζει φρένο στους …απογόνους: Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν αρνητικά των αριθμό των σπερματοζωαρίων, μειώνοντάς τον.

Προκαλεί έως και πνευμονίες: Αν και τα περισσότερα περιστατικά πνευμονίας καταγράφονται το χειμώνα, τα καλοκαιρινά κρούσματα ιώσεων, αν και πιο σπάνια, είναι συνήθως πιο σοβαρά, και επιβαρύνονται επειδή αλλάζουμε συνεχώς θερμοκρασία πηγαίνοντας από χώρους με δυνατό κλιματισμό σε χώρους με πολλή ζέστη.

Δημιουργεί πέτρες: Το καλοκαίρι τα κρούσματα εμφάνισης πέτρας στα νεφρά διπλασιάζονται, αφού, παρόλο που ιδρώνετε περισσότερο, πολλές φορές δεν αυξάνετε την κατανάλωση νερού.

Επιδεινώνει δερματικές ασθένειες: Τη στιγμή που οι δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, βελτιώνονται το καλοκαίρι, η ροδόχρους ακμή και ο επιχείλιος έρπης επιδεινώνονται. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω ήλιου και ζέστης.

Προκαλεί αφυδάτωση: Η απώλεια υπερβολικής ποσότητας υγρών από το σώμα, που δεν αναπληρώνονται έγκαιρα -μία από τις πλέον οδυνηρές συνέπειες της υψηλής θερμοκρασίας-, μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, σε λήθαργο, ταχυκαρδία και προβλήματα αναπνοής.

Ευθύνεται για ευαισθησία στα ιγμόρεια: Σε περιπτώσεις χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, ιδίως ιγμορίτιδας, μπορεί η έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη να οδηγήσει σε έξαρση των συμπτωμάτων. Αν μπει μολυσμένο νερό στα ιγμόρεια και μείνει στάσιμο, μπορεί να προκαλέσει επιμόλυνση από παθογόνα μικρόβια και φλεγμονή.

Κόβει την ανάσα: Όσοι πάσχετε από αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα και η βρογχίτιδα, με την άνοδο της θερμοκρασίας παρουσιάζετε συνήθως επιδείνωση της δύσπνοιάς σας. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα και να δροσιστεί, το αίμα κατευθύνεται προς την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει τελικά λιγότερο στα άλλα όργανα.

Η θερμική εξάντληση οφείλεται στη μεγάλη απώλεια νερού και νατρίου μέσω της εφίδρωσης, ιδίως κατά τη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας ή άσκησης. Η απώλεια υγρών μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσει ακόμα και την εγκεφαλική λειτουργία. Τα συμπτώματά της είναι η έντονη εφίδρωση, η ωχρότητα, η αδυναμία, η ναυτία, το ψυχρό και υγρό δέρμα, ο γρήγορος και αδύναμος σφυγμός, η γρήγορη και βαθιά αναπνοή.

Όπως στη θερμική εξάντληση, η θερμική κράμπα μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών, νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. κάλιο, μαγνήσιο) κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη: Προκαλείται όταν η θερμότητα που δέχεται το σώμα ξεπερνά την ικανότητα ομοιόστασής του (διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 37 βαθμούς), αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Ωστόσο, η επικινδυνότητά της οφείλεται κυρίως στο ότι την υψηλή θερμοκρασία σώματος ακολουθεί σχεδόν πάντα μείωση της διανοητικής ικανότητας, με αποτέλεσμα να μην αντιδράτε σωστά στην αύξηση αυτή. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η υπερβολική θερμοκρασία σώματος, η διακοπή της εφίδρωσης, το κόκκινο δέρμα, ο γρήγορος και δυνατός σφυγμός, η ναυτία, η απώλεια συνείδησης. Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά θερμοπληξίας και πρέπει να μειωθεί άμεσα η θερμοκρασία του σώματος (π.χ. με κρύα ντους, δροσερά ρούχα και λήψη υγρών).

 

Οδηγός, για να µη λιώσετε!

Αύγουστος και έχετε ξεμείνει σε μια πόλη που θυμίζει έρημο από όλες τις απόψεις. Άδειοι δρόμοι, μαγαζιά κλειστά και η άσφαλτος να παραμορφώνεται από τη ζέστη. Για να «τη βγάλετε καθαρή», σας δίνουμε ένα σύντομο οδηγό με μυστικά δροσιάς:

 

Τα στοιχειώδη µέτρα

Αποφύγετε τις μετακινήσεις, τη γυμναστική και τη σωματική εργασία τις ώρες που ο ήλιος είναι κάθετος, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες (κυρίως όσοι ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες). Φροντίστε, επίσης, να πίνετε νερό -ακόμα κι αν δεν διψάτε- και να κάνετε πολλά δροσερά ντους.

 

Η διατροφή του… καύσωνα

Προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, για να διατηρήσετε σε ισορροπία τα υγρά του σώματος μετά από έντονη εφίδρωση (αυτή η οδηγία δεν ισχύει στην περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση). Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά. Πέρα από δροσιά, προσφέρουν ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, τα οποία χάνει ο οργανισμός με τον ιδρώτα, ενώ, χάρη στις φυτικές τους ίνες, διευκολύνουν την πέψη και δεν επιβαρύνεται επιπλέον ο οργανισμός. Αποφύγετε τα βαριά ή τα πικάντικα φαγητά και τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές. Η πέψη τους επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα. Τέλος, έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό, που καταναλώνεται ευκολότερα σε μεγάλες ποσότητες από ό,τι το παγωμένο, και περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών, επειδή είναι διουρητικά.

 

Ρούχα χαλαρά και οικολογικά

Φορέστε ρούχα άνετα που επιτρέπουν στο σώμα σας να αναπνέει, δεν σας πιέζουν και δεν προκαλούν δυσφορία. Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα, γιατί προκαλούν μεγαλύτερη εφίδρωση και δεν απορροφούν τον ιδρώτα και κλειδώστε για λίγους μήνες στην ντουλάπα σας τα αγαπημένα σας μαύρα και σκουρόχρωμα ρούχα, γιατί απορροφούν την ακτινοβολία και ανεβάζουν έτσι τη θερμοκρασία του σώματος.