fbpx

Έτσι θα καταφέρεις να γίνεις ηγέτης στη δουλειά σου!

Έτσι θα καταφέρεις να γίνεις ηγέτης στη δουλειά σου!

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι για να είναι ηγέτες στη δουλειά τους, πρέπει να είναι σε θέση εξουσίας. Όμως η αληθινή ηγεσία μπορεί να προέλθει από οποιανδήποτε θέση και εάν βρίσκεσαι.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι 3 από τις χειρότερες και πιο δύσκολες δουλείες που υπάρχουν

 

Δεν είναι η θέση που θα σε κάνει ηγέτη. Ηγέτη θα σε κάνει η δέσμευση για την δημιουργία μιας θετικής αλλαγής για τον εαυτό σου και για τους άλλους.

Δες πως μπορείς σταδιακά να εξελιχθείς σε ηγέτη στη δουλειά σου:

 

  1. Κοίτα την συνολική εικόνα, όχι μόνο την προσωπική

Είναι εύκολο να καταλάβεις με ποιον τρόπο ένα νέο project, διαδικασία ή πολιτική θα επηρεάσει εσένα ή την ομάδα σου. Μέρος όμως του να είσαι ηγέτης, είναι να κάνεις και ένα βήμα πίσω και να κατανοείς την συνολική εικόνα, όπως διαμορφώνεται για όλη την επιχείρηση. Όταν έχεις το σύνολο της εικόνας κατά νου, θα διαπιστώσεις πως μερικές φορές αυτή είναι ίδια με την προσωπική σου, άλλες όμως φορές μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετική. Θα έχεις πολύ πιο σωστή και χρήσιμη συνεισφορά αν έχεις πάντα την συνολική επιχειρησιακή εικόνα κατά νου.

 

  1. Αγκάλιασε όσο περισσότερους γίνεται

Οι καλοί ηγέτες κάνουν ότι μπορούν για να είναι βέβαιοι πως περιλαμβάνουν στα δρώμενα όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται, αντί να τον διώχνουν μακριά. Αυτό μπορείς να το επιτύχεις, βοηθώντας να ακουστεί η φωνή όσων περισσότερων γίνεται (για παράδειγμα, «Μαρία, γνωρίζω ότι έχεις εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, τι πιστεύεις;»). Επίσης είναι χρήσιμο να ακούς πραγματικά τις ιδέες των υπολοίπων ακόμα κι αν δεν είναι οι καλύτεροι ειδικοί στην εταιρία, αλλά και να δίνεις χρόνο σε όλους (πχ σταματώντας από το γραφείο του νέου υπαλλήλου για να δεις πως τα πάει).

 

  1. Διάλεξε τις μάχες σου

Είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των μεγάλων ηγετών ότι επιλέγουν στρατηγικά που εστιάζουν την προσοχή τους. Μπορεί να βλέπουν ότι υπάρχουν πολλές μάχες που μπορούν να δώσου, αλλά πάντα διαλέγουν την πιο σημαντική και αυτή στην οποία μπορούν να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση και δίνουν σημασία εκεί. Σίγουρα θα έχεις κι εσύ πολλά και διαφορετικά θέματα τα οποία ίσως χρειάζεται να αντιμετωπίσεις, από ένα project που κυλάει μη αποδοτικά, στην ασυνέπεια του τμήματος marketing να σου παραδώσει κάτι που έχει αναλάβει κλπ. Βρες όμως ποιο είναι αυτό στο οποίο αξίζει να δώσεις τον χρόνο σου και την προσοχή σου. Μην προσπαθείς να κερδίσεις κάθε μάχη με την μία.

 

  1. Ανάλαβε ευθύνη για τα λάθη

Όλοι μας εξ’ ορισμού όταν γίνεται κάποιο λάθος, έχουμε την τάση να το υποβιβάζουμε ή να το κρύβουμε. Όμως θα δείξεις με διαφορά περισσότερα στοιχεία ηγεσίας, αν αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Για παράδειγμα: «αυτό δεν πήγε όπως περιμέναμε. Θεωρούσα ότι θα είναι το Χ, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε Υ» ή «Όταν συζητάγαμε για το θέμα, πίστευα ότι το σωστό θα ήταν να κάναμε το Χ, αλλά τώρα καταλαβαίνω ότι το θα ήταν καλύτερα αν είχαμε επιλέξει το Υ». Πρόκειται για μια πολύ δυνατή κίνηση, γιατί δείχνει υπευθυνότητα, ότι δεν φοβάσαι τα λάθη και ότι μπορείς να μάθεις από αυτά. Επίσης, δείχνεις ότι έχεις την αυτοπεποίθηση να αλλάξεις δημόσια την γνώμη σου και αυτό σε κάνει να δείχνεις πιο δυνατός, όχι αδύναμος.

 

  1. Μην γίνεσαι αμυντικός

Αν γίνεσαι αμυντικός κάθε φορά που μία απόφασή σου αμφισβητείται ή σου δίνουν κακό feedback, βλάπτεις την εικόνα σου περισσότερο από ότι μπορείς να φανταστείς. Οι μεγάλοι ηγέτες θέλουν να δέχονται συχνά απόψεις και feedback, προκειμένου να βελτιώνονται συνεχώς στο πως κάνουν τα πράγματα. Αν κλείνεσαι στο «καβούκι» σου, θα δείχνεις χωρίς αυτοπεποίθηση, ότι απειλείσαι εύκολα και είσαι δύσκολος στο να δουλέψει κανείς μαζί σου.

 

  1. Βοήθα τους άλλους

Οι ηγέτες γίνονται ηγέτες κυρίως επειδή είναι καλοί στο να βοηθούν τους άλλους αποτελεσματικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις αυτό είτε είναι πχ με μια νέα διαδικασία που πρέπει να υιοθετηθεί, είτε φέρνοντας σε επαφή δύο επαγγελματίες που μπορούν να είναι χρήσιμοι ο ένας στον άλλο. Αν είσαι γενναιόδωρος με τον χρόνο σου και την βοήθεια που δίνεις, θα ενδυναμώσεις τις σχέσεις σου και θα είσαι γνωστός σαν πολύτιμος εργαζόμενος.

 

  1. Άνοιγμα στην ανάπτυξη

Οι αληθινοί ηγέτες κατανοούν τις δυνατότητές και τις αδυναμίες τους και μέσω αυτής της γνώση εξελίσσονται. Ένας αληθινός ηγέτης τις αποτυχίες του και τις επικρίσεις που δέχεται τις εκλαμβάνει ως ευκαιρία βελτίωσης και ως πρόκληση για να τα καταφέρει. Η επαγγελματική εξέλιξη αποτελεί βασικό στοιχείο της ηγεσίας. Γι’ αυτό και ένας ηγέτης βελτιώνεται συνεχώς και διευρύνει τις δεξιότητές του. Αν προσπαθείς συστηματικά να βελτιώσεις τον εαυτό σου, θα είσαι σε θέση να δώσεις και να γίνεις πολλά περισσότερα από όσα φαντάστηκες ποτέ, ένας πραγματικός ηγέτης, και να δημιουργήσεις το μέλλον που θέλεις και αξίζεις εμπνέοντας και τους συνεργάτες σου να εξελιχθούν εξίσου.

 

  1. Ενθάρρυνση της ομάδας

Οι επιτυχημένοι ηγέτες ενθαρρύνουν τα μέλη της ομάδα τους να εκφράζουν την γνώμη τους για την εξέλιξη μιας εργασίας και για την ανάπτυξη της. Είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τις ικανότητες των μελών της ομάδας τους και να τις υποστηρίξουν και να τις ενθαρρύνουν. Ένας αληθινός ηγέτης δεν έχει κανένα πρόβλημα να ακούσει μια άλλη γνώμη από κάποιο μέλος της ομάδας του. Ακόμα και αν διαφωνεί με κάποια άποψη, εκφράζει την άποψή του με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να προσβάλει την άποψη του άλλου. Ξέρει πως όταν κάποιος επιβραβεύεται για την πρόοδο του θα προσπαθήσει να γίνει ακόμα καλύτερος.

 

  1. Προσπάθησε να είσαι εφευρετικός

Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις είναι η επινοητικότητα ή αλλιώς εφευρετικότητα. Ανακάλυψε νέους τρόπους ώστε να κάνεις περισσότερα με λιγότερα τόσο εσύ όσο και η ομάδα σου. Ίσως έχεις περισσότερες δυνατότητες από όσες έχεις φανταστεί μέχρι τώρα ότι έχεις. Και αυτό μπορεί να ανοίξει δρόμους για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Για ακόμα περισσότερες επιτυχίες. Σκέψου τι χρειάζεται να αλλάξει για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και ενέπνευσε την ομάδα σου να ακολουθήσει την ιδέα σου εστιάζοντας σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.