fbpx

Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις θύμα ασυνείδητου οδηγού αυτοκινήτου!

Έτσι θα μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις θύμα ασυνείδητου οδηγού αυτοκινήτου!

Το δυστύχημα στη Λεωφόρο Συγγρού στην Αθήνα όπου έχασε τη ζωή του ένας μοτοσικλετιστής επειδή τον έκλεισε ο οδηγός ενός αυτοκινήτου, δεν είναι το μοναδικό, αλλά ούτε δυστυχώς και το πιο σπάνιο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να πως η προσεγμένη εμφάνιση μοτοσικλέτας – αναβάτη δίνει ασφάλεια

 

Πολλοί μοτοσικλετιστές σε όλη την Ελλάδα έχουν πέσει θύματα ασυνείδητων και απρόσεκτων οδηγών αυτοκινήτων, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

 

Η οδηγική ασυνειδησία και η ελλείπεις εκπαίδευση των οδηγών αυτοκινήτων είναι συνήθως οι αιτίες των ατυχημάτων. Ο μοτοσικλετιστής συνήθως είναι το θύμα!

Υπάρχει όμως τρόπος να προβλέψεις και να αποφύγεις το ατύχημα;

Φυσικά οι οδηγοί μοτοσικλέτας δεν είναι μάντεις να προβλέψουν πότε ο ασυνείδητος οδηγός αυτοκινήτου θα τους χτυπήσει ή θα τους κλείσει το δρόμο, όμως μπορείς να υιοθετήσεις μια τακτική ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες να πέσεις θύμα ενός ασυνείδητου οδηγού αυτοκινήτου:

  • Κράτα μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αποστάσεις, ακόμα και στις προσπεράσεις.
  • Απέφευγε τη διήθηση σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή αυτοκινητόδρομους. Αν αναγκαστείς να την κάνεις τότε σιγουρέψου ότι τα οχήματα μένουν σταθερά στη πορεία και την ταχύτητα τους και δώσε γκάζι για να κάνεις όσο πιο γρήγορα μπορείς τη διήθηση επειδή δεν μπορείς να γνωρίσεις πως θα αντιδράσουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων τα επόμενα δευτερόλεπτα!
  • Να είσαι πάντα σε εγρήγορση και να υποθέτεις ότι όλοι οι άλλοι που κινούνται στο δρόμο δεν ξέρουν να οδηγούν.
  • Έλεγχε συχνά τους καθρέφτες. Έτσι θα διαπιστώσεις αν πίσω σου κινείται ένας οδηγός που δεν τηρεί αποστάσεις ασφαλείας ή έρχεται κατά πάνω σου με ταχύτητα μεγαλύτερη από τη δική σου. Αν το διαπιστώσεις άλλαξε αμέσως λωρίδα και αστόν να περάσει.
  • Αν κινείσαι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας προτίμησε τη μεσαία ή τη δεξιά λωρίδα, αφού στη χώρα μας όλοι οι «γρήγοροι» οδηγοί αυτοκινήτων κινούνται μόνιμα στην αριστερή.
  • Σκέψου ότι το φλας της μοτοσικλέτας δεν το υπολογίζουν ή το βλέπουν ελάχιστοι οδηγοί αυτοκινήτων.
  • Οδήγα στο μέσον της λωρίδας. Έτσι δεν αφήνεις περιθώρια στο αυτοκίνητο να σου κάνει «σφήνα».
  • Αν κινείσαι σε δρόμο που έχει ισόπεδες διασταυρώσεις, ακόμα και να ξέρεις ότι έχει προτεραιότητα, μείωσε ταχύτητα.
  • Αν πλησιάζεις σε διασταύρωση που έχεις προτεραιότητα, μείωσε ταχύτητα και ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις κάποιο αυτοκίνητο που θα την παραβιάσει!
  • Όσο άδειος ή με ομαλή ροή κυκλοφορίας να είναι ο δρόμος εσύ να είσαι πάντα σε εγρήγορση επειδή ποτέ δεν ξέρεις πότε θα αποφασίσει κάποιος ή κάποια από τους οδηγούς να μιλήσει στο κινητό και να κάνει στη στραβοτιμονιά.

Αυτά τα tips ίσως καταφέρουν να μειώσουν τις πιθανότητες να πέσεις θύμα ασυνείδητου οδηγού, ωστόσο και εσύ θα πρέπει να έχεις πάρει όλα τα μέτρα παθητικής ασφάλειας ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες τραυματισμού αν συμβεί το αναπάντεχο. Φόρα πάντα κράνος και τον σωστό εξοπλισμό. Έστω μόνο το μοτοσικλετιστικό μπουφάν για να προστατεύσεις τα ζωτικά σου όργανα!