fbpx

Έτσι θα οδηγήσεις με ασφάλεια αν πέσεις στον χιονία!

Έτσι θα οδηγήσεις με ασφάλεια αν πέσεις στον χιονία!

Όταν χιονίζει αφήνεις τη μηχανή και πας με το λεωφορείο ή αν έχεις με το αυτοκίνητο, ακόμα και αν είσαι all weather μηχανόβιος. Τι συμβαίνει όμως αν ξαφνικά βρεθείς σε χιονιά, είτε στη πόλη, είτε σε ταξίδι;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μοτοσικλέτα και κρύο! Μάθε πότε την οδηγείς και πρέπει να την αφήσεις στο γκαράζ

 

Για τους οδηγούς των αυτοκινήτων τα πράματα είναι σχετικά εύκολα, εννοείται αν έχουν αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού. Για τους μοτοσυκλετιστές τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και εγρήγορση γα να ξεπεράσεις τη δυσκολία.

Αν δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς και πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις στο χιόνι πρόσεξε τι μπορείς να κάνεις:

 

Κόβεις ταχύτητα

Το πρώτο που κάνεις είναι να κόψεις ταχύτητα στο ελάχιστο γιατί ποτέ δεν γνωρίζεις που και αν θα υπάρχει πάγος.

 

Πας από το βρεγμένο

Διαλέγεις τα σημεία του δρόμου που το χιόνι είναι πατημένο από τις ρόδες των αυτοκινήτων ή εκεί τα σημεία του δρόμου όπου το χιόνι είναι λιωμένο.

 

Αν το έχει στρώσει παντού

Αν δεν υπάρχει πουθενά υγρό «αυλάκι» να ακολουθήσεις τότε προτίμησε να οδηγήσεις με πολύ χαμηλή ταχύτητα στο απάτητο χιόνι καθώς το βρεγμένο μπορεί να έχει πάγο.

 

Φτιάξε «αλυσίδα»

Αν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα με ένα χοντρό σχοινί μπορείς να φτιάξεις αυτοσχέδια «αλυσίδα» τυλίγοντας το καλά και με προσοχή στον πίσω τροχό της μηχανής.

 

Κάνε μαλακούς – βουτυρένιους χειρισμούς

Κατά την οδήγηση πρόσεξε τους χειρισμούς σου. Οδήγα βουτυρένια τη μηχανή σου χωρίς απότομες αλλαγές και άρπαγμα γκαζιού.

 

Απέφυγε το βράδυ

Ότι και να γίνει προσπάθησε να μην οδηγήσεις τη μηχανή στη μέσα στη νύχτα σε χιονισμένο τοπίο. Ο λόγος είναι ο πάγος, αφού τη νύχτα πέφτει πολύ η θερμοκρασία και το λιωμένο χιόνι μετατρέπεται σε πάγο.

 

Και μετά έρχεται ο πάγος!

Μετά το χιόνι, συνήθως, έρχεται ο πάγος. Πολύ επικίνδυνο φαινόμενο στην οδήγηση, καθώς το χιόνι που λιώνει, δεν έχει πλέον άσπρο χρώμα. Το διάφανο νερό πάνω στην άσφαλτο παγώνει, η άσφαλτος μοιάζει καθαρή αλλά ο πάγος είναι εκεί και μας θέτει σε κίνδυνο. Ειδικά μετά από οδήγηση στο χιόνι, όταν ο δρόμος δείχνει καθαρός και χαλαρώνουμε, παραμονεύει ο πάγος που είναι πιο επικίνδυνος από το χιόνι. Οδήγα πολύ αργά, μην εμπιστεύεσαι τον δρόμο και πρόσεξε όσο μπορείς την άσφαλτο εκεί που αλλάζει χρωματισμό (γίνεται πιο σκούροχρωμη) καθώς είναι πιθανόν αυτό το σημείο να έχει πάγο.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι δρόμοι είναι βατοί για μοτοσικλέτα καθώς καθαρίζονται από τα εκχιονιστικά. Από την άλλη στη πόλη είναι λίγο δύσκολο την ημέρα να παγώσει το οδόστρωμα λόγο της κυκλοφορίας. Αλλά όπως και να έχει αν βρεθείς σε χιονόπτωση με τη μηχανή, απαιτεί μεγάλη προσοχή.