fbpx

Έτσι θα πετύχεις με τα σκαλάκια να βελτιώσεις τον βασικό μεταβολικό σου ρυθμό

Έτσι θα πετύχεις με τα σκαλάκια να βελτιώσεις τον βασικό μεταβολικό σου ρυθμό

Το να ανεβοκατεβαίνεις περπατώντας τα σκαλοπάτια στις κερκίδες ενός γηπέδου ή τα σκαλιά σε κάποια ανηφοριά είναι δύσκολο εάν είσαι αρχάριος αλλά προπονητικά πιο αποδοτικό.

Μάλιστα μελέτη έδειξε ότι το ανέβασμα από τις σκάλες τριών ορόφων, τρεις φορές την ημέρα, τρεις φορές την εβδομάδα, δίνει σημαντική ώθηση στην καρδιοαναπνευστική σου κατάσταση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν είναι ανάγκη να τρέχεις χιλιόμετρα – Και το λίγο τρέξιμο πιάνει τόπο!

 

Τα σκαλάκια θα σε βοηθήσουν να προκαλέσεις τον εαυτό σου, να δοκιμάσεις τα όριά σου και να χτίσεις δύναμη στα πόδια. Οι μηχανισμοί που απαιτούνται για το ανέβασμα και το κατέβασμα στις σκάλες είναι διαφορετικοί. Οι ασκήσεις στα σκαλάκια χρησιμοποιούν περισσότερους μυς στα πόδια, ιδιαίτερα τους μηρούς και τους γλουτούς. Το ανέβασμα ή το κατέβασμα των σκαλιών προϋποθέτει ότι οι μύες των ποδιών θα συσταλθούν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συστέλλονται είναι διαφορετικός στο ανέβασμα απ’ ότι στο κατέβασμα.

Όταν ανεβαίνεις σκάλες το μήκος του μυός μικραίνει (ομόκεντρη άσκηση) ενώ όταν κατεβαίνεις σκάλες το μήκος του μυός αυξάνεται (έκκεντρη άσκηση).

Η έκκεντρη άσκηση βελτιώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή πόσες θερμίδες καίει ένα άτομο, ενώ βρίσκεται σε ηρεμία, καθώς και τα λιπίδια του αίματος, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο θεσσαλίας. Επίσης κατά το ανέβασμα στις σκάλες χρησιμοποιείς την αντίσταση του σωματικού σου βάρους για να δυναμώσεις τα πόδια σου και να κάψεις περισσότερες θερμίδες ταυτόχρονα.

Η αύξηση αντοχής στους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους και τους γλουτούς όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη αντοχής για μεγάλες αποστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τον διασκελισμό επιταχύνοντας τον ρυθμό σου και αποφεύγοντας τον τραυματισμό.

 

Αύξησε την αντοχή σου στα σκαλάκια με αυτήν την προπόνηση

Όπως και οτιδήποτε άλλο, όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο θα πρέπει να είσαι προσεκτικός για να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Εκείνο που πρέπει να προσέξεις είναι η κίνηση των χεριών και των ποδιών να είναι αρμονική και το πάτημα στα σκαλάκια να είναι σωστό. Επίσης, είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι μεταξύ των σετ και των προπονήσεων.

Φρόντισε να ξεκινήσεις σταδιακά εάν είσαι αρχάριος. Το ανέβασμα στις σκάλες είναι διαφορετικό φορτίο για τους μυς. Ξεκίνα πάντα με το να ανεβαίνεις τα σκαλάκια και να προχωράς τον αριθμό των σετ ή / και την ταχύτητα όταν νιώθεις άνετα και καλά και δεν πονάς.

Δοκίμασε αυτήν την προπόνηση και αύξησε σταδιακά την αντοχή σου.

 

  1. Προθέρμανση: Ανέβα περπατώντας τα σκαλάκια 2-3 φορές με κανονική ταχύτητα.
  2. Ανέβασμα στις σκάλες με βαράκια γύρω από τους αστραγάλους ή κρατώντας βαράκια.
  3. Περπάτημα στο πλάι με λάστιχο αντίσταση.
  4. Βάλε το λάστιχα ακριβώς πάνω από τα γόνατα για να ενισχύσεις τους απαγωγείς και τους γλουτούς.
  5. Bulgarian Split Squat
  6. Βυθίσεις τρικεφάλων
  7. Γρήγορες εναλλαγές ποδιών στα σκαλάκια.
  8. Μπορείς να κάνεις πάνω κάτω τα σκαλάκια, γρήγορες εναλλαγές ποδιών ή μικρά άλματα.