fbpx

Έτσι κάνεις εύκολα το πιο τέλειο και γευστικό παραδοσιακό πενιρλί

Έτσι κάνεις εύκολα το πιο τέλειο και γευστικό παραδοσιακό πενιρλί

Στη Θεσσαλονίκη στη Καλαμαριά το κυριακάτικο πενιρλί είναι παράδοση χρόνων, όμως το προτιμούν με κασέρι και βούτυρο. Όμως και στη Τούμπα έχουν την παράδοση των πενιρλί, όμως εκεί το προτιμούν με αλλαντικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να κάνεις τα συκωτάκια πουλερικών μία απίστευτη λιχουδιά

 

Όπως και να έχει το πενιρλί είναι νόστιμο, χορταστικό και μπορείς το φας για πρωινό (συστήνεται) ή ακόμα και για γεύμα. Όλα εξαρτώνται από τη γέμιση που θα βάλεις.

Πως θα κάνεις λοιπόν εύκολα πενιρλί; Δες και μάθε:

 

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γραµ. αλεύρι δυνατό

1 κ.γλ. κοφτό αλάτι

1 φακελάκι μαγιά

νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)

2 πρέζες ζάχαρη

50 γραµ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)

έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

 

Για την γέμιση

250 γραµ. κασέρι τριμμένο

150 γραµ. ζαμπόν (ή παστουρμά)

2 κ.σ βούτυρο αγελάδος λιωμένο (για το τελείωμα)

Προαιρετικά στη γέμιση

αυγό

ντομάτα

σάλτσα ντομάτα (σπιτική ή εμπορίου)

 

Εκτέλεση:

Για την ζύμη βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Τρίβουμε και ψιχουλιάζουμε το αλεύρι να βραχεί από το βούτυρο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.

Διαλύουμε το αλάτι στο νερό, το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε 1/2 νερό μισό γάλα χλιαρό. Βουτάμε τα χέρια σε έξτρα αλεύρι και ζυμώνουμε την ζύμη.

Όταν η ζύμη γίνει απαλή, μαλακή και εύπλαστη, μαζεύουμε τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 1 ώρα τουλάχιστον. Η ζύμη πρέπει να γίνει διπλάσια, αφράτη και φουσκωτή.

Ετοιμάζουμε τα υλικά για την γέμιση.

Πλάθουμε τα πεϊνιρλί. Χωρίζουμε την αφράτη ζύμη στα 4. Όποτε χρειάζεται, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι για να μην κολλάει η ζύμη. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τα χέρια ή με τον πλάστη σε μακρόστενο φύλλο, όπως κάνουμε πίτσα. Δίνουμε σχήμα βαρκούλας στη ζύμη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε πάνω σε αλευρωμένο ξύλο κοπής για 30′, να φουσκώσουν ξανά σκεπασμένα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία στους 200 -220 βαθμούς C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Τοποθετούμε λαμαρίνα ή ταψί στο κάτω μέρος του φούρνου να πυρώσει καλά για ψηθεί σωστά το πεϊνιρλί.

Γεμίζουμε κάθε πεϊνιρλίμε τη γέμιση που μας αρέσει, είτε σκέτο κασέρι ή με ζαμπόν. Γενικά στη γέμιση μπορείτε να βάλετε ό,τι θέλετε, όπως ντομάτα, παστουρμά, ζαμπόν, αυγό και ότι σας αρέσει. Ακουμπάμε τα γεμάτα πεϊνιρλί πάνω στην καυτή λαμαρίνα. Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 25΄ περίπου να ροδίσουν καλά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο καυτά όπως είναι, τα αλείφουμε με λιωμένο καλό βούτυρο να γυαλίσουν!