fbpx

Έτσι μιλούν μόνο όσοι έχουν αυτοπεποίθηση

Έτσι μιλούν μόνο όσοι έχουν αυτοπεποίθηση

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που σκέφτεται κανείς, “Αν είχα λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση, όλα θα ήταν πιο εύκολα”. Και η αλήθεια είναι ότι ελάχιστα πραγμάτα μπορούν να βοηθήσουν πρακτικά στην καθημερινή σου ζωή, όσο η πίστη στον εαυτό σου!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι θα καταφέρεις να έχεις θετική σκέψη

 

Είναι αρκετά ενδιαφέρον μάλιστα, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να σφίζει από όρεξη για να προχωρήσει μπροστά και έχει την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει, ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Τέτοιες προσωπικότητες, είτε είναι στον στενό σου κύκλο ή απλά γνωστοί, γίνονται αντιληπτοί σχεδόν πάντα από τον τρόπο που μιλάνε καθώς αυτή τους η πίστη βγαίνει προς τα έξω σε κάθε ευκαιρία.

Μπορείς, αν φυσικά σου λείπει αυτοπεποίθηση, πάντα να εντοπίσεις αυτό το μοναδικό σκεπτικό, και να “δανειστείς κομμάτια” του, που θα βελτιώσουν τον δικό σου τρόπο σκέψης. Παρακάτω είναι θα δεις μερικές από τις πιο κοινές φράσεις που ακούγονται από τα συγκεκριμένα άτομα!

Πώς μιλάει κάποιος που έχει αυτοπεποίθηση!

 

“Μπορείς να με βοηθήσεις;”

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που θα προδώσουν ότι κάποιος έχει περίσσευμα αυτοπεποίθησης είναι ότι θα ζητήσει βοήθεια αν και όταν τα βρει σκούρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει να λύσει ένα πρόβλημα μόνος του, αλλά αν γνωρίζει ότι δεν μπορεί, θα το παραδεχτεί και θα απευθυνθεί χωρίς άγχος σε κάποιον φίλο ή ειδικό, ανάλογα το ζήτημα.

Ο λόγος που μια τετοια συμπεριφορά είναι ένδειξη πίστης στον εαυτό του, είναι ότι δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, έχει και αυτός τις αδυναμίες του. Και έτσι, ζητάει ένα χέρι βοηθείας αν το χρειάζεται πραγματικά.

Αν ας πούμε θέλει να ανοίξει ένα μαγαζί, δεν θα κολλήσει στην γραφειοκρατία απλά και μόνο επειδή του είναι “άγνωστη” και πελαγώνει όποτε προσπαθεί να ψάξει για αυτήν. Θα ρωτήσει έναν λογιστή ή έναν φίλο που το έχει επιχειρήσει, και θα συνεχίσει στο σχέδιό του!

 

“Αυτό δεν το κατάλαβα!”

Ένα από τα πιο βασικά σημάδια ότι κάποιος δεν φοβάται την γνώμη των άλλων, και έχει απόθεμα πίστης στον εαυτό του, έχει να κάνει με τις απορίες. Αν εξηγείς κάτι σε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση και σε προσέχει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σε σταματήσει όπου νιώθει ότι δεν κατάλαβε τι του είπες.

Πολύς κόσμος θα αποφύγει τις απορίες για τον απλό λόγο ότι δεν θέλει “να φανεί χαζός”, αλλά αυτή η τακτική είναι κάθε άλλο παρά σπάνια. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα χάσει την ευκαιρία να καταλάβει κάτι σημαντικό.

Υπάρχουν ας πούμε εταιρικά meeting που ο διευθύνων σύμβουλος εξηγεί τι θα κάνουν με βάση ένα διάγραμμα που δεν καταλαβαίνει κανείς, αλλά παρόλα αυτά κανείς δεν μιλάει γιατί η άποψη των υπολοίπων τους αφορά λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε!

 

“Λιγότεροι έξυπνοι άνθρωποι τα κατάφεραν σε αυτό που θες να κάνεις. Το’χεις!”

Όταν βάζεις ένα στόχο και προσπαθείς να τον πετύχεις, είτε είναι να τρέξεις ένα μαραθώνιο, ή να φτιάξεις μια επιχείρηση ή οτιδήποτε άλλο, είναι 100% σίγουρο ότι θα έχεις μερικές αρνητικές σκέψεις πριν και όσο το παλεύεις.

“Μα δεν έχω τρέξει ποτέ μου”, “Δεν έχω ιδέα πως να ανοίξω και να δουλέψω μια επιχείρηση” και τα σχετικά. Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο με αυτοπεποίθηση στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η έλλειψη γνώσης ή πείρας δεν θα σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του! Και όχι μόνο αυτό, αλλά αν του πεις ότι θες εσύ να ξεκινήσεις κάτι, θα σε ενθαρρύνει και θα σε στηρίξει!

Αν θέλεις να κάνεις κάτι, ξέρεις ότι υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δεν γνωρίζεις και πιθανότατα θα κάνεις λάθος. Αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι. Και τι πειράζει αν αποτύχεις 10 φορές πριν πετύχεις 1, αν αυτή η μία ήταν αυτό που ήθελε; Και πόση πείρα μπορείς να αποκτήσεις μέχρι να το πετύχεις; Όλα αυτά είναι ανεκτίμητα, και εξάλλου, λιγότεροι έξυπνοι άνθρωποι τα έχουν καταφέρει. Εσύ γιατί όχι;

 

“Θέλω να ακούσω περισσότερα, αλλά διαφωνώ εδώ και εδώ επειδή…”

Η αυτοπεποίθηση είναι σε μεγάλο βαθμό, κριτήριο του αν κάποιος θα διαφωνήσει ανοιχτά μαζί σου όταν δεν συμφωνεί με κάτι που του λες ή όχι. Αν ο άλλος δεν πιστεύει και πολύ στον εαυτό του και τη γνώμη του, πιθανότατα θα σκεφτεί ότι δεν θα έπρεπε να την εκφράσει εναντίον της δικής σου. Σαν άμεση συνέπεια, είναι πολλές οι περιπτώσεις που θα δεχτεί κάτι που δεν συμφωνεί από φόβο ότι θα θεωρηθεί χαζός.

Αντίθετα, κάποιος με αρκετή αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό του, θα σου πει αν είναι εντάξει με όσα έχει ακούσει και αν όχι θα σου πει τι είναι αυτό που τον προβληματίζει και γιατί. Καταλαβαίνει απόλυτα ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές απόψεις καθώς έχουν άλλες οπτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να συζητήσουν πολιτισμένα.

Αυτό είναι από τα πιο πολύτιμα πράγματα που μπορείς να πάρεις από κάποιον με αρκετή αυτοπεποίθηση!

 

“Και βέβαια είναι δύσκολο. Και λοιπόν;”

Όπως πολλοί άνθρωποι γύρω τους, όσοι έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση είναι φαν των μεγάλων στόχων. Όπως θα ενθαρρύνουν τον φίλο τους, έτσι θα ενθαρρύνουν και τον εαυτό τους όταν σημαδεύουν ψηλά. Αυτή η έλλειψη γνώσης που χαρακτηρίζει όλους τους αρχάριους σε οποιαδήποτε ασχολία, είναι προσωρινή και δεν θα σε σταματήσει αν θέλεις να κάνεις κάτι σπουδαίο.

Όπως και με τους φίλους τους, έτσι και οι ίδιοι έχουν το ίδιο σκεπτικό ότι μπορούν να μάθουν και να βελτιωθούν, άρα και να τα καταφέρουν. Και βέβαια θα σημαδέψουν κάτι δύσκολο, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχει περισσότερη αξία, και προφανώς δεν θα φτάσουν εύκολα και ανώδυνα εκεί… Και λοιπόν;

Έτσι ακριβώς όπως δείχνουν και αρκετές μελέτες σε παιδιά, η καλλιέργηση της αυτοπεποίθησης είναι ένα σπουδαίο εφόδιο στη ζωή του ανθρώπου. Οι μελέτες έδειξαν ότι όταν τα παιδιά πιστεύουν στον εαυτό τους, η ικανότητα τους να μάθουν και να δουλέψουν σε μια ομάδα βελτιώνεται αισθητά. Το ίδιο παραμένει και πιο μετά, στην ενήλικη ζωή, στην εργασία και στις σχέσεις. Η πρόοδος και η αυτοπεποίθηση συχνά πάνε μαζί!

Και αν παρατηρήσεις έναν άνθρωπο να λέει μια από τις παραπάνω φράσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θες να τον κρατήσεις κοντά σου, καθώς τέτοιοι άνθρωποι θα επηρεάσουν και εσένα θετικά. Από τις παραπάνω φράσεις μπορείς να “δανειστείς” κάτι παραπάνω από την ίδια την φράση. Μπορείς να πάρεις ένα κομμάτια αυτού του τρόπου σκέψης, όποιο νιώθεις ότι χρειάζεσαι!