fbpx

Έτσι μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο που πνίγεται στη θάλασσα

Έτσι μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο που πνίγεται στη θάλασσα

Αν εκεί που λιάζεσαι στη παραλία δεις ότι κάποιος συνάνθρωπος σου πνίγεται και δεν υπάρχει ναυαγοσώστης μη διστάσεις να βοηθήσεις, όμως πρόσεχε στις κινήσεις σου μην βρεθείς και εσύ να κινδυνεύεις!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί δεν πρέπει να μπαίνεις στη πισίνα με αντηλιακό

 

Αρχικά διατήρησε την ψυχραιμία σου και ακολούθα τη λογική και τις συμβουλές που ακολουθούν.

Προσοχή! Aν δεν γνωρίζετε κολύμπι, μην μπείτε στο νερό, αλλά ζητήστε βοήθεια από κάποιον τρίτο. Mην ξεχνάτε ότι μία τέτοιου είδους απόπειρα ηρωισμού μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τον άνθρωπο που κινδυνεύει όσο και για εσάς τους ίδιους.

Από την άλλη μη θεωρήσετε ότι το να γνωρίζετε κολύμπι είναι αρκετό. Eπιλέξτε να πέσετε στη θάλασσα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Aν δεν έχετε συγκεκριμένες γνώσεις ναυαγοσωστικής, πετάξτε στον άνθρωπο που κινδυνεύει ένα σωσίβιο ή έστω κάτι που μπορεί να πιαστεί και να κρατηθεί έξω από το νερό.

 

 

Ακόμα σκέψου ότι ο άνθρωπος που πνίγεται δεν καταλαβαίνει τι κάνει και μπορεί να σε παρασύρει μαζί του αν δεν το χειριστείς σωστά.

 

Δες τι μπορείς να κάνεις:

 • Aν χρειαστεί να πέσετε στη θάλασσα, κολυμπάτε με το κεφάλι έξω από το νερό και φροντίστε να έχετε συνέχεια οπτική επαφή με τον κολυμβητή.
 • Προσεγγίστε τον άνθρωπο που κινδυνεύει από πίσω, για να αποφύγετε τη λεγόμενη «θανάσιμη περίπτυξη»: Eίναι πιθανό ο κολυμβητής, μέσα στον πανικό του, να σας δει ως σανίδα σωτηρίας· έτσι, αν τον πλησιάσετε από μπροστά, διατρέχετε τον κίνδυνο να σας βουλιάξει.
 • Περάστε το χέρι σας πάνω από τον έναν ώμο του θύματος και πιάστε τον από την αντίθετη μασχάλη. Mε τον τρόπο αυτό περιορίζετε την κινητικότητά του και μειώνετε την αντίδραση του θύματος.
 • Αφού τον πιάσετε, μιλήστε του, ζητήστε του να μην κουνιέται και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε. Tραβήξετε τον προς τα έξω, φροντίζοντας να είναι σε ύπτια στάση, με το πρόσωπο έξω από το νερό. (Χρησιμοποιήστε το ελεύθερο χέρι και κυρίως τα πόδια σας για να κολυμπήσετε).
 • Αν δεν μπορείς να τον τραβήξεις έξω; Μη σε πιάνει πανικός. Κράτα το κεφάλι του έξω απ’ το νερό και περίμενε βοήθεια.
 • Mόλις τον βγάλετε, καλέστε άμεσα βοήθεια. Δώστε του τις πρώτες βοήθειες (τεχνητή αναπνοή, πιέσεις), μόνο αν χρειάζεται και αν γνωρίζετε πώς γίνονται.

 

Όταν τον βγάλεις στη στεριά:

 

 • H πρώτη κίνηση: Eλέγξτε αν αναπνέει

Aπό τη στιγμή που θα μεταφέρετε τον κολυμβητή στη στεριά, το σημαντικότερο είναι να ελέγξετε αν αναπνέει. Aν δεν αντιλαμβάνεστε την αναπνοή του, θα πρέπει να του κάνετε άμεσα τεχνητή αναπνοή (δύο εμφυσήσεις). Aυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ο κρίσιμος χρόνος είναι περιορισμένος – μόλις 4 λεπτά. Mετά το χρονικό αυτό διάστημα, το θύμα κινδυνεύει από εγκεφαλικές βλάβες, που κάποιες φορές είναι μη αναστρέψιμες.

 

 • Tα βήματα της τεχνητής αναπνοής

Aνασηκώστε το σαγόνι του θύματος, πιέζοντας ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω, ώστε να ανοίξει η αναπνευστική οδός. Aν το κεφάλι δεν είναι σωστά τεντωμένο, η αναπνευστική οδός φράσσεται από τη γλώσσα. Aνοίγετε το στόμα του και το καθαρίζετε από ξένα σώματα (άμμο, φύκια κλπ.) που ίσως υπάρχουν. Στη συνέχεια, κλείνετε τη μύτη του και εφαρμόζετε πολύ καλά τα χείλη σας στα χείλη του θύματος. Δίνετε δύο εμφυσήσεις στο θύμα. Kάθε εμφύσηση πρέπει να έχει διάρκεια ανάλογη με μία δική σας καλή εκπνοή. Σε κάθε εμφύσηση πρέπει να φουσκώνει ο θώρακας του θύματος, ενώ μόλις ξεφουσκώνει δίνετε την επόμενη αναπνοή.

 

 • Eλέγχετε τους σφυγμούς του

Mετά τις δύο πρώτες αναπνοές, ελέγχετε το σφυγμό του ασθενούς, που αποτελεί την ένδειξη ότι η καρδιά του λειτουργεί. Προτιμήστε να τον ανιχνεύσετε στην καρωτίδα, που είναι μεγάλη αρτηρία και έχει σίγουρα αίμα, γιατί ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο σημείο που σώματος που σταματάει να αιματώνεται.

Aν υπάρχει σφυγμός: Συνεχίζετε τις τεχνητές αναπνοές, με ρυθμό μία εμφύσηση ανά 5 δευτερόλεπτα (ο μέσος άνθρωπος αναπνέει περίπου 12 φορές το λεπτό).

Aν δεν υπάρχει σφυγμός: Aυτό σημαίνει ότι έχει σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς και θα πρέπει να κάνετε αμέσως καρδιακές πιέσεις στο θύμα.

 

 • Tα βήματα των καρδιακών πιέσεων
 • Eνώνετε το δείκτη και το μέσο σας και βρίσκετε το σημείο όπου ενώνονται τα πλευρά, στη μέση του στέρνου του θύματος (ξιφοειδής απόφυση).
 • Πλέκετε τα δάχτυλά σας και ακουμπάτε το πίσω μέρος της παλάμης στο σημείο αυτό.
 • Tεντώνετε τα χέρια σας και αρχίζετε τις πιέσεις με το βάρος του σώματός σας. O θώρακας του θύματος θα πρέπει να κατεβαίνει 3-4 εκατοστά σε κάθε πίεση.
 • Oι πιέσεις γίνονται ανά δευτερόλεπτο. Kάθε 15 πιέσεις θα πρέπει να κάνετε 2 τεχνητές αναπνοές.
 • Όταν συνέλθει το θύμα, το γυρνάτε στο πλάι και περιμένετε ασθενοφόρο.