fbpx

Έτσι στη στήνουν και κλέβουν τους κωδικούς σου μέσω των social media

Έτσι στη στήνουν και κλέβουν τους κωδικούς σου μέσω των social media

Αυτές τις μέρες που είμαστε όλοι σπίτια μας και φυσικά οι περισσότεροι περιηγούμαστε για ώρες στα socialmediaπου προτιμάμε κάποιοι επιτήδειοι βρήκαν τον τρόπο να χακάρουν προσωπικά δεδομένα, κωδικούς και να αποσπούν χρήματα.

Αυτό ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστώντας την προσοχή ώστε να μην πέσεις θύμα, χάνοντας μάλιστα χρήματα, αυτών των επιτηδείων!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Είσαι εργένης; Έτσι θα αντέξεις μόνος στο σπίτι

 

Σύμφωνα με την ΔΔΗΕ οι άγνωστοι στέλνουν μηνύματα στην αντίστοιχη εφαρμογήτου κάθε socialmedia. Το μήνυμα αυτό που ίσως λάβεις είναι ένα linkπου σε προτρέπει να συμμετέχεις σε κάποιο διαγωνισμό για να κερδίσεις κάτι.

Όμως εδώ είναι η παγίδα: Το linkαυτό οδηγεί σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου του λογαριασμού κοινωνικής δικτύωσης που είσαι μέλος (Phishing pages) για να μετάσχεις στους υποτιθέμενους διαγωνισμούς. Τότε μπαίνει σε εφαρμογή χωρίς φυσικά να το καταλάβεις ένα κακόβουλο λογισμικό που τους επιτρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση τόσο στους λογαριασμούς που δεν είναι ασφαλισμένοι με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, όσο και σε άλλες εφαρμογές της συσκευής σου που σχετίζονται με οικονομικές συναλλαγές.

 

 

Αν κάνεις το λάθος και συμπληρώσεις τα στοιχεία εισόδου οι δράστες υποκλέπτουν τα στοιχεία ταυτοποίησης (username & password) και εισέρχονται στον λογαριασμό σου. Έτσι, αποκτούν πρόσβαση στις επαφές σου, στις οποίες αποστέλλουν μηνύματα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας χρηματική βοήθεια με το πρόσχημα της απώλειας πορτοφολιού, εγγράφων ή λόγω άμεσης ανάγκης που έχουν περιέλθει, υποσχόμενοι ότι θα τα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται, ότι οι δράστες ζητούν από τα θύματά τους να τους αποσταλούν τα χρήματα είτε μέσω της υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων και ανάληψης από ΑΤΜ τραπεζικού ιδρύματος, όπου απαιτείται μόνο η αποστολή ενός κωδικού μέσω απλοποιημένης διαδικασίας, είτε με την γνωστοποίηση των στοιχείων πιστωτικής-χρεωστικής κάρτας ή των στοιχείων εισόδου ηλεκτρονικών πορτοφολιών.

 

Η ΔΔΗΕ συμβουλεύει:

  • Μην ανοίγεις συνδέσμους ή ύποπτα επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία αποστέλλονται μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την προηγούμενη εξακρίβωση του αποστολέα του μηνύματος.
  • Οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνδέονται με αυτούς, να ασφαλίζονται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, έτσι ώστε και σε περίπτωση που εισάγουν τα στοιχεία εισόδου των λογαριασμών τους σε παραπλανητικές ιστοσελίδες (Phishing pages) να μην καταστεί δυνατή η είσοδος στους λογαριασμούς τους από τους δράστες.
  • Να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς κάθε φορά μετά τη περιήγηση και αν αυτό είναι δυνατό να μην απομνημονεύονται από τα λειτουργικά συστήματα τα διαπιστευτήρια εισόδου σε αυτούς.
  • Σε περίπτωση παραβίασης λογαριασμού και ανάκτησης αυτού, να ειδοποιούνται άμεσα οι επαφές του θύματος για το περιστατικό για τη μη αποστολή των χρημάτων με οποιοδήποτε τρόπο.
  • Σε περίπτωση που λάβεις μήνυμα μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων μέσου κοινωνικής δικτύωσης από επαφή σας και σας ζητηθεί να αποστείλετε οικονομική βοήθεια, επικοινωνήστε πρώτα μαζί του με άλλο μέσο (π.χ. τηλεφωνική κλήση) για την επιβεβαίωση του περιστατικού.
  • Σε περίπτωση αποστολής χρημάτων, επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου ακυρωθεί η εντολή της αποστολής των χρημάτων.
  • Σε περίπτωση αποστολής των στοιχείων πιστωτικής – χρεωστικής κάρτας επικοινωνήστε άμεσα με το τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να ακυρωθεί η κάρτα και να αμφισβητηθεί κάθε συναλλαγή με αυτήν.
  • Σε περίπτωση γνωστοποίησης στοιχείων εισόδου σε λογαριασμό ηλεκτρονικού πορτοφολιού, αλλάξετε άμεσα κωδικό πρόσβασης και βεβαιωθείτε αν έγινε συναλλαγή με αυτόν. Σε θετική περίπτωση ζητήστε από το τμήμα υποστήριξης της εκάστοτε εταιρείας την ακύρωση των συναλλαγών κα απευθυνθείτε στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές όταν αντιληφθείτε ότι πέσατε θύμα απάτης.

 

Σε κάθε περίπτωση που θα κρίνεις ύποπτη μπορείς να επικοινωνήσεις με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή έσω της διαδικτυακής πύλης της Ελληνικής Αστυνομίας: https://portal.astynomia.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD και μέσω twitter: @CyberAlertGR

Ή στο τηλεφωνικό αριθμό: 11188