fbpx

Έτσι φτιάχνεις τις δικές σου μπάρες δημητριακών και παίρνεις «καθαρή» ενέργεια

Έτσι φτιάχνεις τις δικές σου μπάρες δημητριακών και παίρνεις «καθαρή» ενέργεια

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν την απόλυτη διατροφική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών! Είτε έχετε μικρά παιδιά, είτε φορτωμένο πρόγραμμα, είτε είστε αθλητής, είτε προσέχετε το βάρος σας, μία μπάρα δημητριακών την ημέρα κάνει πέρα τις λιγότερο υγιεινές επιλογές για σνακ. Όταν μάλιστα έχετε τη διάθεση και πέντε μόνο απαραίτητα υλικά για να ετοιμάσετε τις δικές σας, η απόλαυση είναι ακόμη μεγαλύτερη!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι καθημερινά

 

Γιατί να προτιμήσετε τις σπιτικές μπάρες δημητριακών; Μπορεί να υπερτερούν άλλων σνακ, όμως οι έτοιμες μπάρες δημητριακών δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σπιτικές ούτε γευστικά, αλλά ούτε και θρεπτικά. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα μίας μπάρας του εμπορίου σε σάκχαρα μπορεί να αντιστοιχεί σε 1 με 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (5 με 12 γραμμάρια ζάχαρης). Την ίδια στιγμή, η επεξεργασία που υφίστανται τα συστατικά αλλοιώνει την αρχική διατροφική τους αξία. Πολλές από τις βιταμίνες «χάνονται» μέχρι τη μακρά ημερομηνία λήξης, ενώ τα κατά λοιπά επιτρεπόμενα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται περιορίζουν τη φυσική υφή και γεύση των πρώτων υλών. Ακόμη, ετοιμάζοντας τη δική σας μπάρα δημητριακών χρησιμοποιείται τα συστατικά που εσείς επιλέγετε και αγαπάτε!

 

Δες τι χρειάζεσαι:

100 γρ. φρέσκο βούτυρο ή φυτικό

4 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας μέλι

ελάχιστο αλάτι

1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

1 φλιτζάνι τραγανά δημητριακά πρωινού

1 φλιτζάνι λιόσπορους ή κολοκυθόσπορους (πασατέμπο) καθαρισμένους

1/2 φλιτζάνι ινδοκάρυδο

1-2 κουταλιές ψιλοκομμένα ξηρά βερίκοκα ή ξανθές σταφίδες

 

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το αλάτι και ζεσταίνετε ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσετε ένα κάπως παχύρρευστο μείγμα.

Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνετε το μείγμα καρπών-δημητριακών με το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Μεταφέρετε την παχύρρευστη μάζα σε μια παραλληλόγραμμη ή τετράγωνη φόρμα ή ταψάκι. Πιέζετε την επιφάνεια να ισιώσει και να απλωθεί το μείγμα όσο θέλετε (για να βγουν στο πάχος που σας αρέσει).

Αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά και κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια ή μακρόστενα δημιουργώντας μπάρες.

Αν θέλετε την μπάρα σας μόνο με νιφάδες βρώμης, παραλείψτε τα τραγανά δημητριακά πρωινού και συμπληστώστε με αντίστοιχη ποσότητα επιπλέον νιφάδων.

Οι συνδυασμοί υλικών είναι ατέλειωτοι γι’ αυτά τα γλυκά σούπερ θρεπτικά σνακ που είναι ιδανικά για παιδιά, φοιτητές, αθλούμενους κ.λπ. Χουρμάδες, δαμάσκηνα, κράνμπερι ή νιφάδες σοκολάτας, όλα χωράνε. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, αλλά φροντίστε πάντα τουλάχιστον το 1 1/2 φλιτζάνι να είναι νιφάδες βρώμης και το δεύτερο βασικό υλικό της γέμισης επίσης άγλυκο.