fbpx

Ανακάλυψε αν είσαι ένας σεξουαλικά καταπισμένος άντρας!

Ανακάλυψε αν είσαι ένας σεξουαλικά καταπισμένος άντρας!

Αυξημένο άγχος και διαταραχές δύο από τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί.

Η εφηβεία θεωρείται κατεξοχήν η ηλικία της σεξουαλικής αφύπνισης, της διεκδίκησης και της ωρίμανσης του σεξουαλικού ρόλου του ανθρώπου. Όταν όμως αιωρείται ο φόβος της μη αποδοχής του σεξουαλικού προσανατολισμού, ελλοχεύει ο κίνδυνος το άτομο να παγιδευτεί σε μία σεξουαλική καταπίεση, έχοντας αρνητική καθοριστική επιρροή στην ψυχολογία του.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι είναι οι άντρες που αρέσουν στις Ελληνίδες

 

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας πολλοί άντρες και πολλές γυναίκες είναι δυνατό να συνειδητοποιήσουν ότι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι ετεροφυλικός, ομοφυλοφιλικός, αμφιφυλοφιλικός ή/και ασεξουαλικός. Συγκεκριμένα, ετερόφυλος ορίζεται εκείνος/η που εκφράζεται σεξουαλικά, που ερωτεύεται και φαντασιώνεται με άτομο του αντίθετου φύλου. Ομοφυλόφιλος είναι το άτομο που ελκύεται και έχει τη θέληση να εκφράσει ερωτικά συναισθήματα προς άτομα του ίδιου φύλου. Αμφιφυλόφιλος ορίζεται εκείνος/η που έχει και τις δύο αυτές τάσεις και ασεξουαλικός ορίζεται το άτομο που δεν προσελκύεται με κανένα σεξουαλικό τρόπο. Πολλοί παράγοντες έχουν τις ρίζες τους σε γονιδιακές ή ιδιοσυστατικές καταβολές και ενισχύουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες, καλλιεργώντας ανάλογα τη σεξουαλικότητά μας. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Χρόνια τώρα διεξάγονταν έρευνες για να σημειωθεί το τελικό πόρισμα ότι, σαν βιολογική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική συμπεριφορά, η ομοφυλοφιλία είναι απόλυτα φυσιολογική. Η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία και η ασεξουαλικότητα δεν είναι παθήσεις, ούτε και διαταραχές ταυτότητας του ατόμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Και ξαφνικά μαθαίνεις ότι ο κολλητός σου είναι γκεί…

 

Η ομοφυλοφιλία φαίνεται να υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης και συναντάται σε όλες τις κοινωνίες, δυτικές και ανατολικές, συντηρητικές και μοντέρνες. Σήμερα, σχεδόν παγκοσμίως, η ομοφυλοφιλία δεν κρύβεται όπως παλιά. Ο ομοφυλόφιλος άντρας όπως και η ομοφυλόφιλη γυναίκα έχουν διεκδικήσει το σεβασμό και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασής τους στην κοινωνία.

Η κοινωνία, η οικογένεια και το σχολικό όπως και το φιλικό περιβάλλον, είναι ουσιαστικοί σταθμοί στη ζωή μας. Οι αντιλήψεις και αντιδράσεις περί ομοφυλοφιλίας των ατόμων μέσα από αυτό το περιβάλλον, επηρεάζουν συναισθηματικά την αποδοχή και την ελεύθερη εξωτερίκευση του σεξουαλικού προσανατολισμού μας. Αν οι παράγοντες γύρω μας δείχνουν ότι θα είναι αρνητικοί στην αποδοχή της εξωτερίκευσης του σεξουαλικού προσανατολισμού μας, δημιουργείται φόβος και σαν συνέπεια επηρεάζεται ή/και ισοπεδώνεται η προσωπικότητά μας, η συνειδητοποίηση τού τι είμαστε σαν άνθρωποι ολοκληρωτικά, και το δικαίωμα να είμαστε αυτό που είμαστε. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη περίπτωση να παγιδευτούμε μέσα σε ένα φαύλο κύκλο σεξουαλικής καταπίεσης.

Έρευνες έχουν σημειώσει επανειλημμένα ότι πολλές παθήσεις, συναισθηματικές και ψυχοσωματικές, είναι αποτέλεσμα της σεξουαλικής καταπίεσης, κατά την οποία ένα άτομο αδυνατεί να εκφράσει τη σεξουαλικότητά του. Η καταστολή της σεξουαλικότητας μπορεί να μας οδηγήσει σε αυξημένο άγχος και να προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές. Γενικότερα, η πρώιμη «σεξουαλική αποτύπωση» ή ερωτική μεταβίβαση έχει αφήσει πολλούς να στοιχειώνονται από την έλλειψη σεξουαλικής εμπιστοσύνης -την αίσθηση της εσωτερικής κενότητας, ένα αίσθημα ντροπής ή ενοχής, άγχος ή/και ανεπάρκεια.

Άρθρο της Χριστίνας Φ. Σορόκου, Εγγ. Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια