fbpx

Ανταλλακτικά γνήσια ή imitation για την αγαπημένη σου μηχανή;

Ανταλλακτικά γνήσια ή imitation για την αγαπημένη σου μηχανή;

Μηχανή έχεις και είναι λογικό κάποια στιγμή να χρειαστεί ανταλλακτικά. Η εποχή μας δύσκολη οικονομικά και εύλογα μπαίνει το ερώτημα αν θα βάλεις στο αγαπημένο σου μηχανάκι γνήσια ή imitation ανταλλακτικά. Η οικονομική διαφορά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μεγάλη και φυσικά η επιλογή του φτηνού είναι δελεαστική.

Από τα τακάκια των φρένων μέχρι την καδένα ή άλλο εξάρτημα εντός του κινητήρα τα περισσότερα ανταλλακτικά κυκλοφορούν και σε imitation εκδόσεις. Όμως όλα τα imitation δεν είναι τα ίδια και καλό θα είναι να ξέρεις να τα ξεχωρίσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το μεγάλο δίλλημα κάποια στιγμή μπορεί να είναι υπαρκτό: Αλλάζω ή επισκευάζω κινητήρα

 

Στην αγορά κυκλοφορούν ανταλλακτικά με το σήμα της εταιρίας ή αυτά που προμηθεύει η κάθε εταιρία και είναι πιστοποιημένα. Κάποια ανταλλακτικά δεν υπάρχουν σε imitation εκδόσεις. Από την άλλη υπάρχουν ανταλλακτικά που χαρακτηρίζονται imitation αλλά δεν είναι καθώς κυκλοφορούν στο εμπόριο από τον προμηθευτή της κάθε εταιρίας και είναι πιο φθηνά.

Βέβαια υπάρχουν και τα καθαρά imitation που είναι αντιγραφές και συνήθως κατασκευάζονται σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ταιβάν.

Η διαφορά στις δύο περιπτώσεις είναι τεράστια. Τα ανταλλακτικά που κυκλοφορούν από τον προμηθευτή χωρίς το σήμα της εταιρίας παραγωγής είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα τα γνήσια που φοράει η μηχανή σου. Πως τα ξεχωρίζεις; Από τον κωδικό του προϊόντος που είναι ο ίδιος με εκείνον που κυκλοφορεί με το σήμα της εταιρίας.

 

 

Σε αυτή την περίπτωση έχεις καθαρό οικονομικό κέρδος και μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις τέτοια ανταλλακτικά. Σκέψου ότι οι εταιρίες παραγωγής δεν κατασκευάζουν όλα τα εξαρτήματα οι ίδιες αλλά τα παραγγέλνουν σε εξειδικευμένα εργοστάσια που τα παραδίδουν με το σήμα της εταιρίας που τα παρήγγειλε. Εδώ μπαίνει το θέμα της συμφωνίας ή μη της εταιρίας παραγωγής με το εργοστάσιο κατασκευής. Έτσι βλέπεις να κυκλοφορεί το ίδιο ανταλλακτικό με το σήμα της εταιρίας παραγωγής ή με τη φίρμα του εργοστασίου.

Ο κίνδυνος για τη μηχανή σου και για σένα κατ΄ επέκταση είναι σε εκείνα τα ανταλλακτικά που είναι αντίγραφες και παράγονται από διάφορα εργοστάσια ανά τον κόσμο και φυσικά έχουν πολύ μεγάλη οικονομική διαφορά από το γνήσιο ανταλλακτικό.

Εκεί λοιπόν υπάρχει πρόβλημα επειδή πολύ απλά δεν γνωρίζεις με ποιες προδιαγραφές παράχθηκαν αυτού του είδους τα ανταλλακτικά.

Σκέψου ότι όταν υπάρχει συμφωνία μεταξύ εταιρίας παραγωγής και κάποιου εργοστασίου η κατασκευάστρια εταιρία της μηχανής σου έχει δώσει τις προδιαγραφές στο εργοστάσιο κατασκευής και φυσικά ελέγχει και ποιοτικά το προϊόν. Αν το εργοστάσιο κατασκευής κυκλοφορεί το ίδιο ανταλλακτικό και ελεύθερα στο εμπόριο είναι θέμα συμφωνίας των δύο μερών και γι αυτό τα ανταλλακτικά έχουν τον ίδιο κωδικό. Επομένως αυτά τα ανταλλακτικά είναι ασφαλή για τη μηχανή σου!

Πρόσεχε λοιπόν και φρόντισε να αποφεύγεις τα ανταλλακτικά που είναι αντιγραφή από κάποιο άλλο εργοστάσιο ανά τον κόσμο. Ο λόγος είναι ότι εκείνο το εργοστάσιο δεν μπορεί αν έχει τις προδιαγραφές και ούτε αυτά τα ανταλλακτικά περνούν ποιοτικό έλεγχο από την κατασκευάστρια εταιρία.

Βέβαια υπάρχουν κάποια ανταλλακτικά κυρίως περιφερειακά που κατασκευάζονται από εξειδικευμένα εργοστάσια στο κάθε είδος και μπορεί να είναι ισάξια ή ακόμα και καλύτερα από αυτά της κατασκευάστριας εταιρίας. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα φρένα σε κάποια ηλεκτρονικά ή στις αλυσίδες.

Και για τις τρεις περιπτώσεις θα σε ενημερώσει ο μηχανικός σου. Ωστόσο και εσύ θα πρέπει να προσέχεις τι βάζεις στη μηχανή σου.