fbpx

Αν δεν είσαι από τους πιστούς άντρες μάθε τι κοινό έχεις με τους άλλους …άπιστους!

Αν δεν είσαι από τους πιστούς άντρες μάθε τι κοινό έχεις με τους άλλους …άπιστους!

Οι άνδρες που δείχνουν να είναι πιο… επιρρεπείς στην απιστία, έχουν ένα κοινό βιολογικό χαρακτηριστικό!

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης φαίνεται ότι σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες απιστίας σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα ψέματα που δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα αν τη θες μόνο για σεξ!

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης διεξήγαγαν μελέτη σε 224 υγιείς μεσήλικες άνδρες που βρίσκονταν σε σταθερές σχέσεις επί εικοσαετία ή περισσότερο. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ήταν και λιγότερο πιθανό να έχουν «εξωσυζυγικές» περιπέτειες.

Από την άλλη μεριά τα ποσοστά απιστίας αυξάνονταν μεταξύ των ανδρών με τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης.

Πρόκειται για ευρήματα που υποστηρίζουν προηγούμενες μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η τεστοστερόνη φαίνεται να επηρεάζει την ικανότητα ενός άνδρα να παραμείνει πιστός στη σύντροφό του.

Οι ερευνητές θεωρούν τα αποτελέσματα σημαντικά καθώς η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Η τεστοστερόνη που παράγεται στους όρχεις, θεωρείται η κατεξοχήν ανδρική ορμόνη, αν και εκκρίνεται και από τον γυναικείο οργανισμό, αλλά σε πολύ μικρότερη ποσόσητα.

Η τεστοστερόνη καθορί­ζει το φύλο του εμβρύου μέσα στη μήτρα και η βασική δράση της είναι η αρρενοποίηση, η ανάπτυξη και ωρίμανση των γεννητικών οργάνων του άνδρα. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του πέους, του οσχέου, του προστάτη και των σπερματοδόχων κυστών και είναι απαραίτητη στη δια­δι­κασία της σπερματογένεσης. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπτυξη των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου, όπως η χροιά της φωνής, η ανάπτυξη της τριχοφυΐας και της μυϊκής μάζας. Παράλληλα, ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία και βοηθά στην ανάπτυξη των οστών.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Τα πρώτα σημάδια είναι η αλλαγή στη φωνή του αγοριού, το «άνοιγμα» της πλάτης, αλλά και η πιο αρρενωπή δομή του προσώπου του

Στο πλαίσιο της έρευνας περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών ομολόγησαν ότι υπήρξαν άπιστοι τουλάχιστον μια φορά και η πλειοψηφία αυτών είχαν άνω του μετρίου επίπεδα τεστοστερόνης.

Με την ηλικία η τεστοστερόνη παρουσιάζει μια φυσιολογική πτώση. Εκτιμάται ότι μετά την ηλικία των 30 ετών παρουσιάζεται μια μείωση της τάξεως του 1% ανά έτος.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ερωτήσεις για το πόσο πιστοί ήταν στη σύντροφό τους και πήραν δείγμα σίελου για να μετρήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Με δεδομένο ότι  περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανδρών υπήρξαν άπιστοι και η πλειοψηφία αυτών είχαν άνω του μετρίου επίπεδα τεστοστερόνης, οι ερευνητές θεωρούν ότι βρήκαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην ορμόνη και την ανδρική απιστία.

Ενδεχομένως να παρέχει και μια εξήγηση για το λόγο που οι άνδρες είναι πιο πιθανό να απατήσουν τη σύντροφό τους σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν έναν δυνητικό παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άπιστης συμπεριφοράς. Επιπλέον οι άνδρες με αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης εκλαμβάνονται ως πιο ελκυστικοί και επιθυμητοί για σύντομες σχέσεις, όπως εξηγούν οι ερευνητές.

Συμπληρώνουν δε ότι οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο εξαπλάσια επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με τις γυναίκες και δείχνουν υψηλότερη συχνότητα απιστίας.