fbpx

Αν θες να έχεις το μυαλό σου, στη θέση του και υγιές πρέπει να κάνεις αυτά τα 3 πράματα

Αν θες να έχεις το μυαλό σου, στη θέση του και υγιές πρέπει να κάνεις αυτά τα 3 πράματα

Η απώλεια μνήμης και η γνωστική εξασθένηση είναι μία μάχη που κάθε άνθρωπος καλείται να αντιμετωπίσει, ειδικά καθώς γερνάει. Ωστόσο, μία σειρά από μελέτες έχουν δείξει πως η υγεία και η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι εφικτή ακόμη και στα πιο βαθιά γεράματα, αρκεί να προσέξουμε κάποια πράγματα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό που μπορείς να πάθεις αν ψάχνεις συνέχεια για σεξ δεν θέλεις ούτε να το φανταστείς

 

Οι ειδικοί επιμένουν πως οι εγκέφαλοι μας είναι ανθεκτικοί και μέσω της κατάλληλης προσοχής μπορούμε να διατηρήσουμε την καλή τους λειτουργία μέχρι το τέλος της ζωής μας. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι ορισμένες εκφυλιστικές αλλαγές οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, ίσως οφείλονται στην πραγματικότητα σε χρόνια φλεγμονή.

Σε σχετικό άρθρο του, ο Δρ Gary Kaplan εξηγεί σχετικά, ότι η εν λόγω χρόνια φλεγμονή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς ενεργοποίησης των μικρογλοιακων κυττάρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την αφαίρεση παθογόνων και άλλων “απορριμμάτων” από τον εγκέφαλο, η οποία προκαλείται όταν το σώμα έχει υποστεί πολλές “επιθέσεις”, όπως μολύνσεις, τραύματα, χρόνιο άγχος, κακές διατροφικές συνήθειες κτλ.

Σταδιακά, η χρόνια φλεγμονή προκαλεί ζημιές στους νευρώνες και μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές λειτουργίες και τη μνήμη. Ωστόσο, ο Δρ Gary Kaplan προτείνει τρεις συνήθειες τις οποίες μπορούμε να υιοθετήσουμε σήμερα, ώστε να θωρακίσουμε τον εγκέφαλό μας και να εξασφαλίσουμε την υγιή λειτουργία του μέχρι τα γεράματα:

 

 

  1. Μισή ώρα αερόβιας άσκησης

Η αερόβια άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που βοηθά το μυαλό να δημιουργήσει νέους νευρώνες και να βελτιώσει τις νευρικές συνδέσεις. Έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο του Maryland έδειξε ότι οι άνθρωποι που αυξάνουν τον καρδιακό τους ρυθμό μέσω καθημερινής μέτριας έντασης άσκησης έχουν βελτιωμένη απόδοση μνήμης και νευρωνικής αποδοτικότητας.

Ο Δρ Kaplan προτείνει την πιο απλή μορφή αερόβιας άσκησης για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας: 30 λεπτά περπάτημα ή τρέξιμο καθημερινά.

 

 

  1. Διατροφή και ωμεγα – 3

Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Σημαντικός όγκος ερευνών επιβεβαιώνει ότι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 είναι πολύ ευεργετικά. Δεδομένου ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι καταναλώνουμε τρόφιμα όπως ο σολομός, οι γαρίδες, οι σαρδέλες, τα αυγά, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα οποία είναι “θησαυροί ω-3”.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πλούσια σε φλαβονοειδή, είναι ένας άλλος σύμμαχος της υγείας του μυαλού, καθώς προσφέρουν μία σειρά από νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν τον ρυθμό της γνωστικής εξασθένησης και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την πρόοδο πολλών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η νόσος του Alzheimer.

Οι μπανάνες, τα μούρα, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, ο μαϊντανός, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα είναι οι προτάσεις του Δρ Kaplan.

 

 

  1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι νευρο-αναγεννητικός. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research: NeuroImage, έδειξε ότι ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα της φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, στη μάθηση, στη ρύθμιση των συναισθημάτων του ατόμου και στην αυτογνωσία, σε διάστημα μόλις 8 εβδομάδων.