fbpx

Για να τρως σαν Ιταλός, μάθε πως συνδυάζεις τις σάλτσες με τα 14 είδη ζυμαρικών!

Για να τρως σαν Ιταλός, μάθε πως συνδυάζεις τις σάλτσες με τα 14 είδη ζυμαρικών!

Αν είσαι από εκείνους που τρώνε σπαγγέτι με κιμά τότε σίγουρα δεν χορταίνεις την πραγματική γεύση της σάλτσας, αφού η περισσότερη μένει στο πιάτο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι «μακαρονάς» δες πως μπορείς να τρως ζυμαρικά άφοβα!

 

Αν λοιπόν σου αρέσουν πραγματικά τα ζυμαρικά με κιμά τότε θα πρέπει να τα συνδυάσεις με άλλο σχήμα ζυμαρικών και συγκεκριμένα με ταλιατέλες που είναι πλατιές και συγκρατούν τον κιμά. Έτσι τρως όλο το πιάτο σου με τα ζυμαρικά να έχουν γεύση κρέατος ενώ στο πιάτο δεν μένει ούτε ίχνος κιμά!

 

 

Εμείς στην Ελλάδα είμαστε αρκετά …μακαρονάδες, όμως συνήθως όταν λέμε ζυμαρικά εννοούμε το σπαγγέτι κάτι που δεν κάνουν οι Ιταλοί, που ομολογουμένως ξέρουν καλύτερα.

Το ρεπορτάζ του BBC ήταν σαφέστατο και αποκάλυψε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το σχήμα των ζυμαρικών σε συνδυασμό με τη ανάλογη σάλτσα. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι δεν υπάρχει σάλτσα μπολονέζ, που στην πραγματικότητα είναι απλά σάλτσα ντομάτας με βασιλικό!

Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι για να γευτείς πραγματικά μια pasta θα πρέπει να ξέρεις να συνδυάζεις το κάθε σχήμα ζυμαρικού με την ανάλογη σάλτσα.

Δες πως συνδυάζονται:

  1. Σπαγγέτι (spaghetti) – Σπαγγετίνι (spaghettini: Τα διασημότερα ζυμαρικά του πλανήτη γεννήθηκαν στη Νάπολη το 1842 και πήραν το όνομά τους από τον Αντόνιο Βιβιάνι επειδή μοιάζουν με κομμάτια σπάγκου. Είναι η πιο κλασική επιλογή για συνδυασμούς με την απλή σάλτσα ντομάτας με βασιλικό ή με μπόλικο τυρί και σοταρισμένα στο λιωμένο βούτυρο. Συνδυάζονται ιδανικά με φίνες ωμές σάλτσες των ελάχιστων υλικών όπως το σκορδόλαδο (aglio e olio) ή το πέστο βασιλικού (πέστο αλα Τζενοβέζε).
  2. Μπουκατίνι (bucatini): Λίγο πιο παχουλά από τα σπαγγέτι, έχουν τρύπα στη μέση που «εγκλωβίζει» τις σάλτσες. Η πλούσια γεύση τους ταιριάζει με λιπαρά υλικά π.χ. αλλαντικά και κρέμα γάλακτος, ενώ είναι ταυτισμένα με παραδοσιακές συνταγές όπως η ιταλική αματριτσιάνα (μπέικον, ντομάτα, μπούκοβο) και η κερκυραϊκή παστιτσάδα (κόκορας με μακαρόνια).
  3. Καπελίνι (capellini): Τα «μαλλιά αγγέλου» ή «κόμη της Αφροδίτης» όπως τα λένε οι Ιταλοί είναι πολύ πολύ λεπτά. Βράζουν σε 3 μόλις λεπτά, κάνουν τις πιο χορταστικές σούπες αλλά και τις πιο ανάλαφρες μακαρονάδες μαζί με λαχανικά και μυρωδικά.
  4. Λιγκουίνι (linguine): Κατάγονται από τη Γένοβα και οι γείτονες μας τα λένε «μικρές γλώσσες». Στην ιταλική κουζίνα είναι τόσο διαδεδομένα όσο και τα σπαγγέτι αφού η επιφάνειά τους συγκρατεί καλύτερα τις σάλτσες, ειδικά τις πιο παχιές και κρεμώδεις, ενώ «μπερδεύονται» ωραία με τα θαλασσινά.
  5. Ταλιατέλες (tagliatelle): Φαρδιές με πορώδη επιφάνεια, τραχιά και όχι λεία όπως των σπαγγέτι, απορροφούν την υγρασία των μαγειρευτών δένοντας καλύτερα φαγητά όπως το ραγού ή απλά με κιμά. Επίσης συνδυάζονται φανταστικά με τυριά και αλλαντικά σε σουφλέ.
  6. Παπαρδέλες (Pappardelle): Είναι τα πιο φαρδιά μακριά ζυμαρικά, μοιάζουν με κορδέλες και παραδοσιακά ζυμώνονται με αυγά. Η έντονη γεύση τους ταιριάζει σε πιάτα με κυνήγι και δυνατά αρώματα. Πηγαίνουν πολύ με αγριογούρουνο, πάπια, και άγρια μανιτάρια, όλα κομμένα σε μέτρια κομμάτια για να ανακατεύονται καλύτερα και να συνθέτουν την τέλεια μπουκιά.
  7. Λαζάνια (Lazagne): Αυτά τα μεγάλα ορθογώνια ζυμαρικά κατά κανόνα γίνονται φουρνιστά αφού το σχήμα τους βοηθάει να απλωθούν και να στηθούν ωραία σε στρώσεις μαζί με κιμά, λαχανικά, τυριά, αλλαντικά και κρέμες. Στην ίδια λογική και τα κανελόνι (cannelloni, τα οποία ουσιαστικά είναι λαζάνια «τυλιγμένα» σε κυλινδρικό σχήμα που γεμίζονται με κάθε λογής υλικά και φουρνίζονται.
  8. Πέννες (penne): Λείες (ή με ραβδώσεις) και με λοξά κομμένες άκρες μοιάζουν με vintage γραφίδες. Το σχήμα και η υφή τους, ειδικά όταν είναι «ριγέ», βοηθάει κάθε είδος σάλτσας να κολλήσει επάνω τους εξασφαλίζοντας τη σωστή γευστική αναλογία. Ανακατεμένες με τα υλικά μιας κρύας σαλάτας όπως αυτά της χωριάτικης ή της Σίζαρ αποτελούν πλήρες γεύμα.
  9. Ριγκατόνι (rigatoni): Έχουν ίδιο μέγεθος με τις πέννες αλλά είναι ίσια κομμένα στις άκρες. Ταιριάζουν σε ανάλογες συνταγές, αλλά η φουρνιστή εκδοχή τους με τα τέσσερα τυριά πραγματικά τα απογειώνει.
  10. Φουσίλι (fusilli): Οι βίδες, όπως τις λέμε στην Ελλάδα, είναι ίσως τα ζυμαρικά που συγκρατούν επάνω τους με τον καλύτερο τρόπο τις σάλτσες. Το στριφογυριστό τους σχήμα κλείνει μέσα τους καλύτερα τις εντελώς πολτοποιημένες, όπως τα πέστο και οι περασμένες από ραβδομπλέντερ ντοματένιες σάλτσες. Ιδανικά για σάλτσα τόνου επειδή συγκρατούν τα απειροελάχιστα κομματάκια τόνου.
  11. Φαρφάλε (farfalle): Το πιο«χαρούμενο» σχήμα της οικογένειας των ζυμαρικών που ξετρελαίνει τα παιδιά. Ανακατέψτε τα φιογκάκια με πράσινα λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασολάκια, το μπρόκολο, ακόμα και οι μπάμιες δημιουργώντας λαχταριστές και πολύ θρεπτικές εναλλακτικές.
  12. Κοχύλι (conchiglie): Όπως λέει και το όνομά τους έχουν σχήμα κοχυλιού. Οι κοιλότητες τους και οι ραβδώσεις στην εξωτερική επιφάνεια «φυλακίζουν» τη σάλτσα και τα τριμμένα τυριά. Στο εμπόριο θα τα βρείτε και σε μεγαλύτερο μέγεθος, σχεδόν ανάλογο με αυτό των κανελόνι. Γεμίστε τα με σπανάκι, κιμά, τυριά ή μπεσαμέλ ψήστε τα στο φούρνο, γίνονται πεντανόστιμα.
  13. Τορτελίνι (tortellini): Έχουν σχήμα μικρού δαχτυλιδιού και παραδοσιακά γεμίζονται με τυριά. Ωστόσο, στην αγορά θα τα βρείτε, ξερά και φρέσκα, με διάφορες γεμίσεις: με κρέας ή αλλαντικά, με σπανάκι, ντομάτα, μυρωδικά κ.ά. Ο γενικός κανόνας λέει ότι ταιριάζουν με τα πάντα, τις περισσότερες φορές βέβαια η εκάστοτε γέμιση προσδιορίζει τα υπόλοιπα υλικά της κάθε συνταγής. Υπάρχουν επίσης τα τορτελόνι (tortelloni) και τα καπελέτι (capelletti), τα οποία έχουν παρόμοιο σχήμα με τα τορτελίνια αλλά πλάθονται σε μεγαλύτερα μεγέθη. Δύσκολα θα τα βρείτε στην ελληνική αγορά παρά μόνο σε φρέσκια μορφή σε κάποια πολύ ενημερωμένα ντέλι, επίσης μπορείτε να τα απολαύσετε σε ευφάνταστους συνδυασμούς σε κάποια τρατορία.
  14. Ραβιόλι (ravioli): Τετράγωνα ή στρογγυλά και ελαφρώς πλακουτσωτά αυτά τα γεμιστά ζυμαρικά συνήθως περιέχουν τυριά. Όπως και τα τορτελίνια βέβαια βγαίνουν σε διάφορες εκδοχές και συνδυάζονται με δεκάδες σάλτσες και υλικά. Συνήθως τα βρίσκεται φρέσκα στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων, επίσης στα εστιατόρια μπορείτε να τα απολαύσετε και σε μεγαλύτερο μέγεθος το λεγόμενα ραβιόλι γκιγκάντε (ravioli gigante).