fbpx

Αν νομίζεις ότι ο καφές σε ξυπνάει το πρωί… μάθε ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο

Αν νομίζεις ότι ο καφές σε ξυπνάει το πρωί… μάθε ότι υπάρχει και κάτι καλύτερο

Τι σε ξυπνάει καλύτερα το πρωί; Πολλοί νομίζουμε ότι είναι ο καφές… όμως δεν είναι. Για κάποιους μπορεί να είναι ένα  καλό  ντουζ,  για άλλους ένα καλό  πρωινό. Το πρωινό τρέξιμο μπορεί…

Το πρωινό τρέξιμο μπορεί να είναι το καλύτερο ξυπνητήρι ή ακόμα και το πρωινό σεξ. Όμως ποια είναι η βιοχημική πραγματικότητα του καλύτερου πράγματος που σε ξυπνάει πιο αποτελεσματικά το πρωί;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Καφές ή τσάι για καλύτερη διατροφή;

 

Είναι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι που σύμφωνα με τους επιστήμονες «ξυπνάει» το μυαλό αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής και βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης, σύμφωνα με μία μελέτη.

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις διαρκούν επί ώρες με αποτέλεσμα το μεσημέρι να είναι πολύ πιο δραστήριοι και λειτουργικοί όσοι πίνουν χυμό με το πρωινό τους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, στην Αγγλία οι οποίοι υπέβαλλαν 24 νεαρούς άνδρες σε μία σειρά από τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων, σε δύο διαφορετικές ημέρες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί σου συμβαίνει ξαφνικά να πεινάς σαν …λύκος!

 

Την πρώτη μέρα, οι νεαροί είχαν αρχίσει τη μέρα τους με ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ενώ την δεύτερη είχαν πιει ένα ρόφημα που έμοιαζε και είχε γεύση χυμού αλλά, εν αγνοία τους,  ήταν νερό με ζάχαρη και χρωστική (εικονικός χυμός).

Όπως έδειξαν οι επιδόσεις τους στα τεστ η ταχύτητα και η προσοχή τους ήταν οξυμένες την ημέρα που είχαν πιει τον φυσιολογικό χυμό ενώ έξι ώρες αργότερα αισθάνονταν σε πλήρη εγρήγορση.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» (EJN)”,” τα οφέλη του χυμού πιθανώς οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει – μία ομάδα φυτικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επομένως την αιμάτωση του εγκεφάλου και την «επικοινωνία» των κυττάρων του μεταξύ τους.