fbpx

Αν σου αρέσουν τα extreme sport έτσι βγάζεις τον …άλλο σου εαυτό

Αν σου αρέσουν τα extreme sport έτσι βγάζεις τον …άλλο σου εαυτό

Τα extreme sports αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις συμβατικές ή καθημερινές μας δραστηριότητες και αθλήματα. Επιτυγχάνουν δύο άμεσους σκοπούς ταυτόχρονα: έκρηξη αδρεναλίνης και άσκηση!

Ορειβασία, bungee jumping, ορειβατικός μαραθώνιος, πτώση με αλεξίπτωτο, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται αλλά και διασκεδάζουν απόλυτα οι αθλητές των extreme sports.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί το beach volley σε γυμνάζει καλύτερα από τα σπορ της παραλίας

 

Δραστηριότητες διαφορετικές, με εξαιρετική δράση και ενδιαφέρον, που ενέχουν όμως και σημαντικό ποσοστό ρίσκου και παρακινδυνευμένης συμπεριφοράς. Οι ίδιοι οι αθλητές βέβαια δεν βιώνουν με κανένα τρόπο ως επικίνδυνο το ιδιαίτερο αυτό χόμπι τους και συχνά περιγράφουν την εμπειρία ως μοναδική: «Όλα μοιάζουν με μια πρόκληση για κατάκτηση, με μια εμπειρία μοναδική στην οποία ο καθένας καλείται να βάλει την προσωπική του σφραγίδα! Κάθε απόπειρα σε κάνει να νιώθεις πιο ζωντανός, ότι αγγίζεις τα όρια του εαυτού σου και των προσωπικών σου δυνατοτήτων! Οι δυσκολίες πάντα ξεχνιούνται και πάντα θέλεις να γυρίσεις πίσω και να προσπαθήσεις ξανά και ξανά!».

Τι είναι λοιπόν αυτό που σε ωθεί, με πάθος ους αθλητές στα extreme sports;

 

Διέγερση και πρόκληση

Σε κάθε άνθρωπο η αίσθηση ενός επικείμενου κινδύνου προκαλεί σωρεία βιοχημικών μεταβολών στον οργανισμό του θέτοντάς τον αυτόματα σε κατάσταση συναγερμού. Η αίσθηση του φόβου αρχίζει να επικρατεί και ο ίδιος, ανάλογα με την περίσταση, καλείται να αντιδράσει -ή και να «ακινητοποιηθεί»- για να αμυνθεί. Αντίθετα σε όσους κάνουν extreme sports η βιολογική αυτή κατάσταση συναγερμού δεν προκαλεί την αίσθηση του φόβου, αλλά της έντονης διέγερσης, μια αίσθηση πρόκλησης που τους ενεργοποιεί και τους κινητοποιεί σε υπέρμετρο βαθμό. Οι ίδιοι νιώθουν εκείνη τη στιγμή «πιο ζωντανοί» και ότι μπορούν να καταφέρουν και να κατακτήσουν τα πάντα!

 

Απόλυτος έλεγχος

Οι ίδιοι δεν νιώθουν ότι κινδυνεύουν στο παραμικρό καθώς θεωρούν ότι επιτελούν μια απολύτως ελεγχόμενη δραστηριότητα. Απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσωπικές δυνάμεις επικρατεί, παρόμοια και στους άλλους συμμετέχοντες που ακολουθούν! Η ανάγκη του απόλυτου αυτού ελέγχου αποτελεί πράγματι το βασικό κίνητρο στα extreme sports. Όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι αθλητές: «Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να νιώθεις ότι κρατάς ο ίδιος τη ζωή σου στα χέρια σου! Μπορείς να τραβήξεις ή να μην τραβήξεις το κορδόνι του αλεξιπτώτου και να σωθείς ή να χαθείς για πάντα! Tα πάντα εξαρτώνται από εσένα»! Οι αθλητές αυτών των σπορ δεν θα συμμετείχαν ποτέ σε δραστηριότητες που θα τις χαρακτήριζε ένας χαμηλός βαθμός αυτοελέγχου (π.χ. χαρτοπαιξία). Εξάλλου ο έλεγχος ελαχιστοποιεί και το αίσθημα του φόβου, καθώς όλοι οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο τις καταστάσεις τις οποίες νιώθουν ότι δεν ελέγχουν (π.χ. την πτήση με αεροπλάνο παρά την οδήγηση που είναι σαφώς πιο επικίνδυνη).

 

Απόλυτη συγκέντρωση της προσοχής

Ο απόλυτος έλεγχος επιφέρει και την απόλυτη συγκέντρωση της προσοχής. Η μνήμη αποκόβεται εντελώς, υπάρχει μόνο το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο… Όλος ο κόσμος, τα πάντα γύρω, ξεχνιούνται εντελώς! Όπως περιγράφει ένας ορειβάτης: «Όταν ξεκινώ μια ανάβαση, η μνήμη μου σταματά. Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ είναι τα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ για το μέλλον είναι τα αμέσως επόμενα πέντε λεπτά. Εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Τα πάντα φεύγουν από το προσκήνιο…». Η εμπειρία προσομοιάζει και την κατάσταση της θρησκευτικής έκστασης: ο χρόνος σταματά, η αποστασιοποίηση του εαυτού, η προσήλωση είναι απόλυτη…

 

Απόλυτη ηρεμία

Αμέσως μετά επακολουθεί ένα απόλυτο αλλά και μοναδικό αίσθημα χαλάρωσης, ηρεμίας και ευχαρίστησης! Πολλοί αλεξιπτωτιστές, μετά από μια πτώση, νιώθουν τέτοια ψυχική χαλάρωση, που κοιμούνται. Γι’ αυτό συχνά αναφέρεται ότι οι ριψοκίνδυνες προσωπικότητες δεν αναζητούν ουσιαστικά τον κίνδυνο και την ένταση, αλλά την ηρεμία!

 

Επιβράβευση

Η ολοκλήρωση της δοκιμασίας αποφέρει και ένα αίσθημα επιβράβευσης, ένα στάδιο αυτο-αξιολόγησης στο οποίο ο χαρακτήρας αλλά και οι προσωπικές δυνατότητες επικυρώνονται στα μάτια των ίδιων των αθλητών αλλά και των άλλων! Οι ίδιοι νιώθουν ότι έχουν δοκιμαστεί στα πάντα! Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «…η επιδίωξη ενός στόχου σε δοκιμάζει στα πάντα!».Οι άνθρωποι συχνά αναζητούν παρόμοιες «δοκιμασίες» για να νιώσουν μια επικύρωση του εαυτού τους! Απουσία σχετικών ευκαιριών επινοούν οι ίδιοι, ή οι θεσμοί στους οποίους ζουν, αντίστοιχες εμπειρίες, π.χ. ο στρατός θεωρείτο παλαιότερα ότι επιτελεί μια τέτοια διαδικασία.

 

Εγγύτητα

Σημαντική αίσθηση εγγύτητας αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Όλοι μαζί έχουν καταφέρει κάτι και, μάλιστα, την υπέρβαση μιας ιδιαίτερης δυσκολίας. Στην αρχή, η ομάδα νιώθει ότι δεν γνωρίζεται, ότι δεν ταιριάζουν τα μέλη της ή ότι δεν υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον του ενός για τον άλλον. Η κοινή προσπάθεια όμως και η αντιμετώπιση από κοινού μιας δυσκολίας, ενός στόχου, επιφέρει μια εγγύτητα διαφορετική, πέρα από λόγια ή άλλες επεξηγήσεις!