fbpx

Αξίζει το ρίσκο του παράνομου γυμναστηρίου; – Πόσοι χώροι σφραγίστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Αξίζει το ρίσκο του παράνομου γυμναστηρίου; – Πόσοι χώροι σφραγίστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Δεν θέλεις να εμβολιαστείς, θέλεις όμως να συνεχίσεις να κάνεις προπόνηση. Ενώ θα μπορούσες να κάνεις προπόνηση έξω, βρίσκεις έναν personal trainer που με «ρεφενέ» συμμετοχή  σου παρέχει γυμναστήριο που στεγάζεται σε κάποια αποθήκη, υπόγειο, ταράτσα ή όποιον άλλο χώρο, χωρίς φυσικά να έχει την ανάλογη άδεια λειτουργίας και χωρίς να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δεν εμβολιάζονται γιατί αισθάνονται «άτρωτοι» απέναντι στον κορωνοϊό

 

Και δεν μιλάμε για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αλλά εκείνα που γνωρίζουμε όλοι εδώ και πολλά χρόνια για τη λειτουργία του κάθε νόμιμου γυμναστηρίου. Μέτρα που σίγουρα δεν τηρούνται σε αυτούς τους χώρους, όπως για παράδειγμα είναι ο εξαερισμός, που σε έναν υπόγειο χώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Είναι η καθαριότητα και πολλά άλλα στάνταρ που τηρεί το κάθε νόμιμο γυμναστήριο.

Και το ερώτημα τίθεται εύλογα: Αξίζει να ρισκάρεις την υγεία σου ή την σωματική σου ακεραιότητα –και δεν αναφερόμαστε στον κορωνοϊο που είναι το πιο σημαντικό- για να συνεχίσεις να κάνεις προπόνηση με βάρη;

Η πραγματικότητα είναι ότι είναι ι σημαντική η αύξηση που έχει καταγραφεί όσον αφορά στις καταγγελίες που έχει λάβει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης για τους παράνομους χώρους άθλησης που, αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης εν μέσω κορονοϊού, παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής στους πελάτες τους στα κρυφά.

Δώδεκα είναι οι χώροι που έχουν σφραγιστεί μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για χώρους που αφορούν συναφή επαγγέλματα, όπως σχολές χορού, ινστιτούτα, σύλλογοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν άθληση. Οι εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως από αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές σε χώρους ευεξίας, σχολές χορού, συλλόγους, πάρκα, ταράτσες και υπόγειους χώρους.

Τα σημεία αυτά αρχικά εντοπίζονται από μια ομάδα ατόμων κάνοντας έρευνα, είτε στα social media ή από τις καταγγελίες των πολιτών.

Όταν πλέον εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και γίνει η αυτοψία, τους δίνεται ένα χρονικό περιθώριο ώστε να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης για άδεια λειτουργίας. Σε όσους δεν συμμορφώνονται, οι αρχές προχωρούν στη σφράγιση των χώρων τους.

Ο Κώστας Κοπαρανίδης, γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων μιλώντας στο ThessToday.gr εξήγησε ότι εδώ και περίπου ένα μήνα έγινε δεκτό το αίτημά τους για τον έλεγχο των παράνομων χώρων γυμναστικής σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής των καταγγελιών και στη συνέχεια, των ελέγχων σε κρυφούς χώρους που παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής χωρίς να εφαρμόζονται τόσο τα μέτρα προστασίας αλλά και η νόμιμη λειτουργία τους. «Ο Σύλλογος έχει στα χέρια του πολλές καταγγελίες για όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης, από το Πανόραμα μέχρι τη Σίνδο και στέλνουμε τις λίστες στην Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσει στους ανάλογους ελέγχους», ανέφερε.

Εν μέσω lockdown αρκετοί στράφηκαν σε διάφορους μη νόμιμους χώρους εκγύμνασης ώστε να εξυπηρετηθούν αφού τα γυμναστήρια παρέμειναν κλειστά. Ακόμη και με τα τωρινά μέτρα που δεν επιτρέπεται η είσοδος στα γυμναστήρια χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πολλοί επισκέπτονται διάφορους χώρους για να αθληθούν. «Αυτό ενόχλησε ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες και έτσι φτάσαμε στο σημείο να αναζητήσουμε τη νόμιμη οδό προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Κοπαρανίδης.

 

Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Μέχρι στιγμής έχουν σφραγιστεί 12 χώροι στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι σχετίζονται με συναφή επαγγέλματα όπως σχολές χορού, ινστιτούτα, σύλλογοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παρέχουν άθληση. Οι εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται κυρίως από αρμόδιες ελεγκτικές επιτροπές σε χώρους ευεξίας, σχολές χορού, συλλόγους, πάρκα, ταράτσες και υπόγειους χώρους. Διεξάγεται προηγουμένως έρευνα από μια ομάδα ατόμων που εντοπίζει τέτοια σημεία είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από τις καταγγελίες των πολιτών. Όταν πλέον εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και γίνει η αυτοψία, τους δίνεται ένα χρονικό περιθώριο για να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης για άδεια λειτουργίας. Σε όσους δεν συμμορφώνονται, οι αρχές προχωρούν στη σφράγιση των χώρων τους.

 

Παράνομοι και ακατάλληλοι οι χώροι

Σύμφωνα με τον κ. Κοπαρανίδη, οι χώροι συναφών επαγγελμάτων κρίνονται όχι μόνο παράνομοι καθώς παρέχουν υπηρεσίες γυμναστικής που δεν ανήκουν στα πρωτόκολλά τους αλλά και ακατάλληλοι σε πολλές περιπτώσεις για άθληση. «Δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι σωστές συνθήκες για γυμναστική σε τέτοιους χώρους. Όπως είναι αναμενόμενο δεν τηρούνται ούτε τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού», επισημαίνει ο κ. Κοπαρανίδης και συνέχισε, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που έχουμε το όπλο αυτό στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σκοπεύουμε να εξειδικεύσουμε τους ελέγχους ακόμη και στους πιο κρυφούς χώρους».

 

15-20% μείωση των πελατών στα γυμναστήρια

Τα νέα μέτρα για την είσοδο στα γυμναστήρια οδήγησαν στη μείωση του πελατολογίου καθώς το 15-20% των πελατών έχει εξαφανιστεί όπως υποστηρίζει ο γραμματέας του συλλόγου. Σε ορισμένα, μάλιστα πολυσύχναστα γυμναστήρια χάθηκαν μέχρι και 200 πελάτες αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των συνδρομητών ήταν φοιτητές. «Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση και αναγκαζόμαστε να παγώνουμε εκατοντάδες συνδρομές ώστε να επιστρέψουν οι πελάτες μας όταν εμβολιαστούν. Ήδη, το 15% των γυμναστηρίων όλης της χώρας έχει βάλει λουκέτο, ειδικότερα τα πιο μικρά γυμναστήρια που δεν έλαβαν όλες τις επιδοτήσεις δεν άντεξαν και οδηγήθηκαν στο κλείσιμο», εκφράζει με δυσαρέσκεια ο γραμματέας.