fbpx

Αρχίζει το Φεστιβάλ Βιβλίου που όλοι αγαπάμε με …μπουρίνια ή χωρίς!

Αρχίζει το Φεστιβάλ Βιβλίου που όλοι αγαπάμε με …μπουρίνια ή χωρίς!

Με 10.000 νέους και παλαιότερους τίτλους βιβλίων, 100 εκθετήρια, 200 εκδότες και τρεις διαγωνισμούς αρχίζει την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στην παραλία, από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και γιορτάζει τα 40 χρόνια παρουσίας του στην πόλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι Θεσσαλονικιός ήρθε η ώρα να επισκεφθείς κάποιο μουσείο!

 

Μπορεί στα κοινά των Θεσσαλονικιών να έχει συνδυαστεί με μπουρίνια και καιρικά φαινόμενα μέσα από ένα πλέγμα …δεισιδαιμονίας, όμως όλοι το αγαπάνε! Ι Ο εμπνευστής και δημιουργός του Μπάμπης Μπαρμπουνάκης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανος!

Στα γνώριμα λευκά εκθετήρια μπορεί κάποιος να βρει νέες κυκλοφορίες και παλαιότερες εκδόσεις, συγγραφείς που θα υπογράφουν σε καθημερινή βάση τα βιβλία τους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ διαγωνισμός φωτογραφίας, διαγωνισμός καλύτερου ανέκδοτου που έχει σχέση με το Φεστιβάλ και διαγωνισμός καλύτερης ανάμνησης από την παιδική, εφηβική ηλικία, αλλά και μεταγενέστερες γενεές.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη του Φεστιβάλ και για κάθε διαγωνισμό θα δοθούν τρία βραβεία, τα οποία θα είναι, φυσικά, βιβλία.

Εκτός από τους τρεις διαγωνισμούς, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να ψηφίσουν σε κάλπη που θα βρίσκεται στη γραμματεία (εκθετήριο 52) το βιβλίο του Φεστιβάλ, ενώ θα διεξαχθεί και έρευνα στο χώρο από την εταιρεία Interview για τις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Η φετινή αφίσα είναι επετειακή, με στιγμές από τη 40χρονη ιστορία του Φεστιβάλ, ενώ μελλοντικά, σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αφίσας από τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.

«Είναι χαρά μας που φέτος, στο δεύτερο έτος της πανδημίας, διοργανώνουμε και πάλι αυτή την τόσο μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, η οποία πέρυσι ήταν η μοναδική εκδήλωση που έγινε στον χώρο του πολιτισμού πανελλαδικά», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η πανδημία όχι μόνο δεν έπληξε το βιβλίο, αλλά το ευνόησε, καθώς οι πωλήσεις την τελευταία διετία σημείωσαν άνοδο κατά 30%-40%, ενώ αντίστοιχη άνοδο είχαν σημειώσει οι πωλήσεις στο περυσινό Φεστιβάλ Βιβλίου.

Αυξημένες είναι φέτος κατά 15% και οι συμμετοχές, με τον κ. Μπαρμπουνάκη να σημειώνει ότι «το παραδοσιακό βιβλίο αγκαλιάζεται όλο και περισσότερο».

Αναφερόμενος στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, από την πρώτη διοργάνωση με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη μέχρι σήμερα, ο κ. Μπαρμπουνάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «μια πορεία ζωής, που σηματοδότησε την πορεία της Θεσσαλονίκης», προσθέτοντας ότι ο μεγάλος απών από το φετινό Φεστιβάλ είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2020, μετά την περυσινή διοργάνωση.

«Ήταν πάντα εκεί. Ο μοναδικός συγγραφέας που του παραχωρούσαμε περίπτερο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Φεστιβάλ καθόταν μόνος του μέσα και μιλούσε με τον κόσμο. Ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος, που δεν σνόμπαρε τον κόσμο. Τιμούσε τους βιβλιόφιλους», θυμάται ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Ο κ. Μπαρμπουνάκης υπενθύμισε ακόμη ότι από αυτόν το θεσμό «ξεπήδησαν» πολλοί άλλοι, όπως τα περιφερειακά φεστιβάλ βιβλίου, οι βιβλιοθήκες στις παραμεθόριες περιοχές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου και ο θεσμός του βραβείου των Βαλκάνιων συγγραφέων, ο οποίος κράτησε για περίπου 10 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ενώ στο επετειακό πνεύμα θα είναι και η μουσική υπόκρουση στο χώρο της έκθεσης.

Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 8 μ.μ. με την παρουσία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας Θράκης), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου συμμετέχουν, επίσης, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Πατριαρχικόν Ίδρυμα Πατερικών Μελετών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου από την Αθήνα.