fbpx

Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία που χρειάζεσαι για την εποχή των μαστορεμάτων!

Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία που χρειάζεσαι για την εποχή των μαστορεμάτων!

Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι δυο εποχές που είναι οι κατάλληλες για να ανανεώσεις το σπίτι σου και αν πιάνουν τα χέρια σου και έχεις χρόνο καλύτερα να το κάνεις μόνος σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί δεν πρέπει να παίρνεις το laptop στο κρεβάτι για σένα αλλά και γι εκείνο!

 

Όμως για να ανανεώσεις το σπίτι σου χρειάζεσαι εργαλεία που γενικά θα σου χρειαστούν όλο τον χρόνο.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις όλα τα εργαλεία σε μια μέρα, εκτός βέβαια εάν η ιδέα σε έχει ενθουσιάσει.

Δες τα βασικά εργαλεία που πρέπει να έχεις:

 

Σφυρί

Ένα καλό, συμπαγές σφυρί πάντα είναι χρήσιμο. Για γενικές εργασίες, θα ένα σφυρί αρκετά ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα αρκετά βαρύ για τις πιο βασικές ανάγκες επισκευών στο σπίτι. Παλαιότερα προτιμούσαν τα σφυριά με ξύλινη λαβή. Στις μέρες, μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο και σφυριά με συνθετική λαβή, είναι πιο ανθεκτική στο χρόνο και πιο εργονομική για το χρήστη. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα σφυρί με διχάλα, χρήσιμο για να αφαιρείτε καρφιά. Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάσετε μερικά πριν κάνετε την τελική επιλογή σας.

 

Κατσαβίδια:  Ίσιο, Σταυροκατσάβιδο και Δοκιμαστικό ρεύματος

Η χρησιμότητα των κατσαβιδιών είναι εμφανής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα κατσαβίδια είναι μέρος της ζωής τους όπως ο πρωινός καφές. Ωστόσο αυτό που ίσως δεν είναι τόσο εμφανές είναι ότι θα χρειαστείτε μερικά διαφορετικά μεγέθη κατσαβιδιών. Με τη λάθος χρήση κατσαβιδιού, το κατσαβίδι γλιστρά και έτσι καταστρέφεται τόσο η βίδα όσο και το ίδιο το κατσαβίδι και σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι πολύ εκνευριστικό. Παρόλο ότι υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι κατσαβιδιών, η δική μας πρόταση είναι ότι σας αρκούν μόνο τρία, το ίσιο, το σταυροκατσάβιδο και το δοκιμαστικό κατσαβίδι. Στην αγορά υπάρχουν κασετίνες κατσαβιδιών σε προσιτή τιμή και καλή ποιότητα, εναλλακτικά επιλέξτε δύο μεγέθη για κάθε ένα από τους δύο τύπους κατσαβιδιού.

 

Μετροταινία

Ποιος δεν χρειάστηκε κάποια στιγμή μια μετροταινία, έστω και για να μετρήσει τις διαστάσεις ενός χώρου πριν αγοράσει ένα έπιπλο. Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία «Μέτρα δύο φορές για να αγοράσεις μία». Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι μέτρων. Από το κλασσικό ξύλινο μέτρο των μαραγκών, σύγχρονα μέτρα με μαγνήτη στο ένα τους άκρο, ώστε να είναι εύκολη η μέτρηση ακόμη και εάν είστε μόνοι σας, μέχρι και μέτρα μπρελόκ, για εύκολη μεταφορά όλες τις ώρες της ημέρας. Όσον αφορά το μήκος τους, τα πιο κλασσικά ξεκινούν από 3 μέτρα και φθάνουν στα 8 μέτρα.

 

Γαλλικό κλειδί

Από όλα τα εργαλεία σας, αυτό ίσως γίνει το πιο αγαπημένο. Είναι σαν να έχεις 50 κλειδιά σε ένα. Το γαλλικό κλειδί είναι ένα ρυθμιζόμενο κλειδί με συρόμενη «σιαγόνα» που αλλάζει το πλάτος του κλειδιού. Είναι πολύ πρακτικό και ευέλικτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο εργαλείο για καρυδάκια και μπουλόνια διαφορετικού μεγέθους . Να θυμάστε, όταν χρησιμοποιείτε ένα γαλλικό κλειδί, η κινητή σιαγόνα βρίσκεται στην πλευρά προς την οποία η περιστροφή πρόκειται να εκτελεστεί. Αυτό μειώνει την πιθανότητα σπασμωδικής κίνησης.

 

Πένσα – Μυτοτσίμπιδο

Η οικογένεια των πενσών είναι μεγάλη με πολλά αδέλφια και ξαδέλφια. Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί ένα διαφορετικό και χρήσιμο σκοπό τόσο για εργασίες στο σπίτι όσο και στο γκαράζ. Επιλέξτε μια απλή πένσα και ένα μυτοτσίμπιδο. Το μυτοτσίμπιδο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για ηλεκτρολογικές εργασίες, απαραίτητο για κάθε νοικοκυριό. Λόγω του σχήματος του είναι πολύ χρήσιμο για εργασίες σε δυσπρόσιτα σημεία και περιλαμβάνει ένα εύχρηστο κόφτη. Θα το χρειαστείτε για να κόψετε, λυγίσετε ή και να πιάσετε ένα σύρμα. Επιπλέον, εάν ασχολείστε με ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές εργασίες, τότε θα σας ήταν χρήσιμος και ένα κόφτης, διότι, όπως υποδηλώνει το όνομα, αφαιρεί την επικάλυψη από το σύρμα, αφήνοντας το άθικτο.

 

Δραπανοκατσάβιδο

Ένα καλό δραπανοκατσάβιδο είναι απαραίτητο για την εργαλειοθήκη σου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη οπών στον τοίχο ή για την τοποθέτηση βιδών. Όταν επιλέξετε ένα δραπανοκατσάβιδο ίσως βρεθείτε σε δίλλημα….Ποιο δραπανοκατσάβιδο να επιλέξω: ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο;

Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Γενικότερα τα ηλεκτρικά εργαλεία έχουν μεγαλύτερη ισχύ και άρα αποτελεσματικότητα στις εργασίες σας , από την άλλη όμως τα επαναφορτιζόμενα, που λειτουργούν με μπαταρία και άρα χωρίς καλώδια, μπορούν να ολοκληρώσουν εργασίες και σε απομακρυσμένες περιοχές ή εκεί που δεν έχει καθόλου παροχή ρεύματος. Η επιλογή εξαρτάται καθαρά από εσάς και τις ανάγκες σας. Αυτό όμως που θα πρέπει να προσέξετε είναι το τρυπάνι να έχει μεταβλητή ταχύτητα γιατί προσφέρει περισσότερο έλεγχο και αναστρέψιμη φορά. Η αναστρέψιμη φορά είναι χρήσιμη όταν θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε βίδες. Επίσης, προτιμήστε το τσοκ του τρυπανιού να ασφαλίζει χωρίς κλειδί, θα σας γλιτώσει σίγουρα από χάσιμο χρόνου, καθώς αυτά τα κλειδιά έχουν μια μοναδική ικανότητα… να χάνονται σχεδόν πάντα.

Γενικά πάντως να ξέρετε ότι το επαναφορτιζόμενο λειτουργεί σαν συμπληρωματικό ενός ηλεκτρικού. Μαζί πάντα με κάποια εξαρτήματα όπως τρυπάνια τοίχου, σιδήρου και ξύλου και κάποιες κατσαβιδόμυτες.

 

Πριόνι

Τι να πούμε για τα πριόνια; Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Θα μπορούσαμε να διακρίνουμε 2 ειδών πριόνια. Τα πριόνια κήπου και τα πριόνια γενικής χρήσης. Οι δύο κατηγορίες έχουν κάποιες βασικές διαφορές γιατί εάν και απευθύνονται στο ίδιο υλικό (ξύλο), έχει διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετική ανάγκη κοπής. Συνεπώς έχουν και διαφορετική οδόντωση. Τα πριόνια κήπου χρησιμοποιούνται για κοπή χλωρών ξύλων, που είναι κολλώδη, ενώ η ακρίβεια κοπής δεν είναι το ζητούμενο. Τα πριόνια γενικής χρήσης χρησιμοποιούνται για κοπή ξερών ξύλων, ενώ η ακρίβεια κοπής είναι πάρα πολύ σημαντική.

 

Αλφάδι

Και ήρθε η ώρα να κρεμάσετε ένα κάδρο στον τοίχο ή να ρυθμίσετε σωστά τα πόδια της ηλεκτρικής κουζίνας, ναι θα χρειαστείτε ένα αλφάδι. Διαφορετικά θα χρειαστείτε πολύ χρόνο και αρκετούς φίλους για να υπολογίζουν από απόσταση εάν έχετε πετύχει την ευθεία. Φυσικά υπάρχουν και πιο εξελιγμένα laser με πολλές και σύνθετες δυνατότητες, αλλά νομίζουμε ότι ένα απλό αλφάδι είναι αρκετό.

 

Κόφτης

Το εργαλείο αυτό έχει μια δουλειά και τη κάνει καλά: κόβει τα πράγματα. Εάν και δεν θεωρείτε από τα πιο δημοφιλή εργαλεία, να είστε σίγουροι ότι ποτέ δεν θα πιάσει σκόνη. Πάντα θα βρείτε ένα καλό λόγο για να το χρησιμοποιήσετε. Η κοφτερή του λάμα θα σας φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα θέλετε να ανοίξετε ένα κιβώτιο ή να κόψετε μουσαμά, πλαστικό, καουτσούκ, ταινία συσκευασίας και χαρτόνια. Πίστεψέ με, δεν θέλετε να μειώσετε τη χαρά αγοράς μιας ολοκαίνουργιας τηλεόρασης, ανοίγοντας τη συσκευασία της με ένα κουζινομάχαιρο!

 

Φακός

Όλοι μα όλοι, χρειαστήκαμε κάποια στιγμή ένα φακό, με φως επαρκές, για να δούμε στο σκοτάδι σε μια διακοπή ρεύματος ή σε ένα σκοτεινό και απομακρυσμένο σημείο μέσα στο ντουλάπι ή πίσω από το πλυντήριο. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία από φακούς, φακοί Led, φακοί κεφαλής, φακοί αδιάβροχοι, φακοί επαναφορτιζόμενοι. Επιλέξτε ένα καλό φακό με δυνατή δέσμη και υψηλή ορατότητα, προσπαθήστε όμως να αποφύγετε τις υπερβολές.

 

Ψαλίδι γενικής χρήσης

Για το ψαλίδι γενικής χρήσης, δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε. Υποθέτω δε, ότι ήδη έχετε. Ωστόσο, εάν δεν είστε ικανοποιημένοι και πρόκειται να αγοράσετε κάποιο καινούργιο δώστε ιδιαίτερη σημασία: να έχει εργονομική λαβή ώστε να σας διευκολύνει στο χειρισμό του και οι λάμες του να είναι δυνατές ώστε να κόβετε με ευκολία κάθε υλικό.

 

Ξύστρα

Η ξύστρα είναι χρήσιμη για να αφαιρείται κόλλες ή στίγματα διαφόρων υλικών από τζάμια, πλακάκια, μάρμαρα και κεραμικές εστίες . Έχετε βάψει το σπίτι και στο δάπεδο υπάρχουν λεκέδες από χρώμα; θέλετε να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα από τα τζάμια του παιδικού δωματίου; Αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο. Είναι εξαιρετικά εύχρηστο και χρήσιμο. Επιλέγοντας το κατάλληλο και με τη σωστή χρήση, δεν αφήνει σημάδια ή γρατζουνιές στις επιφάνειες.

 

Κλειδιά Allen

Τα μικρά αυτά εργαλεία είναι γνωστά ως κλειδιά Allen. Έχουν σχήμα L και είναι χρήσιμα για μαστορέματα σε ποδήλατα και μουσικά όργανα. Επίσης, εάν ποτέ αγοράσετε έπιπλα και πρέπει να τα συναρμολογήσετε μόνοι σας , θα χρειαστείτε αυτά τα κλειδάκια.

 

Γκαζοτανάλια ή τσιμπίδα για τις υδραυλικές εργασίες.

Η γκαζοτανάλια ή τσιμπίδα για υδραυλικές εργασίες είναι το κατάλληλο εργαλείο για να σφίγγεται σωλήνες και παξιμάδια. Επιλέγοντας λοιπόν τη σωστή γκαζοτανάλια θα πρέπει να προσέξετε ώστε να κλειδώνει μόνη της πάνω στο αντικείμενο, έτσι δεν γλιστρά, ενώ απαιτείται μικρότερη προσπάθεια από το χρήστη.