fbpx

Αυτά είναι τα ρεκόρ του Σένα που δεν καταρρίφθηκαν μέχρι σήμερα

Αυτά είναι τα ρεκόρ του Σένα που δεν καταρρίφθηκαν μέχρι σήμερα

Ήταν 1η Μαΐου του 1994, ακριβώς 25 χρόνια πριν. Ο θρύλος της Formula 1 Άιρτον Σένα έμπαινε, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, για τελευταία φορά σε μονοθέσιο.

Κανεις δεν περίμενε ότι ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, με τις 65 pole positions και τις 41 νίκες σε γκραν πρι, δεν θα ολοκλήρωνε ποτέ τον αγώνα της Ίμολα, στο Σαν Μαρίνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συμβαίνει με τη Ferrari; Οι αιχμές Hamilton για Bottas

 

Στον 7ο γύρο έχασε τον έλεγχο της Γουίλιαμς Ρενό που οδηγούσε στη φονική στροφή Ταμπουρέλο και καρφώθηκε με 233 χιλιομετρα την ώρα στον τοίχο.

Λίγες ώρες μετά το νοσοκομείο στο οποίο είχε μεταφερθεί ανακοίνωνε τον θάνατό του.

Μπορεί να έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ayrton Senna την Πρωτομαγιά του 1994 στην πίστα της Ίμολα, αλλά κάποιες από τις επιδόσεις του παραμένουν μέχρι τώρα αξεπέραστες.

Όπως για παράδειγμα οι επιτυχίες του στο πιο παραδοσιακό, αλλά ταυτόχρονα δύσκολο και απαιτητικό Γκραν Πρι, αυτό του Μονακό. Και αυτό γιατί μέσα σε μόλις 10 συμμετοχές του είχε πετύχει 6 νίκες, είχε ανέβει 8 φορές στο βάθρο και είχε πέντε pole positions.

Έτσι λοιπόν το 1984 ήταν 2ος και δύο χρόνια μετά, το 1986, 3ος, το 1987 τερμάτισε πρώτος εκμεταλλευόμενος την εγκατάλειψη του Nigel Mansell, ενώ το 1988 και ενώ ήταν με άνεση πρώτος έκανε ένα από τα σπάνια λάθη της καριέρας του και εγκατέλειψε.

 

 

Την επόμενη χρονικά το 1989, τίποτα δεν έδειχνε ικανό να ανακόψει το μεγάλο Βραζιλιάνο στο Πριγκιπάτο, ο οποίος πέτυχε τα επόμενα χρόνια ούτε λίγο ούτε πολύ πέντε συνεχόμενες νίκες.

Η κηδεία του Σένα μεταδόθηκε ζωντανά από τη βραζιλιάνικη τηλεόραση, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 3.000.000 άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους του Σάο Πάολο για να τιμήσουν τη μνήμη του και να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

Παρά τις κόντρες με τον Αλέν Προστ, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός τόσο μεταξύ των υπόλοιπων οδηγών αλλά κυρίως στον απλό κόσμο.

Μια ολόκληρη χώρα βυθίστηκε στο πένθος αλλά και συνολικά ο κόσμος του αθλητισμού. Άλλωστε ο Σένα θεωρούνταν ο κορυφαίος της εποχής του στα μηχανοκίνητα σπορ και πιθανότατα θα γινόταν ο κορυφαίος όλων των εποχών, αν δεν κοβόταν το νήμα της ζωής τόσο άδοξα, τόσο πρόωρα, τόσο ξαφνικά.

Είχε πολλά ακόμα να προσφέρει, πολλούς τίτλους ακόμα να κατακτήσει. Ήταν μόλις 34 ετών!