fbpx

Αυτά είναι τα σημάδια ότι το έχεις παρακάνει με την outdoor προπόνηση

Αυτά είναι τα σημάδια ότι το έχεις παρακάνει με την outdoor προπόνηση

Tα βασικά σημάδια που μαρτυρούν ότι το παρακάνεις με την προπόνηση γενικά και κυρίως με την outdoor είναι κάτι που δεν θα ήθελες να το βιώσεις και ο λόγοι είναι δύο!

Ο πρώτος είναι γιατί είναι άσχημο συναίσθημα και ο δεύτερος είναι ότι αυτά που έχεις κάνει τόσο καιρό με σωστή προπόνηση, απλώς τα πετάς στα σκουπίδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε τι σου συμβαίνει αν δεν κοιμάσαι καλά και ξυπνάς μέσα στη νύχτα!

 

Επειδή δεν θες να τα πετάξεις όλα, αλλά ούτε και να σέρνεσαι σε ένα κρεβάτι για μερικές μέρες μάθε και σκέψου.

Είμαστε όλοι πρόθυμοι να προπονηθούμε σκληρά για να βελτιωθούμε στο άθλημα που αγαπάμε – αυτό είναι αυτονόητο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή της σκληρής προπόνησης από τη βελτίωση των ατομικών σου ρεκόρ και τις νίκες.

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά αυτός ο ενθουσιασμός μπορεί να σε κάνει να ξεπεράσεις τα όριά σου, προκαλώντας βαθιά κόπωση στον οργανισμό σου, που μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Με την καθοδήγηση του Βρετανού προπονητή κωπηλασίας, Dan Harris, θα σε βοηθήσουμε να εντοπίσεις τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το έχεις παρακάνει.

 

Ο καρδιακός παλμός είναι ακανόνιστος

“Παρακολουθούμε πάντα τον καρδιακό παλμό την ώρα που είμαστε ήρεμοι, βάζοντας ένα σημείο αναφοράς”, λέει ο Harris, εξηγώντας ότι η ιδανική ώρα μέτρησης του καρδιακού παλμού είναι την ώρα που ξυπνάς.

“Αν κάποιος από τους αθλητές μας, ένα συγκεκριμένο πρωί διαγνωστεί με 10 παλμούς (ή περισσότερους) υψηλότερους από το κανονικό του, τον στέλνουμε σπίτι”, συνεχίζει, “για επτά ή περισσότερες μέρες και προσαρμόζουμε τις προπονήσεις του έτσι ώστε να μειώσουμε την ένταση και φορτίο. Σε περίπτωση απλού κρυολογήματος ή γενικής κόπωσης, συστήνουμε 1-2 μέρες ξεκούρασης ή χαλαρής προπόνησης”.

 

Δεν αποδίδεις στην κανονική σου προπόνηση

Όλοι το έχουμε ζήσει – εκείνες τις μέρες ή τις εβδομάδες, όταν απλά δεν μπορούμε να επιτύχουμε την απόδοση που κανονικά αναμένουμε. Ο Harris λέει ότι αυτό πρέπει να ληφθεί ως ισχυρή ένδειξη υπερβολικής καταπόνησης.

“Τα κανονικά επίπεδα προπόνησης θα σου φαίνονται αισθητά πιο δύσκολα εάν είσαι υπερβολικά καταπονημένος”, μας λέει. “Αν αυτό συμβεί μια φορά, δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς πιθανότατα σημαίνει ότι είσαι απλά κουρασμένος από μια προηγούμενη προπόνηση”, συνεχίζει. “Πρόσεξε όμως αυτή σου την αδυναμία να εκτελέσεις την φυσιολογική σου προπόνηση, χαμηλής έντασης, καθώς μπορεί να είναι σαφέστερη ένδειξη για τη συνολική σου κόπωση από μια προπόνηση υψηλής έντασης”.

 

Νιώθεις βαθιά κόπωση

Ο Harris εξηγεί επίσης ότι η κόπωση μπορεί να είναι σωματική και ψυχολογική. Όταν το έχεις παρακάνει με την προπόνηση, μπορεί να υποφέρεις και από τα δύο (και μάλιστα αρκετά συχνά).

“Θεωρώ ότι η ψυχική κόπωση είναι ένας μεγάλος παράγοντας – απλά δεν μπορείς να εστιάσεις στα πράγματα που χρειάζεσαι την ώρα της προπόνησης”, μας λέει. “Ταυτόχρονα, ο σωματικός πόνος μετά την προπόνηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι συμβαίνει συνήθως, οπότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει και να συνέλθει εντελώς ο οργανισμός από την κούραση”!

 

 Έχεις μειωμένη ποιότητα ύπνου / αϋπνίας

Μπορεί να νομίζεις ότι είναι εύκολο να κοιμηθείς αν έχεις κάνει εξαντλητική προπόνηση και είσαι κουρασμένος – αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζεις πότε είναι πιο ποιοτικός ο ύπνος.

“Οι αθλητές που προπονούνται εξαντλητικά δηλώνουν ότι θέλουν περισσότερο να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά όταν πρέπει, τη νύχτα”, λέει ο Harris. “Για παράδειγμα, μπορεί να παίρνουν έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να” ανακάμψει ο οργανισμός τους”, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν όταν το έχουν πραγματικά ανάγκη. “Συνολικά, αυτή η έλλειψη σωστού ύπνου έχει επιζήμια αποτελέσματα στον οργανισμό”.

 

Έχεις πεσμένη διάθεση

Όταν παίρνεις σοβαρά ένα άθλημα – είτε ως επαγγελματίας είτε ως ερασιτέχνης – η σωματική σου κατάσταση και η διάθεσή σου επηρεάζονται αναπόφευκτα από αυτό. Το τσεκούρι ταλαντεύεται μεταξύ των ενδορφινών που παίρνεις από τις καλές επιδόσεις σου σε εξισορρόπηση με την απογοήτευσή σου όταν δεν προπονείσαι όπως θέλεις.

Ο Harris εξηγεί: “Εάν αισθάνεσαι αδυναμία να ανταπεξέλθεις στην προπόνησή σου, μπορεί να είναι αποτέλεσμα κόπωσης, αλλά όπως έχω διαπιστώσει, μπορεί απλά να έχεις βαρεθεί. Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η πραγματική αιτία. Έχε υπόψιν σου ότι μόλις αφιερώσεις χρόνο ξεκούρασης στον εαυτό σου, η απόδοση σου ενδέχεται να πέσει για ένα χρονικό διάστημα. Είναι οκ – στην τελική, θέλεις να προπονείσαι, σωστά;”

 

Έχεις συνεχόμενους τραυματισμούς

Ένα κοινό για όλους τους αθλητές είναι o πόνος που κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα της ώθησης του σώματός τους στα όρια και συχνά πέρα από αυτά. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό – είναι αυτό που διεγείρει τον οργανισμό και σου δίνει θέληση για αυτοβελτίωση – αλλά ο Harris λέει ότι αν το παρακάνεις, ο πόνος θα εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά.

“Οι μικρές θλάσεις είναι συχνές όταν προπονείσαι σκληρά, αλλά συμβαίνουν συχνότερα όταν το παρακάνεις με την προπόνηση”, λέει. “Προσπάθησε να τις προλάβεις πριν υποτροπιάσουν και στην ανάγκη διέκοψε τις προπονήσεις για λίγο”.

 

Είσαι διαρκώς άρρωστος

Με τους κωπηλάτες που συχνά κάνουν τρεις προπονήσεις ημερησίως και μερικές φορές σε δύσκολες συνθήκες στο νερό, ο Harris υπογραμμίζει πώς η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια.

 

Δεν έχεις κίνητρο

Παρά το γεγονός ότι αγαπάς γενικά την προπόνηση και τους αγώνες, όταν είσαι υπερβολικά καταπονημένος από τις προπονήσεις, ο Harris λέει ότι είναι πιθανό να έχεις έλλειψη κινήτρου, κάτι που βέβαια μπορεί να είναι κόντρα στο χαρακτήρα σου. “Μετά από μια σκληρή εβδομάδα προπόνησης, μπορεί να βγεις εκτός από την κούραση”, λέει ο Harris. “Ενώ αυτό είναι συχνά το αποτέλεσμα μια πολύ σκληρής προπόνησης, εσύ πρέπει να βρίσκεις τη δύναμη να σηκωθείς και να προχωρήσεις, όσο δύσκολο και αν είναι”.

 

Έχεις σταματήσει να βελτιώνεσαι

Ένα ακόμη αποτέλεσμα της υπερβολικής καταπόνησης του οργανισμού είναι το plateau effect, όπου η βελτίωση της απόδοσης σου καθυστερεί. Αυτό συμβαίνει όταν δεν αυξάνεις την ένταση της προπόνησής σου αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά.

“Μπορείς να σταματήσεις να βλέπεις βελτίωση στην απόδοσή σου, άσχετα με την αίσθηση κούρασης ή την ασθένεια”, ισχυρίζεται ο Harris. “Η εβδομάδα μετά από μια προηγούμενη εβδομάδα σκληρής προπόνησης μπορεί να είναι ένας αληθινός Γολγοθάς, όπως έχουμε ήδη αναφέρει και ίσως διαπιστώσεις ότι η απόδοσή σου μπορεί να μην έχει βελτιωθεί ή ακόμα και να πέφτει”.

 

Επιστροφή στην προπόνηση

Εάν νομίζεις ότι μπορείς να προπονηθείς πολύ σκληρά ακόμη και αν έχεις ανιχνεύσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα στον οργανισμό σου, ο Harris έχει κάποιες συμβουλές για γρήγορη ανάκαμψη, ώστε να σε βοηθήσει να επανέλθεις στις επάλξεις γρήγορα:

Είναι πάντα προτιμότερο να προλάβεις την κούραση νωρίτερα και όχι αργότερα. Αν δεν υπάρξει βελτίωση έπειτα από μια εβδομάδα χαλαρής προπόνησης, καλό θα είναι να μιλήσεις με το γιατρό σου.

Να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, ειδικά όταν πρόκειται για αθλήματα αντοχής. Να αυξάνεις την ένταση των προπονήσεών σου σταδιακά.

Εντόπισε το όριο των φυσιολογικών σου καρδιακών παλμών, ώστε να είσαι σε θέση να αντιληφθείς πότε ξεπερνάς κατά πολύ το σύνολο των παλμών σου και να το προλαβαίνεις χωρίς να θέτεις τον οργανισμό σου σε κίνδυνο.

Ανάλυσε την απόδοσή σου. Χρησιμοποιείσαι τις μετρήσεις που βασίζονται σε δεδομένα και τις αντικειμενικές μετρήσεις για να ξέρεις πότε πρέπει να πιέσεις και πότε να ξεκουράσεις το σώμα σου.

Άκουσε το σώμα σου! Δεν είναι κακό να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς για μεγαλύτερο διάστημα αν το έχεις ανάγκη. Να ενημερώνεις πάντα τον προπονητή σου για το πώς αισθάνεσαι.

 

ΠΗΓΗ: REDBULL