fbpx

Αυτά είναι τα 11 καλά που σου κάνει η τσουκνίδα

Αυτά είναι τα 11 καλά που σου κάνει η τσουκνίδα

Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν  την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το καλό που σου κάνουν τα μανιτάρια τον χειμώνα!

 

Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας.

Ποιες είναι οι ουσίες της τσουκνίδας;

  1. Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ.
  2. Επίσης είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα.
  3. Προδίδει στον οργανισμό ασβέστιο.
  4. Περιέχει ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών τα φλαβονοειδή.
  5. Περιέχει φυτικό σίδηρο.
  6. Περιέχει πολλά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο μαγνήσιο  μαγγάνιο φώσφορο  σελήνιο και ψευδάργυρο.
  7. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως το λυκοπένιο β-καροτένιο”,” καφεϊκό οξύ και βεταΐνη ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση έναντι της δημιουργίας ελεύθερων ριζών.
  8. Η απουσία οξαλικού οξέος και οξαλικών αλάτων στο φυτό αυτό βοηθά στην απορρόφηση ακόμα περισσότερης ποσότητας σιδήρου από τον οργανισμό κάτι που δεν συμβαίνει με όλα τα λαχανικά που περιέχουν φυτικό σίδηρο με αποτέλεσμα να τα τρώμε αλλά να μην απορροφούμε τον σίδηρο τους.
  9. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθά ακόμα περισσότερο στην ολική απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
  10. Η περιεκτικότητα της σε σεκρετίνη διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.
  11. Η ισταμίνη που περιέχει προσφέρει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση στα παρασκευάσματα και τα καταπλάσματα από το φυτό αυτό ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα φλεγμονών.
  12. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού σε διαφορετικές κατά περίπτωση χρήσεις. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ρίζα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφεψήματα για την παρασκευή τσάι βάμματος ή καταπλασμάτων. Μπορεί όμως και να καταναλωθεί ως χορταρικό σε πολλές συνταγές και παρασκευές στην κουζίνα μας.