fbpx

Αυτά είναι τα 7 υπέρ και τα 6 κατά της vegan διατροφής

Αυτά είναι τα 7 υπέρ και τα 6 κατά της vegan διατροφής

Η vegan διατροφή επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια. Όμως κάθε είδους διατροφική μόδα, έχει τα υπέρ αλλά και τα κατά της, που καλό είναι να τα μάθεις για να επιλέξεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι μπορείς να είσαι και vegan και να έχεις το τέλειο καλογυμνασμένο κορμί

 

Πολλοί διατροφολόγοι και ειδικοί σε θέματα υγείας μπορεί να ενθαρρύνουν μια χορτοφαγική διατροφή, ένα σημαντικό ποσοστό τους όμως, δεν συνιστούν χορτοφαγικές διατροφές, καθώς μπορεί να στερούνται θρεπτικά συστατικά απαραίτητα στον οργανισμό και να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας.

Δες ποια είναι τα υπέρ και τα κατά;

 

 

Τα υπέρ της χορτοφαγίας

 1. Μια σωστά διαμορφωμένη χορτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη για όλα τα στάδια της ζωής και μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας.
 2. Μελέτες από ομάδες ειδικών σε θέματα διατροφής όπως ο Αμερικάνικος Όμιλος Διατροφολόγων αλλά και οι διαιτολόγοι του Καναδά υποστηρίζουν ότι μια σωστά διαμορφωμένη χορτοφαγική διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη για όλα τα στάδια της ζωής (ακόμα και μέχρι την εγκυμοσύνη και το θηλασμό) και μπορεί να έχει πολλά οφέλη στην υγεία, καθώς και να συμβάλλει στην πρόληψη ή ακόμα και θεραπεία ορισμένων ασθενειών.
 3. Λόγω του ότι οι χορτοφαγικές διατροφές είναι βασισμένες σε όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και άλλες φυτικές τροφές, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως υψηλά επίπεδα σε: Υδατάνθρακες, Ω-6, Φυτικές ίνες, Καροτονοειδή, Φολικό οξύ, Μαγνήσιο, Αντιοξειδωτικά, Βιταμίνες C και E, Βόριο,
 4. Χαμηλά επίπεδα σε: Κορεσμένα λίπη, Χοληστερίνη, Ζωικής πρωτεΐνη,
 5. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν επανειλημμένως ότι τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή είναι κατά μέσο όρο πιο αδύνατα από τα άτομα που δεν ακολουθούν τη χορτοφαγία.
 6. Οι χορτοφάγοι Vegan παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν καρδιακές παθήσεις (περίπου 25%) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένου λίπους και άφθονους ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.
 7. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και χαμηλής χοληστερόλης έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην προστασία από παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στη χολή, ο διαβήτης τύπου 2, και ο καρκίνος του προστάτη και του εντέρου.

 

 

Τα κατά της χορτοφαγίας και πως να τα αντιμετωπίσουμε

 1. Παρ’ όλο που οι χορτοφαγικές δίαιτες και διατροφές, όταν είναι καλά σχεδιασμένες, μπορούν να είναι επαρκείς σε θρεπτικά στοιχεία λόγω της κατανάλωσης αυγών, τυριών και γάλακτος (στα είδη που επιτρέπονται), οι αυστηρά βίγκαν (vegan) διατροφή έχει συνήθως χαμηλή πρόσληψη σε: Ασβέστιο, Βιταμίνη D,  Βιταμίνη B12, Ριβοφλαβίνη, Σίδηρο, Ω-6 λιπαρά οξέα, Ψευδάργυρο, Ιώδιο.

Όλα τα παραπάνω οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης. Οι vegan έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα αυτών των στοιχείων, κάτω από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Να αναφέρουμε επίσης ότι ειδικά οι εγκυμονούσες vegan, ενδέχεται να έχουν έλλειψη σημαντικών θρεπτικών ουσιών και να είναι ευάλωτες σε ασθένειες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και αυτή του παιδιού τους.

 1. Ένας χορτοφάγος vegan χρειάζεται προσεκτικά σχεδιασμένα γεύματα ή συμπληρώματα και είναι απαραίτητη η πρόσληψη βιταμίνης B12
 2. Η μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα . Σε επίπεδα μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, μπορεί να παρατηρηθεί, μεταξύ άλλων, μια σειρά από συμπτώματα όπως: Κόπωση, Λήθαργος, Κατάθλιψη, Κακή μνήμη, Δύσπνοια, Πονοκέφαλοι, Χλωμό δέρμα.
 3. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα μανίας και ψύχωσης.
 4. Μια χορτοφαγική διατροφή που βασίζεται σε επεξεργασμένα δημητριακά, γλυκά, αναψυκτικά κ.ο.κ. δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι πιο υγιεινή από μια κρεατοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα.
 5. Οι τηγανητές πατάτες, τα κέικ, τα ντόνατ (donuts) και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και λίπους δεν βελτιώνουν την υγεία και τη διατροφή. Απεναντίας, περιέχουν τρανς λιπαρά, αυξάνουν την «κακή» χοληστερίνη και μειώνουν την «καλή», αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιοπαθειών στο μέλλον.