fbpx

Αυτά είναι τα 8 «άγνωστα» ελληνικά superfoods

Αυτά είναι τα 8 «άγνωστα» ελληνικά superfoods

Γράφει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Ευστρατίου

 

Εκτός από τα super foods όμως που προέρχονται από το εξωτερικό οι Έλληνες έχουν την τύχη να μπορούν να καταναλώσουν και τα δικά τους «υπερτρόφιμα» σχεδόν σε καθημερινή βάση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της καλιφορνέζικης σαλάτας που είναι ότι πρέπει για τη διατροφή σου

 

Ποια είναι μερικά από αυτά;

Έχουμε και λέμε:

  1. Ελαιόλαδο: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ήταν γνωστές από τα αρχαιότατα χρόνια. Σήμερα έρχεται η επιστήμη να το επιβεβαιώσει και να χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο όχι μόνο ιδανική τροφή αλλά και φάρμακο για πολλές παθήσεις. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται όχι μόνο στη σύνθεσή του αλλά και στην αναλογία των συστατικών του. Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ (73% – 80%) βιταμίνες Α, Ε, D, Κ,  φαινολικές ενώσεις στερόλες φωσφολιπίδια, τερπενικές αλκοόλες και επιπλέον συστατικά τα οποία δίνουν στο λάδι άρωμα, γεύση και ισχυρές διατροφικές ιδιότητες.
  2. Κάπαρη: Το μπουμπούκι της κάπαρης διαθέτει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι τα αντιοξειδωτικά και οι βιταμίνες. Ενώ η περιεκτικότητα της σε ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και νάτριο είναι υψηλή. Οι σπόροι της κάππαρης περιέχουν λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Ενώ σύμφωνα με χημική ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο «European Food Research» το 2000 η κάππαρη είναι πλούσια στα φλαβονοειδή της κερκετίνης και καμφερόλης.
  3. Κρόκος Κοζάνης: Ο κρόκος το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών για το άρωμα το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι χρωστικές, μυρεψικές, αρτυματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται σε δύο βασικά (δρώντα) συστατικά του, την πικροκροκίνη και την κροκίνη και ιδιαίτερα στα άγλυκα μέρη αυτών δηλ. στην σαφραναλή του πρώτου και στην κροκετίνη του δεύτερου. Αλλά συστατικά του κρόκου αποτελούν η λυκοπίνη,  η ζεαξανθίνη, το καρωτίνιο α-β και γ η βιταμίνη Β και Β2 οι υδατάνθρακες και το αιθέριο έλαιο.
  4. Μαστίχα Χίου: Ήδη από την αρχαιότητα η μαστίχα Χίου ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες. Στις μέρες μας η επιστημονική κοινότητα με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους βασισμένες σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών και κλινικών μελετών και οι οποίες πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στην Ελλάδα και διεθνώς σταδιακά αποκαλύπτουν ότι η φυσική Μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί.
  5. Κορινθιακή σταφίδα: Είναι ένας (άγνωστος σε πολλούς) διατροφικός «θησαυρός» που κοστίζει όμως ελάχιστα με «βούλα» αποκλειστικώς ελληνική. Είναι γλυκιά αλλά μπορεί να βοηθήσει ακόμη και τους διαβητικούς (!) όπως δείχνει τελευταία υπό δημοσίευση ελληνική μελέτη. Ο λόγος για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα η οποία όπως θα δείτε κλείνει μέσα στη «ρυτιδιασμένη» σάρκα της πλούτο αντιοξειδωτικών στοιχείων  ιχνοστοιχείων και διαιτητικών ινών που μπορούν να κάνουν τον καθέναν να… ξανανιώσει θωρακίζοντας τον οργανισμό του από πλήθος δεινών. Οι επιστήμονες προτείνουν να βάλουμε όλοι τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα στη διατροφή μας καθώς μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο… ζαχαρένια από κάθε άποψη.
  6. Ρόδι: Σύμβολο της ζωής και της γονιμότητας το ρόδι είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που χαρίζουν υγεία και ευεξία.
  7. Φυστίκια Αιγίνης: Για πολλούς είναι ένα απλό συνοδευτικό για το ποτό τους. Για άλλους ένα σνακ μπροστά στην τηλεόραση. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι θα πρέπει για όλους να αποτελούν ένα συστατικό μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. μια μόλις χούφτα κελυφωτών φιστικιών καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β) μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.
  8. Γύρη μελισσών: Η ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά. Πωλείται με το κιλό και τρώγεται μέχρι 20 γραμμάρια κάθε μέρα.

Ανακεφαλαιώνοντας αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως τα super foods από μόνα τους δεν είναι ικανά να μας παρέχουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Όμως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας  η κατανάλωση τους όσο το δυνατόν σε μη επεξεργασμένη μορφή μας βοηθάει να διατηρήσουμε υγιές το σώμα και το πνεύμα μας.