fbpx

Αυτά είναι τα 9 καλά που σου κάνει η έκθεση στον ήλιο

Αυτά είναι τα 9 καλά που σου κάνει η έκθεση στον ήλιο

Οι ακτίνες του ήλιου έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από οφέλη σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, ακόμη και στους μικροοργανισμούς. Ο ήλιος είναι αγαπητός σε πολλές κουλτούρες χάρη στις τεράστιες θεραπευτικές του ικανότητες.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τα πολλά αναψυκτικά σίγουρα δεν είναι υγιεινά και μάθε το γιατί!

 

Πολλοί αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο εξ αιτίας των βλαβερών επιδράσεων που αυτή μπορεί να έχει στον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν μόνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και δε θα πρέπει να μας κρατούν μακριά του. Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, εφ’ όσον φυσικά γίνεται με σύνεση.

Απολαμβάνοντάς τον ήλιο με μέτρο και κατάλληλη προστασία, έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία μας:

 

  1. Δυναμώνει τα οστά και τους μυς

Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την παρουσία της βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία είναι βασική για το αμυντικό σύστημα, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό. Η ικανότητα της να εναποθέτει το ασβέστιο στα οστά όχι μόνο μας τα επιτρέπει υγιή και γερά, αλλά ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από τα προβλήματα των αρθρώσεων που προκαλούνται τον χειμώνα.

 

 

  1. Βοηθά την καρδιά

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό των εμφραγμάτων είναι υψηλότερο στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, προκαλεί διαστολή των αρτηριών και, από τη στιγμή που τα καρδιακά επεισόδια πλήττουν όσους έχουν βουλωμένες αρτηρίες –δηλαδή έχουν μικρή ροή του αίματος-, η διαστολή των αρτηριών είναι σαφέστατα πολύ θετική.

 

  1. Προστατεύει από τους όγκους

Ορισμένα αμερικανικά και βρετανικά έγκριτα ιατρικά περιοδικά επιβεβαιώνουν ότι ο ήλιος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκεται για άλλη μια φορά η βιταμίνη D. Σύμφωνα με επιστήμονες, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του παχέους εντέρου.

 

 

  1. Χαρίζει ήρεμο ύπνο

Το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, η ποιότητα του ύπνου είναι σαφώς καλύτερη. Το γεγονός αυτό εξαρτάται από τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως. Άρα, αν αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, ο εγκέφαλός μας θα «σκεφτεί» ότι δεν υπάρχει αρκετό φως για να σταματήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Έτσι, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι και αδύναμοι.

 

  1. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα

Ο ήλιος διαχέει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες, τις ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα. Με τη ζέστη σκορπίζονται μακριά, δημιουργώντας ένα είδος μαγικής έλξης.

 

  1. Φτιάχνει την ψυχολογία

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, και πρέπει όχι απλώς να τον αγαπάμε, αλλά και να τον απολαμβάνουμε. Το να τον αποφεύγουμε, να τον φοβόμαστε σαν να είναι ο χειρότερος εχθρός μας σημαίνει ότι αρνούμαστε τη χαρά που μας δίνει η επαφή με τη φύση και τα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει. Από αυτά τα δώρα, που είναι αρκετά, η αντικαταθλιπτική δράση του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα άμεσα και στα πιο πολύτιμα. Οι ηλιόλουστες μέρες του Καλοκαιριού βελτιώνουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου που επιδρούν στην ψυχική μας κατάσταση: οι ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, η σεροτονίνη, που συνδέεται με την ψυχική διάθεση, και η μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο.

 

 

  1. Κάνει τα μαλλιά όμορφα και γερά:

υπεριώδης ακτινοβολία, μαζί με την απολυμαντική δράση του θαλασσινού νερού, είναι αποτελεσματική ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής, όπως είναι η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Η επίδραση αυτή κάνει πολύ καλό στα μαλλιά, ακόμα και αν υπάρχει πιτυρίδα ή τα μαλλιά είναι πολύ λιπαρά. Αρκεί φυσικά να τα περιποιείστε σωστά και, μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, να τα ξεπλένετε με γλυκό νερό.

 

  1. Διώχνει σπυράκια και μαύρα στίγματα

Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα, επαναφέροντας την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα σπυράκια να εξαφανίζονται. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι επιβεβλημένοι να κάνουν ηλιοθεραπεία –με μέτρο- κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επιλέξτε ένα καλό αντηλιακό, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ λιπαρό και να λιπαίνει (λαδώνει) την επιδερμίδα.

 

  1. Αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες

Η ηλιοθεραπεία είναι παλιά πρακτική που χρησιμοποιείται και σήμερα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος. Μία από αυτές είναι και η ψωρίαση, μια δερματοπάθεια που πλήττει συνήθως μεγάλες περιοχές δέρματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει και σε αρθρώσεις. Επίσης, το ατοπικό έκζεμα (δερματοπάθεια που έχει κληρονομική προδιάθεση και πλήττει κυρίως τους ενήλικες) και η ποικιλόχρους πιτυρίαση (ανοιχτόχρωμες πλάκες που προκαλούνται από μύκητα) υποχωρούν με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Επειδή αυτά τα δερματικά προβλήματα έχουν ανάγκη από μια καλή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, χρησιμοποιείτε φίλτρα με δείκτη προστασίας σχετικά χαμηλό (μέχρι 15).