fbpx

Αυτά είναι τα hot spot της Omicron που μπορεί να κολλήσεις εύκολα

Αυτά είναι τα hot spot της Omicron που μπορεί να κολλήσεις εύκολα

Μία λίστα με τις δραστηριότητες που θεωρούνται ως «εστίες εξάπλωσης» του κορωνοϊού έχουν καταρτίσει Βρετανοί επιστήμονες, μέλη της «επιτροπής σοφών» (Sage) που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον για την πανδημία της νόσου Covid.

Δύο ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και όπως είναι λογικό η ανθρωπότητα έχει μάθει να ζει με περιορισμούς, καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα του κοροναϊού «χτυπούν» ανελέητα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως και αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνέχεια νέα μέτρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τελικά τι συμβαίνει αν έχεις περάσει ήπια τον κορωνοϊό

 

Σε όλους μας έχει λείψει η κανονικότητα και οι μέρες… που αγκαλιαζόμασταν χωρίς φόβο. Όλοι θέλουμε να συναντηθούμε ξανά με φίλους για μια νυχτερινή έξοδο, να πούμε «αντίο» στην τηλεργασία, να τραγουδήσουμε δυνατά και να χορέψουμε την με παρέα μας και φυσικά να πετάξουμε εντελώς τις μάσκες.

Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε για πράξουμε κάποιο από τα παραπάνω. Μάλιστα, ένα από τα βασικά ερωτήματα στο μυαλό όλων είναι το ποιες δραστηριότητες είναι αυτή την περίοδος ασφαλείς και σε ποιες… ρισκάρουμε πολύ να κολλήσουμε κοροναϊό.

 

Πού και πώς είναι πιο πιθανό να κολλήσουμε

H μετάδοση του SARS-CoV-2 από άνθρωπο σε άνθρωπο, συμβαίνει κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων (βήχας, φτέρνισμα ή ομιλία) και μοιάζει με την εξάπλωση της γρίπης. Εξαπλώνεται δηλαδή κυρίως μέσω της αερομεταφερόμενης μετάδοσης (airborne transmission).

Επομένως, το κλειδί για να μπει «μπλόκο» στην μετάδοση του ιού είναι να κατανοήσουμε πώς συμπεριφέρονται τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ο αέρας αποτελείται από αόρατα μόρια που κινούνται τυχαία και με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι τα αιωρούμενα σωματίδια διασκορπίζονται με την πάροδο του χρόνου σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε ένα δωμάτιο ή σε ένα λεωφορείο. Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εκπνεύσει σωματίδια που περιέχουν τον ιό και όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος, τόσο πιο πιθανό είναι να εισπνεύσει ορισμένα σωματίδια που περιέχουν ιό.

Όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος που περνάει κάποιος σε έναν χώρο, τόσο περισσότερο εξαπλώνεται ο ιός. Εάν βρίσκεται κάποιος σε εξωτερικό χώρο, ο ιός δεν συσσωρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί αν δύο άτομα βρίσκονται κοντά.

Τα σωματίδια του ιού μπορούν να εκπέμπονται κάθε φορά που ένα μολυσμένο άτομο αναπνέει, αλλά ακόμη περισσότερο εάν η αναπνοή του είναι βαθιά (όπως όταν ασκείται) ή περιλαμβάνει δυνατές φωνές (ομιλία ή τραγούδι). Φορώντας μια κατάλληλη μάσκα μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης, ωστόσο ένα «ακάλυπτο» μολυσμένο άτομο που κάθεται ήσυχα σε μια γωνία είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σας κολλήσει, σε σχέση με εκείνον που θα σας πλησιάσει και θα ξεκινήσει μια έντονη διαμάχη.

Όλες οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 είναι εξίσου αερομεταφερόμενες, αλλά η πιθανότητα να κολλήσετε τον COVID εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής (η Δέλτα ήταν πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, αλλά η Όμικρον την υπερνικά).

 

Οι παράγοντες μετάδοσης

Στη μελέτη που δημοσιεύει το theconversation.com, προσδιορίζεται ο ρόλος διαφορετικών επιδράσεων: ιικοί παράγοντες (μεταδοτικότητα/επιπολασμός), παράγων άνθρωπος (με μάσκα/χωρίς, άσκηση/καθήμενος, οχλαγωγία/ησυχία), καθώς και παράγοντες ποιότητας του αέρα (σε εσωτερικούς χώρους/εξωτερικούς, μεγάλο δωμάτιο/μικρό, γεμάτο/χωρίς κόσμο, αεριζόμενο/μη αεριζόμενο).

Στο μαθηματικό μοντέλο, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα σχετικά με το πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν σε συμβάντα υπερμετάδοσης όπου βασικές παράμετροι, όπως το μέγεθος του δωματίου, η πληρότητα και τα επίπεδα αερισμού, ήταν τεκμηριωμένα.

Ένας «σίγουρος τρόπος» για να κολλήσει κάποιος είναι να κάνει έναν συνδυασμό πραγμάτων που τον βάζει στο βαθύ κόκκινο σημείο του χάρτη.

 

Για παράδειγμα:

Να συγκεντωθεί με πολλά άτομα σε έναν κλειστό χώρο με κακή ποιότητα αέρα, όπως γυμναστήριο, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή σχολική τάξη που δεν αερίζεται.

Να κάνει κάτι επίπονο ή θορυβώδες, όπως άσκηση, τραγούδι και φωνές

Να βγάλει τη μάσκα του

Και να παραμείνει για μεγάλο διάστημα σε «επικίνδυνη περιοχή

Για να αποφύγει ξανείς να κολλήσει COVID, πρέπει να μείνει στους πράσινους ή πορτοκαλί χώρους του πίνακα.

 

Για παράδειγμα:

Εάν πρέπει να συναντήσετε άλλους ανθρώπους, κάντε το σε εξωτερικό χώρο ή σε χώρο που αερίζεται καλά

Περιορίστε τον αριθμό των ατόμων που βλέπετε από κοντά στο ελάχιστο

Περάστε τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μαζί

Μην φωνάζετε, μην τραγουδάτε ή κάνετε βαριά άσκηση

Φοράτε μάσκες υψηλής ποιότητας, που εφαρμόζουν καλά από τη στιγμή που μπαίνετε στο κτίριο μέχρι τη στιγμή που φεύγετε.

 

Τα μέρη στα οποία είναι πιθανό να κολλήσουμε κορωνοϊό

Κάνοντας αγορές σε καταστήματα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 2,18%.

Παίζοντας ένα άθλημα σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,36%.

Κάνοντας χρήση λεωφορείου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,31%

Τρώγοντας σε εστιατόριο ή σε καφετέρια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,29%.

Χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,28%. Το ίδιο ισχύει για όσους πηγαίνουν σε παμπ, μπαρ ή κλαμπ.

Πηγαίνοντας σε πάρτι, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%

Πηγαίνοντας σε γυμναστήριο ή κάνοντας αθλήματα εσωτερικού χώρου, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,27%.

Φεύγοντας από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,2%.

Κάνοντας χρήση ταξί, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,19%.

Χρησιμοποιώντας τρένο ή τραμ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά 1,18%. Το ίδιο ισχύει και για όσους επισκέπτονται αισθητικό, κομμωτή ή κουρέα.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, τα δεδομένα για τη μελέτη συλλέχθηκαν προτού η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον» γίνει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο.