fbpx

Αυτά τα στοιχεία κάνουν κάποιους να είναι υπερμεταδότες του κορωνοίού

Αυτά τα στοιχεία κάνουν κάποιους να είναι υπερμεταδότες του κορωνοίού

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να μεταδώσουν την COVID-19 σε εκείνους με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Μια νέα έρευνα εντόπισε τρεις παράγοντες που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο κάποιου να είναι υπερμεταδοτικός.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία για να κολλήσεις κορωνοϊό

 

Η μελέτη περιελάμβανε 194 υγιείς ανθρώπους, καθώς και 8 πιθήκους από δύο διαφορετικά είδη, που είχαν μολυνθεί με τον νέο κορονοϊό.

 

Ηλικία, Δείκτης Μάζας Σώματος και ιικό φορτίο ορίζουν την υπερμεταδοτικότητα

Εκτός των άλλων επιβεβαιώθηκε πως η προχωρημένη ηλικία, ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το αυξημένο επίπεδο μόλυνσης COVID-19 αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από το ένα άτομο στο άλλο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ερευνητών, είναι πιθανό ότι η COVID-19 ακολουθεί το πρότυπο άλλων επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, όπου το 18% αυτών που έχουν μολυνθεί ευθύνεται για το 80% της εξάπλωσης στην κοινότητα.

Το κλειδί για την υπερμετάδοση βρίσκεται στη βλέννα των αεραγωγών, αναφέρει η μελέτη. Το πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να διαλυθεί αυτή η βλέννα καθώς ο αέρας περνά από πάνω της φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά το πόσο εύκολα εξαπλώνονται τα ιικά σταγονίδια μέσω του αέρα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ικανότητα της βλέννας που επενδύει στους αεραγωγούς να αντιστέκεται στη διάσπαση κατά την αναπνοή ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ατόμων. Υπάρχει μια τάση να αυξάνεται με την πρόοδο της μόλυνσης COVID-19 και του ΔΜΣ πολλαπλασιασμένο με την ηλικία», γράφουν οι ερευνητές .

Για όλους τους ανθρώπους και τους πιθήκους στην μελέτη διαπιστώθηκε, ότι:

Τα ηλικιωμένα άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ και αυξημένο ιικό φορτίο λόγω πιο βαριάς COVID-19 μετέδωσαν τρεις φορές περισσότερα ιικά σταγονίδια από το στόμα.

Και είναι τα μικροσκοπικά σταγονίδια που είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα: μένουν περισσότερο χρόνο στον αέρα, φτάνουν πιο μακριά και εισρέουν βαθύτερα στους πνεύμονες, όταν εισπνέονται. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στο αποκορύφωμα της μόλυνσης COVID-19, συνήθως μια εβδομάδα μετά την αρχική μόλυνση, τα εκπνεόμενα σωματίδια ήταν στην μικρότερή τους διάμετρο: ένα εκατομμυριοστό του μέτρου!

«Έχουμε δει παρόμοια αύξηση στα σταγονίδια κατά τη διάρκεια του σταδίου οξείας μόλυνσης με άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η φυματίωση«, λέει ο μικροβιολόγος Chad Roy, από το πανεπιστήμιο Tulane.

“Μοιάζει πιθανό ότι οι ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις του ανώτεροι αναπνευστικού συστήματος μπορούν να αποδυναμώσουν τη βλέννα των αεραγωγών, γεγονός που αυξάνει την κυκλοφορία μολυσματικών σωματιδίων στον φάρυγγα και το στόμα”, προσθέτει.

Όλοι σπρώχνουμε/εκτοξεύουμε τα αναπνευστικά σταγονίδια καθώς αναπνέουμε, μιλάμε, βήχουμε και φτερνιζόμαστε. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι νεότεροι σε ηλικία, με καλή φυσική κατάσταση και χωρίς λοίμωξη εξακολουθούν να πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να βεβαιωθούν ότι δεν θα μολύνουν τους υπόλοιπους.

«Αν και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι νέοι και οι υγιείς τείνουν να δημιουργούν πολύ λιγότερα σταγονίδια από τους γηραιότερους και λιγότερο υγιείς, δείχνουν επίσης ότι οποιοσδήποτε από εμάς, όταν μολυνθεί από την COVID-19, ενδέχεται να κινδυνεύει να παράγει μεγάλο αριθμό αναπνευστικών σταγονιδίων» λέει ο βιομηχανικός David Edwards, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

 

Πηγές: sciencealert.com, news.tulane.edu