fbpx

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες βλάβες που απειλούν τη μηχανή σου τον χειμώνα!

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες βλάβες που απειλούν τη μηχανή σου τον χειμώνα!

Η μοτοσικλέτα σου θέλει πάντοτε προσοχή όλες τις μέρες του χρόνου. Όμως ειδικά τον χειμώνα η κατάσταση είναι διαφορετική.

Οι παγωμένες και βροχερές μέρες και το κρύο γενικότερα είναι επώδυνο για τα πάντα και φυσικά και για τη μοτοσικλέτα σου.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά είναι τα μικρά tips για να οδηγήσεις με ασφάλεια τη μηχανή σου τον χειμώνα

 

Το γεγονός ότι κυκλοφορείς τη μηχανή σου και τον χειμώνα είναι θετικό για εκείνην αλλά και για σένα φυσικά. Καλό είναι να προσέξεις ορισμένα σημεία που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες που φυσικά δεν θα ήθελες!

Δες ποιοι είναι οι …συνήθεις ύποπτοι για να σε ταλαιπωρήσουν:

 

Πρώτος ύποπτος: Μπαταρία

Η μπαταρία είναι το πιο παραμελημένο αναλώσιμο ανταλλακτικό, που μπορεί να μας προκαλέσει δεκάδες προβλήματα κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το κρύο δυσκολεύει το έργο της και μειώνει της απόδοσή της. Μια γερασμένη μπαταρία ίσως δουλεύει μια χαρά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, όμως μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10⁰C, να μην έχει πλέον την δύναμη να εκκινήσει τον κινητήρα. Για τον έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας μας δεν αρκεί να δούμε απλώς να έχει πάνω από 12,6 Volt, αλλά θα πρέπει να της κάνουμε και το ειδικό “τεστ κοπώσεως”, δηλαδή να δούμε πόσο χαμηλά πέφτει όταν επιβαρύνεται με φορτίο. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές, μια μπαταρία να δείχνει πλήρως φορτισμένη, αλλά όταν πατάς το κουμπί της μίζας να μην έχει την δύναμη να αντέξει το φορτίο. Το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο σε μπαταρίες με ηλικία άνω των δύο ετών. Μιλάμε από την ημέρα αγοράς και για τις κοινές μπαταρίες.

Πολύ σημαντικός είναι και ο έλεγχος των πόλων της μπαταρίας μας και των καλωδίων που βιδώνουν πάνω τους. Η υγρασία οξειδώνει τους πόλους και σιγά-σιγά τα καλώδια χάνουν την επαφή τους. Ως αποτέλεσμα είναι να μην φορτίζεται σωστά η μπαταρία, αλλά και να μην τροφοδοτεί σωστά το ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσυκλέτας μας. Ο καθαρισμός των πόλων και των καλωδίων από την οξείδωση, καθώς και η προστασία τους με ειδικά σπρέι είναι κάτι που πρέπει να κάνετε κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

 

Δεύτερος ύποπτος: Το ψυγείο!

Αν η μοτοσυκλέτα σου έχει υγρόψυκτο κινητήρα, ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού και του θερμοστάτη, είναι εξίσου σημαντικός τον χειμώνα. Ο κινητήρας μας πρέπει να έρχεται γρήγορα και ομοιόμορφα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αν ο θερμοστάτης έχει “κολλήσει” και δεν κλείνει, ο κινητήρας μας θα δουλεύει “κρύος” για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτι που είναι πολύ κακό για την υγεία του και για την ποιότητα της καύσης.

Ρίξτε επίσης μία ματιά στα ελαστικά, κάτι το οποίο πρέπει να κάνετε έτσι κι αλλιώς τακτικά, καθώς με την αλλαγή θερμοκρασίας σίγουρα θα χρειάζονται αέρα και φυσικά, ό,τι κι αν γίνει μην κουκουλώσετε -για μήνες- την μοτοσυκλέτα σας, αλλά χρησιμοποιήστε την όλο το χρόνο! Με σωστό εξοπλισμό αναβάτη τίποτα δεν πρέπει να σας περιορίσει, εκτός από το χιόνι φυσικά, κι αυτός είναι ο γενικός κανόνας, καθώς ειδικότερα υπάρχουν αρκετοί Έλληνες μοτοσυκλετιστές που ακόμη κι όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια συνεχίζουν να οδηγούν ακάθεκτοι.

 

Τρίτος ύποπτος: Τα καλώδια!

Εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος των καλωδίων. Ειδικά στις μοτοσυκλέτες που έχουν ηλικία άνω των πέντε ετών, παρατηρείται πολύ συχνά το πλαστικό περίβλημα των καλωδίων να σκληραίνει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το καλοκαίρι στη χώρα μας και να χάνουν την ελαστικότητά τους. Έτσι όταν έρθει ο χειμώνας και το κρύο, το πλαστικό περίβλημα ραγίζει και σπάει σε μικρά κομματάκια, αφήνοντας γυμνό το καλώδιο. Η επαφή ενός γυμνού καλωδίου με το πλαίσιο, το υποπλαίσιο ή άλλο μεταλλικό τμήμα της μοτοσυκλέτας, μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα οποιαδήποτε στιγμή. Το ίδιο σημαντικό είναι και το καλώδιο της γείωσης, το οποίο πρέπει να είναι καλά βιδωμένο και καθαρό, διότι σε πολλές περιπτώσεις έχει προκαλέσει την καταστροφή της κεντρικής ηλεκτρονικής μονάδας.

Εξίσου σημαντικό είναι να κοιτάξετε τις φίσες και να ελέγξετε αν αυτές είναι σταθερά τοποθετημένες. Ειδικά αυτές που βρίσκονται πίσω από τα φώτα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Συνήθως στις μοτοσυκλέτες άνω των πέντε ετών που έχει τύχει να αλλάξουν λάμπες δύο-τρεις φορές, θα βρεις σπασμένα κλιπ, κομμένα ή σκισμένα τσιμουχάκια στεγανοποίησης.

 

Τέταρτος ύποπτος: Η ασφαλειοθήκη

Όπως και με τους πόλους της μπαταρίας, οι επαφές και η ίδιες οι ασφάλειες μπορεί να εμφανίσουν οξείδωση λόγω της υγρασίας και να χάσουν την επαφή τους. Αλλάξτε όποια ασφάλεια σας φαίνεται ύποπτη και καθαρίστε τις επαφές αν χρειαστεί. Φυσικά ελέγξτε το κουτί για τυχόν ρωγμές και τοποθετήστε σωστά το καπάκι, ώστε να μην γεμίσει με νερά στην πρώτη βροχή ή μετά από ένα πλύσιμο.