fbpx

Αυτές είναι οι τροφές που εμπλουτίζουν τον οργανισμό σου με μέταλλα

Αυτές είναι οι τροφές που εμπλουτίζουν τον οργανισμό σου με μέταλλα

Τα μέταλλα είναι στοιχεία που βρίσκονται στη γη και τα τρόφιμα και είναι απαραίτητα για τον οργανισμό του ανθρώπου. Για παράδειγμα, χρειάζονται μέταλλα για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για την παραγωγή ορμονών και ενζύμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έρευνα: Είναι τα κατεψυγμένα λαχανικά πιο θρεπτικά από τα φρέσκα;

 

Τα μέταλλα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση το πόσο τα χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα:

Τα μακρομέταλλα (macrominerals) χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και περιλαμβάνουν τα ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, χλωριούχο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Αν και εξίσου σημαντικά, το δεύτερο είδος, τα ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρος, χαλκός, φθόριο, σελήνιο, ψευδάργυρος, χρώμιο, μολυβδαίνιο, ιώδιο και μαγγάνιο, χρειάζονται σε μικρότερες ποσότητες.

Μέταλλα μπορείτε να βρείτε σε μια ποικιλία τροφίμων, αλλά ορισμένα είναι άφθονα σε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Δείτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε μέταλλα:

 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γεμάτοι με μια σειρά από μέταλλα, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσιες τροφές σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο και φώσφορο.

 

Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή (στρείδια, μύδια κλπ) είναι πλούσια σε σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.

 

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο και κάρδαμο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θείο και αποτελούν καλή πηγή πολλών άλλων μετάλλων, όπως μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και ασβέστιο.

 

Κρέας από τα όργανα των ζώων

Είναι από τις πιο πλούσιες σε μέταλλα τροφές και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Β12, βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ.

 

Αυγά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθώς και πολλές βιταμίνες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες.

 

Όσπρια

Είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, αλλά τυχαίνει επίσης να αποτελούν καλή πηγή ανόργανων συστατικών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, φώσφορος, κάλιο, μαγγάνιο, χαλκός και ψευδάργυρος.

 

Κακάο

Τα προϊόντα με κακάο και η σκόνη κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο και χαλκό.

 

Αβοκάντο

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο και χαλκό.

 

Μούρα

Τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα κλπ) είναι μια καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και μαγγανίου.

 

Γιαούρτι και τυρί

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μερικές από τις πιο κοινές πηγές ασβεστίου καθώς και καλίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

 

Σαρδέλες

Είναι πολύ πλούσιες σε ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών.

 

Σπιρουλίνα

Περιέχει μεγάλες ποσότητες σε μέταλλα όπως σίδηρος, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκός και μαγγάνιο.

 

Αμυλούχα λαχανικά

Τα αμυλώδη λαχανικά (γλυκοπατάτες, πατάτες, κολοκύθα κ.α.) είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, σίδηρος και χαλκός.

 

Τροπικά φρούτα

Φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, ανανάς κ.α. είναι εξαιρετικές πηγές μετάλλων, όπως κάλιο, μαγγάνιο, χαλκός και μαγνήσιο.

 

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, τεύτλα, ρόκα, μαρούλια κ.α.) είναι πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο και χαλκό.

 

ΠΗΓΗ: healthline.com