fbpx

Αυτές είναι οι 11 τάσεις του fitness για να επιλέξεις την καλύτερη για σένα

Αυτές είναι οι 11 τάσεις του fitness για να επιλέξεις την καλύτερη για σένα

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες τάσεις του fitness, δηλαδή προπονητικές μέθοδοι, απορρέουν από την γνωστή παλιά κυκλική προπόνηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 4 προτάσεις που δεν πρέπει να ακούς αν θες να χτίσεις κορμί!

 

Προπονητικές μέθοδοι που παραλλάσουν ευχάριστα την κυκλική τόσο σε σχέση με τη ποικιλία αλλά και την ένταση. Μάλιστα κάποιες τάσεις είναι παραλλαγή της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Δες ποιες είναι οι 11 τάσεις του fitnessκαι επέλεξε ποια είναι η καλύτερη για σένα:

 

 1. Battle Ropes

Πρόκειται για τα χοντρά σκοινιά τα οποία βλέπουμε στα γυμναστήρια που έχουν πρόγραμμα CrossFit, μήκους 15 μέτρων και διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών, τα οποία πιάνετε από τις άκρες και σχηματίζετε κύματα ή κύκλους, ή απλώς τα χτυπάτε δυνατά και γρήγορα. Εκτιμάται ότι σε 10 σετ κυμάτων των 15’’ (με 45’’ ξεκούραση ανάμεσά τους), καίτε περίπου 110 θερμίδες.

 

 1. HIIT (High Intensity Interval Training): ΔιαλειμματικήΠροπόνησηΥψηλήςΈντασης

Είναι η έντονη καρδιοαναπνευστική προπόνηση στην οποία ασκήσεις μικρότερης χρονικής διάρκειας αλλά υψηλότερης έντασης εναλλάσσονται με ασκήσεις χαμηλότερης έντασης αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας. Με λίγα λόγια, είναι η προπόνηση που κάθε τόσο διακόπτεται από ξαφνικά sprint, εκρήξεις ταχύτητας και ρυθμού. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε όργανο καρδιαγγειακής άσκησης (ποδήλατο, διάδρομος, ελλειπτικό, κωπηλατική), αλλά και στο τρέξιμο, το τρομπολίνο κ.α. Κυρίως έχει αγαπηθεί, επειδή κάνει θαύματα στο κάψιμο θερμίδων, ενώ και οι γιατροί συμφωνούν ότι είναι η σωστότερη μέθοδος άσκησης.

 

 1. Tabata

Ανήκει στο ΗΙΙΤ και είναι μια μέθοδος έντονης προπόνησης, που διαρκεί μόλις 4 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα. Περιλαμβάνει μόνο 12 ασκήσεις πολύ υψηλής έντασης (προτείνονται: ορειβασίες, burpees, sit ups, pull ups, squats, ροκανίσματα, βυθίσεις σε πάγκο, sprint, πιέσεις στον πάγκο, άρση ποδιών, deadlifts). Ξεκινάτε με 20’’ άσκησης πολύ υψηλής έντασης, με όσες επαναλήψεις χωρούν σε αυτό το διάστημα, ξεκουράζεστε για 20’’ και συνεχίζετε με ένα σετ 8 ασκήσεων. Ξεκουράζεστε για λίγο και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε. Συμπληρώνετε 2-5 κύκλους, ανάλογα με το επίπεδό σας.

 

 1. LIIT (Low Intensity Interval Training): Διαλειμματική Προπόνηση Χαμηλής Έντασης

Η Διαλειμματική Προπόνηση Χαμηλής Έντασης έχει την ίδια φιλοσοφία με το ΗΙΙΤ, αλλά αφορά το περπάτημα – απαιτούνται 45-60 λεπτά για το κάψιμο θερμίδων, ενώ στο HITT μόνο 15-20 λεπτά. Βασίζεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, που ερεύνησε τα οφέλη σε διάφορες ταχύτητες περπατήματος και διαπίστωσε ότι το 8% της ενέργειας που χρησιμοποιείται είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να σταματήσει και να ξεκινήσει. Δηλαδή, αν αλλάξουμε κατεύθυνση όταν περπατάμε (κάθε 4-5 λεπτά), καίμε 20% περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα σε ευθεία γραμμή.

 

 1. Precision Running

Στον πυρήνα αυτού του ειδικού προγράμματος ΗΙΙΤ βρίσκονται ο διάδρομος του γυμναστηρίου και η αντίληψη ότι η εναλλαγή ταχύτητας και κλίσης είναι πιο αποτελεσματική από τη διανυόμενη απόσταση. Διαρκεί 45-60 λεπτά και ενισχύει την αντοχή και τη δύναμη του σώματος.

 

 1. Slacklining

Μοιάζει με τη σκοινοβασία, όμως εδώ το σκοινί είναι ελαστικό και πλατύ (πωλείται στο Amazon). Στήνετε τους ιμάντες μισό μέτρο πάνω από το έδαφος –για ασφάλεια, στο πάρκο ή την παραλία– και προσπαθείτε να ισορροπήσετε κάνοντας άλματα, περιστροφές και άλλα κόλπα. Το slacklining βελτιώνει την ισορροπία, τη στάση του σώματος και τη συγκέντρωση, και γυμνάζει όλο το σώμα, ενισχύοντας τη σπονδυλική στήλη, την πλάτη και τους κοιλιακούς, ενώ παρέχει υποστήριξη στους αστραγάλους, τα γόνατα και τις αρθρώσεις του ισχίου.

 

 1. Animal flow

Μιμείται κινήσεις ζώων και χρησιμοποιεί και τεχνικές του παρκούρ, της capoeira και του breakdancing. Το πρόγραμμα εφηύρε ένας Αμερικανός γυμναστής και βασίζεται στην ταυτόχρονη κίνηση όλων των άκρων, δηλαδή όπως κάνουν τα ζώα. Στη ρίζα της φιλοσοφίας του βρίσκονται οι θεραπευτικές ασκή- σεις «Five Animal Frolics», που κατέγραψε ο Κινέζος γιατρός Χούα Τούο το 186 π.Χ., οι οποίες μιμού- νταν κινήσεις του τίγρη, του ελαφιού, της αρκούδας, του πιθήκου και των πουλιών. Οι ασκήσεις γίνονται με τα χέρια και τα πόδια, σε επαφή με το έδαφος. Εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύουν την αντοχή και τον συντονισμό.

 

 1. Bokwa

Πρόκειται για καρδιοτονωτικά ομαδικά προγράμματα που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ και εφαρμόζονται στην Ελλάδα μόλις 4 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ζωγραφίζουν νοητά γράμματα και αριθμούς με τα πόδια τους, με μουσική υπόκρουση τα χιτ της εποχής. Σε αντίθεση με τη Ζumba, που ακολουθεί βήματα και χορογραφίες, στα Bokwa είστε ελεύθεροι να κινηθείτε στον ρυθμό σας.

 

 1. Cross Training

Εκρηκτικός συνδυασμός πολλών ασκήσεων, που γυμνάζουν όλο το σώμα για μέγιστο κάψιμο θερμίδων.

 

 1. Suspension Training

Δυναμική προπόνηση με ιμάντες, όπου χρησιμοποιείτε το βάρος του σώματός σας για αντίσταση

 

 1. Bootcamp

Μιμείται την στρατιωτική εκπαίδευση και είναι η πιο διασκεδαστική εκδοχή της HITTπροπόνησης αλλά εξίσου απαιτητική ενώ απαιτεί και εξοπλισμό.