fbpx

Αυτές είναι οι 15 ερμηνείες ενός απλού Like που δεν φαντάστηκες

Αυτές είναι οι 15 ερμηνείες ενός απλού Like που δεν φαντάστηκες

Κάνεις μια ανάρτηση στα social media και κοιτάς σχεδόν πάντα με αγωνία να δεις ποια είναι η ανταπόκριση αυτού που ανέβασες είτε είναι κείμενο είτε σχόλιο είτε φωτογραφία δική σου ή άλλη.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί οι καλύτερες selfies βγαίνουν …αγουροξυπνημένες

 

Μπορεί να έχεις πάρει 100 likeή μόλις πέντε όμως γνωρίζεις αν αυτά είναι ουσιαστικά. Αν είναι πραγματικά ή απλά γίνονται για να γίνονται

Η ερμηνεία ενός like στο Facebook δεν είναι απλή υπόθεση όπως αναφέρει το «ΤheBooks’ Journal» αλλά επιδέχεται όχι μίας ή δύο αλλά 39 συνολικά ερμηνειών. Δες ποιες είναι αυτές:

 

  1. Κάνω Like σε κάτι απλώς και μόνο επειδή μου αρέσει ή συμφωνώ χωρίς άλλες συνυποδηλώσεις.
  2. Κάνω Like στον φίλο μου επειδή είναι φίλος μου ακόμη και αν δεν συμφωνώ (ή συμφωνώ μόνο εν μέρει).
  3. Μου κάνεις σου κάνω. Συνήθως – αλλά όχι μόνο – σε κάποιον που δεν είναι ακριβώς η λατρεία μας ή κολλητός μας με τον οποίο διατηρούμε μια οριοθετημένη quidproquo σχέση.
  4. Το δημοσιοσχετίστικο (πιαριτζίδικο) Like για να τα έχουμε καλά με όλους συνήθως σε «ανώδυνα» ποστ που δεν εκφράζουν γνώμη: φωτογραφίες  check-in σε ταβέρνες και λοιπές χαριτωμενιές.
  5. Like σε κάποιον που μας τα χώνει για να δείξουμε πόσο ανώτεροι άνθρωποι είμαστε. Συνήθως γίνεται σε σχόλια όταν διεξάγεται έντονο debate αλλά και σε αυτοτελή ποστ
  6. Όταν κάποιος δεν έχει τίποτα πραγματικά αξιόλογο για να του κάνεις κανονικό Like. Ή όταν κάποιος σε έχει λούσει στα κομπλιμέντα και νιώθεις άσχημα που δεν ανταποκρίνεσαι στα αισθήματά του. Ή όταν κάποιος παίρνει γενικώς ελάχιστα Like και τον λυπάσαι. Η περιπτωσιολογία του mercyLike είναι αχανής.
  7. Όταν γράψεις κάτι που δεν μου αρέσει – κατά κανόνα σε τοίχο άλλου – σου κάνω Like που ισοδυναμεί με το «σε είδα»
  8. Κάνω Like και σε κλάσματα δευτερολέπτου το παίρνω πίσω. Ενίοτε γίνεται κατά λάθος ωστόσο η φούρια της άμεσης αναίρεσης κάτι μαρτυρεί. Αν γίνει σκόπιμα είναι για σπάσιμο νεύρων. Το λες και κβαντικό Like σαν τη γάτα του Σρέντινγκερ που υπάρχει και συγχρόνως δεν υπάρχει.
  9. To αντι-Like. Από τα πιο ύπουλα μαζί με το προειδοποιητικό: παρεμβαίνεις και επιβραβεύεις αιχμηρό σχόλιο ενός «αντιπάλου» κάποιου που αντιπαθείς. Πετάγεσαι ξαφνικά σε ένα debate όχι τόσο επειδή συμφωνείς με έναν από τους δύο διαλεγoμένους αλλά για να τον αβαντάρεις ενάντια στον άλλον. Ψιλο-hater κατάσταση.
  10. Το Like υπό μορφή θετικού σχολίου. Η φάση είναι «Σου έγραψα θετικό σχόλιο”,” μη θες και Like τώρα όχι όλα δικά σου».
  11. Το κοροϊδευτικό Like Όταν γράψεις κάτι που είναι εξώφθαλμα λάθος σου κάνω Like για να σου δείξω ότι το κατάλαβα ότι δεν μου ξέφυγε η κοτσάνα σου. Συγγενεύει κάπως με το ειρωνικό Like αλλά δεν είναι το ίδιο. Ετούτο εδώ είναι πιο αθώο”,” με την έννοια πως αφορά πραγματολογικά λάθη ευκόλως αναγνωρίσιμα από οποιονδήποτε χωρίς να απαιτείται insideinformation.
  12. Το συναδελφικό Like. Όταν έχουμε κοινή στάση απέναντι σε ένα φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας ακόμη και αν εσύ το διατυπώνεις με κάπως άτσαλο ακραίο  ουγκ τρόπο  που εγώ δεν εγκρίνω. Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε και «τελεολογικό» ή «στρατευμένο» Like καθότι και οι δύο κατατείνουμε στον ίδιο στόχο (π.χ. να παραιτηθεί μια κακή κυβέρνηση) ασχέτως αν εσύ έχεις υπερβεί τα όρια του πολιτικώς ορθού.
  13. Το γκομενικόLike Δείχνω το ενδιαφέρον μου. Αν και συνήθως όταν γουστάρεις πολύ κάποια είσαι μετρημένος στα Like σύνθετο φαινόμενο που σηκώνει ξεχωριστή πραγμάτευση.
  14. Το ξεκαρφωτικόLike Λιώνω για πάρτη σου αλλά σου κάνω Like σε φωτογραφία που είσαι με τον γκόμενο ώστε α) να δείξω άνετος και cool για να είμαι κάπως ingoodterms με τον τύπο ώστε να μη ζηλεύει και σε βάλει να με διαγράψεις
  15. Το διπλωματικό ή εθιμοτυπικό Like Έχουμε τσακωθεί φιλιώνουμε και μετά αλληλολαϊκιζόμαστε κάνα-δυο φορές απανωτά για να επισφραγίσουμε την εκεχειρία. Σαν τις γκόμενες που φιλιούνται σταυρωτά στα μάγουλα από απόσταση ασφαλείας χωρίς να αγγίζονται πετσί με πετσί. Συγγενές με το δημοσιοσχετίστικο”,” αλλά όχι το ίδιο.