fbpx

Αυτή είναι η πιο χρήσιμη κίνηση για την υγεία σου που κάνεις στο ντουζ

Αυτή είναι η πιο χρήσιμη κίνηση για την υγεία σου που κάνεις στο ντουζ

Στη διάρκεια του καθημερινού σας ντους συνιστάται να κάνετε μια κίνηση – και με τα δυο χέρια – για τουλάχιστον μισό λεπτό που θα διασφαλίσει την κινητικότητά σας καθώς τα χρόνια περνούν

Το πλύσιμο της πλάτης σας την ώρα που βρίσκεστε στο ντους για λίγα δευτερόλεπτα καθημερινά μπορεί να διασφαλίσει καλυτερη και μεγαλύτερη κινητικότητα των ώμων και της σπονδυλικής στήλης, μια απαραίτητη προυποθεση για υγιή γήρανση.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το ντουζ μετά την προπόνηση δεν είναι μόνο για τη περιποίηση σου!

 

Σύμφωνα με τον Δρ Phillip Higgins φυσικοθεραπευτή στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον η προσπάθειά μας να τρίψουμε με το σφουγγάρι εκείνο το δύσκολο και δυσπρόσιτο σημείο στη μέση της πλάτης αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να να βελτιώσουμε την κατάσταση των ώμων, την κινητικότητα του πάνω μέρους της πλάτης, ακόμη και να ανακουφιστούμε από τον πόνο στον αυχένα.

Οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώσουμε μόλις 30” την ημέρα στο μπάνιο με σκοπό την συγκεκριμένη κίνηση των χεριών. Με αυτο τον τρόπο γυμνάζονται οι ώμοι σε όλο το εύρος της κίνησής τους και μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλές κινήσεις που μπορεί τώρα να θεωρούμε δεδομένες, αλλά συνήθως δυσκολεύομαστε να εκτελέσουμε καθώς περνούν τα χρόνια π.χ. να ξύσουμε την πλάτη μας, να πιασουμε ένα φλιτζάνι σε ψηλό ράφι ή να βγάλουμε κάτι από την πίσω τσέπη του παντελονιού.

Η κινητικότητα των ώμων μας επιτρέπει να ζούμε ανεξάρτητα και αυτόνομα καθώς τα χρόνια περνούν. Εάν δεν τους ασκούμε καθημερινά οι ώμοι σταδιακά χάνουν την κινητικοτητά τους και οι αρθρώσεις συσπώνται και πονούν όταν προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις που απαιτούν να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά πάνω και πίσω απο το κεφάλι.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος της καλής κινητικότητας των ώμων είναι η καλύτερη κινητικότητα του αυχένα και η αποφυγή της αυχεναγλίας. Όταν οι ώμοι είναι σε σύσπαση και είναι δύσκολο να σηκώσουμε τα χέρια πίσω από κεφάλι μπορεί να επηρεαστεί και η σωστή στάση του σώματος και η ικανότητα μας να στεκόμαστε με ίσια την πλάτη. Πρόκειται για παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα.

Ο Δρ Phillip Higgins επισημαίνει ότι φροντίζουμε να κάνουμε την κίνηση του τριψίματος της πλάτης και με τα δυο χέρια εναλλάξ. Επίσης όσο περισσότερο επιμένουμε να κάνουμε την συγκεκριμένη κίνηση καθημερινά τόσο περισσότερο θα βλέπουμε να βελτιώνεται εύρος της κίνησης καθώς κυλούν οι εβδομάδες. Στο μεσοδιάστημα μια βούρτσα με λαβή θα μας επιτρέπει να διατηρούμε καθαρά και τα σημεία της πλάτης που δεν φτάνουμε!