fbpx

Αυτή είναι η σημαντική βιταμίνη Β6 που είναι πολύτιμη για το σώμα σου

Αυτή είναι η σημαντική βιταμίνη Β6 που είναι πολύτιμη για το σώμα σου

Ανάμεσα στις πιο γνωστές και σημαντικές βιταμίνες του οργανισμού, είναι η βιταμίνη Β6. Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ρόλος της είναι πολυδιάστατος, καθώς συμμετέχει ως συνένζυμο σε πάνω από 100 βιοχημικές αντιδράσεις όπως στην πέψη και απορρόφηση των συστατικών της τροφής.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Να γιατί πρέπει να τρως καρότα και κατά προτίμηση ολόκληρα!

 

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και για την καλή υγεία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Β6 διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών της διατροφής. Συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας, στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, στην λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος καθώς και στην αιμοποίηση. Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή ορμονών οι οποίες χρησιμοποιούν ως υπόστρωμα απαραίτητα λιπαρά οξέα (π.χ. Προσταγλαδίνες).

 

Τη βιταμίνη Β6 θα την βρείτε κυρίως στις εξής τροφές:

Πουλερικά

Ψάρια

Πατάτες

Αρακάς

Μπανάνες

 

Η βιταμίνη Β6 μπορεί επίσης να ληφθεί ως συμπλήρωμα, συνήθως με λήψη κάψουλας, δισκίου ή υγρού από το στόμα.

Άτομα με νεφρική νόσο ή καταστάσεις που εμποδίζουν το λεπτό έντερο να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά από τις τροφές (σύνδρομο δυσαπορρόφησης) είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β6. Ορισμένες γενετικές ασθένειες και ορισμένα φάρμακα επιληψίας μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, οδηγώντας σε αναιμία, σύγχυση, κατάθλιψη και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 συνδυάζεται συνήθως με ανεπάρκεια σε άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και η βιταμίνη Β12.

 

Συνιστώμενη δόση και συμπληρώματα

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνη Β6 είναι 1.3mg, ωστόσο, οι ανάγκες διαφοροποιούνται με βάση την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης. Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, συνεπώς, δεν μπορεί να αποθηκευτεί στον οργανισμό με την περίσσεια της να αποβάλλεται πολύ γρήγορα μέσω των ούρων. Αυτό σημαίνει πως η πρόσληψη τροφίμων με βιταμίνη Β6 πρέπει να γίνεται καθημερινά, ώστε να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες.

Η λήψη βιταμίνης Β6 σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να είναι είτε από πολυβιταμινικές φόρμουλες, από φόρμουλες με βιταμίνες του συμπλέγματος Β ή ακόμη και μεμονωμένα ως βιταμίνη Β6. Συστήνεται να λαμβάνεται μαζί με άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, για καλύτερη απορρόφηση και δράση. Στα συμπληρώματα διατροφής συνήθως διατίθεται σε μορφή υδροχλωρικής πυριδοξίνης, σε κάψουλες, ταμπλέτες ή ακόμη και σε υγρή μορφή.