fbpx

Αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποκατάσταση μετά την προπόνηση

Μετά την προπόνηση, είτε με βάρη, είτε με τρέξιμο ή και με τα δύο μαζί το σώμα σου χρειάζεται αποκατάσταση. Και μπορεί εσύ να έχεις φροντίσει ώστε να παίρνεις όλα όσα χρειάζονται διατροφικά και να έχεις κάνει την ανάλογη αποθεραπεία, όμως πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα σου για να αποκατασταθεί;

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Με αυτές τις ασκήσεις θα αποκτήσεις περισσότερη ταχύτητα

Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες με πιο σημαντικούς τους εξής:

  • Το επίπεδο φυσικής κατάστασης
  • Η χρονική διάρκεια και η ένταση των ασκήσεων
  • Η εξοικείωση με τις ασκήσεις που έχεις εκτελέσει.

Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος είναι σε πολύ καλό επίπεδο και εκτελέσει δύο με τρία σετ πιέσεις στο πάγκο με λίγα κιλά και μέτρια ένταση, δεν πρόκειται να έχει κανένα πρόβλημα να εκτελέσει ξανά την ίδια άσκηση και την επόμενη μέρα διότι ο χρόνος αποκατάστασης θα είναι λιγοστός αφού δεν θα έχει κουράσει αρκετά τους μύες του.

Από την άλλη όμως αν κάνει τέσσερις ασκήσεις με 12 περίπου σετ για στήθος με πολλά κιλά, λίγες επαναλήψεις με ασκήσεις με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένος τότε θα χρειαστεί αρκετές μέρες για αποκατάσταση.

Οι μεταβολικές ασκήσεις όπως τα squatts και οι άρσεις θανάτου καλό είναι να γίνονται ανά κάποιες μέρες και αυτό γιατί πέρα από την επιβάρυνση των μυών επιβαρύνουν και το νευρικό σύστημα.

Σε ότι έχει να κάνει με το τρέξιμο αυτό εξαρτάται καθαρά από το επίπεδο του δρομέα. Υπάρχουν δρομείς οι οποίοι τρέχουν κατά μέσω όρο πάνω από 160 χλμ τη βδομάδα και χρειάζονται λίγη ξεκούραση ανάμεσα στις προπονήσεις.

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που τρέχουν 35 έως 45 χλμ τη βδομάδα και αν επιχειρήσουν να κάνουν μια προπόνηση σε ανηφόρα να χρειάζονται μέρες αποκατάστασης από την μυϊκή επιβάρυνση.

 

Ποιοι παράγοντες αναστέλλουν χρονικά την αποκατάσταση

Υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που αναστέλλουν χρονικά την αποκατάσταση και είναι οι εξής:

 

Η διάρκεια του ύπνου: Αν χρονικά στερείσαι ώρες ύπνου ( το ιδανικό είναι 8 ώρες) τότε οι πληγές από την προπόνηση στους μύες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο για να αποκατασταθούν.

 

Η διατροφή: Αν δεν ενυδατώνεσαι σωστά ή έχεις έλλειψη σε ποτάσιο και ίσως στην πρόσληψη πρωτεΐνης στη σωστή ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο αποκατάστασης.

 

Η υπερπροπόνηση: Αν προπονείσαι συνεχώς και δεν αφήνεις το σώμα να επουλώσει τις πληγές του τότε είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα αναγκαστείς να σταματήσεις από τους πόνους και τη πεσμένη απόδοση.