
Αυτοί είναι οι τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του κρασιού!
Ποιά είναι η καταγωγή του,το στυλ του ή επίσης και το χρώμα του; Η ποιότητα ενός κρασιού εξαρτάται πάντα από τους ίδιους παράγοντες.
Κατ’ αρχάς πρέπει να αναφερθεί η γνωστή τριλογία terroir, κλίμα και ποικιλία. Η τελειότητα αντίστοιχα αυτών των τριών παραγόντων δίνουν την ποιότητα του σταφυλιού.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε για τον μύθο των καπνιστών malt ουίσκι της Σκωτίας!
Ένας ακόμη παράγοντας είναι και ο άνθρωπος. Είναι αυτός που με την ποιότητα της δουλείας του στον αμπελώνα αλλά και στην δεξαμενή εχεί την δύναμη να μετατρέψει την πρώτη ύλη και να δώσει ζωή σε ένα ποιοτικό κρασί.
Αναλυτικά:
Το terroir
Επηρεασμένοι από τους γαλλικούς αμπελώνες από όπου και γεννήθηκε η έννοια του terroir είναι σήμερα παγκόσμια. Η έννοια του terroir συγκεντρώνει όλες εκείνες τις φυσικές παραμέτρους που υπάρχουν σε ένα αμπελώνα, όπως η γεωλογική φύση του εδάφους και του υπεδάφους , η γεωγραφική μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον, που του παρέχουν μια παγκόσμια ταυτότητα.
Η ποιότητα του terroir εξαρτάται από την ικανότητα που άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη να ευννοεί την ανάπτυξη του αμπελιού και την απόκτηση σταφυλιών ώριμων και συμπηκνωμένων. Επειδή οι εχθροί της ποιότητας είναι οι δυνατές αποδόσεις, η υπερβολική τροφοδοσία νερού και η έλλειψη ωριμότητας, τα καλύτερα terroir έχουν φτωχά εδάφη,επωφελούμενα από μια καλή αποστράγγιση και από μια καλή έκθεση στον ήλιο.Γι’ αυτούς τους λόγους σχεδόν πάντα είναι προνομοιούχα τα εδάφη με χαλίκι, με ψιλά πετραδάκια ή με άμμο, που βρίσκονται σε πλαγιές στις πεδιάδες και τα οποία είναι προσανατολισμένα νότια και νοτιοανατολικά μαζί με μια ηλιοφάνεια διαρκείας και αναλογική. Πιο απλά μπορούμε να πούμε οτι το φυσικό περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα..Η γειτνίαση με ένα δάσος προσφέρει ένα φυσικό εμπόδιο ενάντια στον αέρα και στα σύννεφα, η παρουσία μιας ποσότητας νερού μετριάζει τις διαφορές της θερμοκρασίας και η δίοδος ρευμάτων αέρα επιρεάζει την ωριμανση του σταφυλιού αποξηρένωντας την ατμόσφαιρα.
Το κλίμα
Χωρίς να αδιαφορήσουμε για την επίδραση των διαφορέτικων χρονολογιών στην ποιότητα του σταφυλιού θα πρέπει ωστόσο να επικεντρωθούμε και στο ρόλο που παίζει το κλίμα.Για να βεβαιωθούμε για την καλή ανάπτυξη του φυτού και για την μέγιστη ωρίμανση των καρπών του, το αμπέλι θα πρέπει να έχει ζέστη, φώς, νερό όλα αυτά όμως στις κατάλληλες δόσεις.Τα όρια της καλλιέργιας του αμπελιού κυμαίνονται γενικά ανάμεσα στους 35′ με 50′ μοίρες γεωγραφικού πλάτους. Γι?αυτό το λόγο, η Ευρώπη έχοντας εύκρατα κλίματα, όπως αυτά του ωκαεανού,του μεσημβρινού και του υπειρωτικ.ων χωρών εχεί μια πολύ ευνοική τοποθεσία. Επίσης προσφέρει και περιόδους οι οποίοι εναλλάσονται επιτρέποντας στον αμπελώνα να έχει εξασφαλισμένο ένα φυτικό κύκλο από το Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο με μια άνοιξη αρκετά μακριά και ξηρή για να ευνοήσει την ωρίμανση διαρκείας των σταφυλιών, ακολουθώντας στην συνέχεια ένας χειμώνας μακρύς και κρύος, φερνοντάς του μια παύση ζωτικής σημασίας για το αμπέλι. Ο αριθμός, το σύνολο των θερμοκρασιών αποδεικνύεται προνομιούχος για την κουλτούρα του αλλά επίσης και για την επιλογή των ποικιλιών. Όσο για το νερό, ο αμπελώνας που το έχει ανάγκη και δεν έχει άμεση πρόσβαση σ? αυτό χρειάζεται περίπου 500mm με 700 mm κάθε ένα χρόνο. Aυτές οι κληματολογικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες κάτω όμως από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος μπορεί να παρέμβει. Στις ζεστές περιοχές όπως η Αυστραλία με την άρδευση, και στις κρύες όπως στην Σουηδία με ευνοικές τις ζώνες ή τα μικροκλίματα, ευνοιείται η αμπελοκαλλιέργεια.
Η ποκιλία
Κάθε ποικιλία κατέχει τα δίκα της αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Κάποιες ξεχωρίζουν για το πληθωρικό φρούτο τους που τις κάνει εύκολα αντιληπτές, όπως το Gewurztraminer στα λευκά και το Pinot Noir στα κόκκινα. Κάποια άλλα γίνονται ξεχωριστά από τον πλούτο τους σε ταννίνες, όπως το Caubernet Sauvignon και το Syrah.Ωστόσο, η ποικιλία δεν καθορίζει από μόνη της την ταυτότητα του κρασιού. Αυτό θα υπολογιζόταν χωρίς την δύναμη του Terroir που ρυθμίζει την εκφραστικότητα του.Το Chardonnay για παράδειγμα δίνει στην Βουργουνδία διαφορετική εκφραστικότητα σαν ποικιλία από οτι στο Meursault, στο Chablis και στο Pouilly-Fuisse και χωρίς να μιλάμε για κρασιά ενός εντελώς διαφορετικού στυλ. Όμως το κλίμα έχει μια επίδραση ακόμα μεγαλύτερη. Δεν είναι τυχαίο οτι το Pinot Noir στην Βουργουνδία που δίνει κάποια από τα μεγαλύτερα Grand Cru του κόσμου δεν καλλιεργείται στο Bordelais του οποίου τα κρασιά δεν είναι κατώτερης ποιότητας αλλά που το κλίμα του είναι πάρα πολύ υγρό για να δώσει ποιοτικό άρωμα σ’αυτή την ποικιλία.Σε αντίθεση το Cabernet Sauvignon, γνωστή ποικιλία του Medoc δεν φτάνει ποτέ στην ίδια ωριμότητα μ’ αυτή του Medoc οταν καλλιεργείται στην Βουργουνδία λόγω του κλίματος της περιόχης.
O Άνθρωπος
Ο τελευταίος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για την ποιότητα του κρασιού είναι ο Άνθρωπος. Χωρίς αυτόν το κρασί θα είχε μείνει στο πρωταρχικό στάδιο του σταφυλιού. Είναι αυτός που θα φροντίσει το αμπέλι μέχρι ο καρπός να ωριμάσει και θα πάρει στην συνέχεια τον μούστο. Αλλά ο ρόλος του δεν επικεντρώνεται μόνο στην δουλεία στα οινοποιεία. Αρχίζει ήδη από πριν στους αμπελώνες. Περιμένοντας το φυτό ένα διάστημα 10 μηνών θα παρακολουθεί βήμα βήμα την ανάπτυξη του παρεμβαίνοντας όποτε το κρίνει απαραίτητο με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχει ένα ποιοτικό φρουτώδες άρωμα χωρίς ωστόσο να μπορεί να οικειοποιηθεί τους καλούς οιωνούς της μετεορολογικής υπηρεσίας. Στην συνέχεια στα οινοποιεία δίνει τον καλύτερό του εαυτό ως ταλαντούχος οινοποιός για να παράγει ένα κρασί που φέρει την σφραγίδα του. Γιατί ένας οινοποιός παράγει πάντα ένα κρασί σύμφωνα με την προσωπικότητά του. Δεν παρατηρεί κανείς ότι στην ίδια κατηγορία κρασίων με διαφορετικά στυλ, το ένα είναι πιο πρόσχαρο από το άλλο και το άλλο πιο άχαρο από οτι το πρώτο?
Ώντας και αμπελουργός, αυτό σου προσδίδει αυτόματα τον ρόλο του κηπουρού αλλά και αυτόν του μάγειρα, γιατί χρειάζεται μερικές φορές να γνωρίζεις τις ιδιότητες του εδάφους ώστε να πετύχεις όσο το δυνατόν πιο όμορφα αρώματα και το ταλεντο του chef για να βελτιώσει στο μέγιστο όλα τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Αυτό γίνεται γιατί συνδιάζει συνχρόνως την παράδοση και την δημιουργία που το επάγγελμα του αμπελουργού διαφέρει από το επάγγελμα του απλού αγρότη, παρέχοντας του σήμερα την αναγνώριση από το ευρή κοινό.
ΠΗΓΗ: Infowine.gr