fbpx

Αυτοί είναι οι 13 σημαντικότεροι μύθοι της διατροφής!

Αυτοί είναι οι 13 σημαντικότεροι μύθοι της διατροφής!

Αποφάσισες να κάνεις διατροφή να χάσεις κάποια κιλάχωρίς αν συμβουλευτείς ειδικό και ακούς διάφορα! Προσπαθείς με το μυαλό σου να συνδυάσεις τροφές για να πετύχεις το ποθητό αποτέλεσμα. Ωστόσο πρέπει να μάθεις ότι ίσως κάνεις λάθοςαφού στα γυμναστήρια κυκλοφορούν πολλοί μύθοι περί διατροφής.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτό είναι το μοναδικό σημείο στο ψυγείο που δεν πρέπει να βάζεις το γάλα!

 

Ο καθένας έχει την δική του άποψη περί διατροφήςόπως βέβαια έχει και τον δικό του μεταβολισμό. Έτσι οι απόψεις περί διατροφή είναι πάμπολεςόπως και οι μύθοι.

Διαβάστε τους πιο σημαντικούς μύθους της διατροφής:

 1. Περιορισμός των θερμίδων:

Γενικά το σύνολο των θερμίδων παίζει ρόλο αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι η προέλευσή τους. Αν οι ημερήσιες θερμίδες προέρχονται από μία σοκολάτα αντί για ένα μικρό πλήρες γεύμαθα χάσετε βάρος αλλά δεν θα είναι λίπος. Ο οργανισμόςγια να καλύψει τις ανάγκες τουθ’ αρχίσει να καίει το μυϊκό ιστό του. Για να μειωθεί ο λιπώδης ιστός πρέπει η διατροφή να είναι ισορροπημένη ώστε να εξασφαλίζει υγιή λειτουργία και κατά συνέπεια καύσεις.

 1. Χωρίς πρωινό μειώνω θερμίδες:

Ενώ γνωρίζετε τη διατροφική αξία του πρωινού όταν αρχίζετε διατροφή και για κάποιο λόγο το αποφεύγετε καταφέρνετε μετά να πεινάτε πολύ και να καταβροχθίζετε ότι βρείτε μπροστά σας  ανεξέλεγκτα.<

 1. Οι υδατάνθρακες παχαίνουν:

Δεν παχαίνουν όλοι οι υδατάνθρακες. Για παράδειγμα τα κρουασάνείναι υδατάνθρακες. Το ίδιο όμως είναι και το μπρόκολο. Για να χάσετε βάρος επιλέγετε τους σωστούς: λαχανικά φρούτα και φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια).

 1. Το βραδινό φαγητό παχαίνει:

Καμία ώρα δεν είναι απαγορευτική για το φαγητό και ο μύθος ότι το βραδινό φαγητό είναι ευρέως διαδεδομένος. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμιδική και θρεπτική αξία του βραδινού σας. Εάν κάνετε υγιεινές επιλογές όπως φρούταλαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη μπορείτε να τρώτε όποια ώρα θέλετε.

 1. Γρήγορες και απαιτητικές δίαιτες:

Οι απαιτητικές δίαιτες που απαγορεύουνεντελώς κάποιες κατηγορίες τροφίμων μπορεί αρχικά να δείχνουν ότι έχουν αποτέλεσμα αλλά μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά και μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία. Αυτό γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι κουράζονται γρήγορα από τις «απαγορεύσεις» αλλά και οι δίαιτες αυτού του τύπου δεν παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Καλό είναι λοιπόν αν αποφασίσουμε να χάσουμε βάρος να διαλέξουμε μια διατροφή με την οποία θα έχουμε μια μικρή απώλεια βάρους ανά εβδομάδα.

 1. Τα προϊόντα απώλειας βάρους:

Ένα προϊόν απώλειας βάρους που ισχυρίζεται ότι είναι «φυσικό» ή «φυτικό» δεν είναι απαραιτήτως ασφαλές καθώς τα προϊόντα αυτά πολλές φορές δεν είναι εγκεκριμένα ή δεν είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι δουλεύουν. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία σας και δεν πρέπει να το ρισκάρετε. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε προϊόν απώλειας βάρους και ακούστε την γνώμη του. Μην ρισκάρετε την υγεία σας με προϊόντα που δεν είναι εγκεκριμέναείναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και προέλευσης και απλά υπόσχονται αδυνάτισμα δια μαγείας. Δενυπάρχουνμαγικάχάπια.

 1. Αδυνατίζω τρώγοντας ότι θέλω:

Για να χάσετε βάροςθα πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε περισσότερες θερμίδες από ότι τρώτε. Είναι δυνατόν να τρώτε από όλα τα είδη των τροφίμων και να χάσετε βάρος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να περιορίσετε τον αριθμό των θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα ήκαι να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερες ποσότητες φαγητού και να επιλέξετε τρόφιμα που είναι χαμηλά σε θερμίδες.

 1. Τα light προϊόντα με βοηθούν να χάσω βάρος:

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τα λιπαρά ή τη ζάχαρη που έχει ένα προϊόν με τις θερμίδες. Με την ένδειξη «light» εννοούν ότι το συγκεκριμένο προϊον έχει χαμηλά λιπαρά (ή και καθόλου) ή δεν ότι δεν περιέχει ζάχαρη. Αν δείτε τον πίνακα με τις θερμίδες του προϊόντος θα διαπιστώσετε πως light δεν σημαίνει και λίγες θερμίδες!

 1. Οι ξηροί καρποί παχαίνουν:

Σε μικρές ποσότητεςοι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος αλλά οι περισσότεροι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λίπη που δεν φράζουν τις αρτηρίες. Επίσης Οι ξηροί καρποί είναι καλές πηγές πρωτεϊνώνδιαιτητικών ινών και ανόργανων συστατικών. Απολαύστε λοιπόν μικρές μερίδες ξηρών καρπών. Το 1/3 φλιτζάνι με ξηρούς καρπούς έχει περίπου 270 θερμίδες.

 1. Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες από το λευκό:

Κι όμως η «μάχη» λευκού και μαύρου ψωμιού έρχεται σχεδόν ισοπαλίαμε το δεύτερο να αποδίδει γύρω στις 5 θερμίδες ανά φέτα παραπάνω! Βέβαια σε θρεπτική αξία υπερέχει το ψωμί ολικής αλέσεως (μαύρο)καθώς είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνεςενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με το λευκό.

 1. «Κόλλησε» ο μεταβολισμός μου:

Για να χάσει κανείς κιλά πρέπει να προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά. Επιπλέον”,” ένα πιο αδύνατο σώμα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια σε σχέση με ένα βαρύτερο για να συντηρηθεί. Κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αδυνατίσματος λοιπόν όπου το σωματικό βάρος μεταβάλλεται προς τα κάτωέρχεται η στιγμή που η ενέργεια που παίρνετε από την τροφή είναι ίση με αυτή που το σώμα σας «καίει». Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το βάρος σας σταθεροποιείται. Άρα λοιπόν δεν χάνετε κιλάόχι γιατί «μπλόκαρε» ο μεταβολισμός σας αλλά επειδή προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες «δικαιούται» το νέο σας χαμηλότερου βάρουςσώμα.

 1. Μαργαρίνη αντί για βούτυρο:

Οι μαργαρίνες δεν είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή καθώς συνήθως περιέχουν ακριβώς όσο λίπος αλλά και θερμίδες έχει και το βούτυρο και έτσι δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα στο αδυνάτισμα. Ακόμα χειρότεραμπορεί επίσης να περιέχουν φυτικά υδρογονωμένα έλαιατα οποία δημιουργούν τα «τρανς λιπαρά» τα οποία είναι εξίσου βλαβερά με τα κορεσμένα λιπαρά.

 1. Το ελαιόλαδο δεν παχαίνει:

Το ελαιόλαδο αποτελείται από τα λεγόμενα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί ένα θρεπτικό τρόφιμο από την άλλη μεριά όμως δεν παύει να ανήκει στην κατηγορία του λίπουςπου σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε θερμίδες! Έτσικάθε γραμμάριο λίπους σας προμηθεύει με 9 θερμίδεςπου είναι κάτι παραπάνω από διπλάσιες αν τις συγκρίνουμε με τους υδατάνθρακες (ψωμί , ζάχαρη, μακαρόνια κ.α.) και τις πρωτεΐνες (κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά κ.α.) που αποδίδουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.Μείνετε λοιπόν μακριά από τις υπερβολές και φροντίστε να καταναλώνετε ελαιόλαδο με μέτρο.