fbpx

Αυτοί είναι οι 9 μύθοι της …παραλίας και της …πισίνας για το μαύρισμα

Αυτοί είναι οι 9 μύθοι της …παραλίας και της …πισίνας για το μαύρισμα

Πολλά ακούγονται για το καλύτερο μαύρισμα ή για τις συνέπειες του μαυρίσματος. Η χώρα μας είναι ηλιόλουστη τις περισσότερες μέρες του χρόνου και θα έπρεπε εμείς οι Έλληνες  να γνωρίζαμε τα πάντα περί μαυρίσματος. Ωστόσο οι μύθοι της παραλίας έχουν κατακλύσει την υπόθεση μαύρισμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πόσο αρρενωπός νομίζεις ότι είσαι

 

Δείτε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι μύθοι!

  1. Κοκκινίζω για να μαυρίσω καλύτερα!

Μύθος και μάλιστα επικίνδυνος. Το κοκκίνισμα είναι προοίμιο του «κάψιματος» και όχι του μαύρισματος. Η κοκκινίλα θα μείνει απλώς κοκκινίλα ενώ αν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά το δέρμα στο σημείο αυτό θα ξεφλουδίσει.

  1. Το βαθύ μαύρισμα προστατεύει σαν ένα φυσικό αντιηλιακό.

Το μαύρισμα αποτελεί άμυνα του οργανισμού κατά των βλαβών που προκαλεί η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία. Ωστόσο το μαύρισμα σε λευκό δέρμα προσφέρει Δείκτη Προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία (SPF) ίσο με 4. Συνεπώς κανένα μαύρισμα δεν είναι υγιές. Το ελαφρύ μαύρισμα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων αλλά υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος καταστροφής του δέρματος. Στην πραγματικότητα το μαύρισμα δεν είναι ένδειξη υγείας αλλά καταστροφής του δέρματος.

  1. Αν δεν αισθάνεσαι τον καυτό ήλιο δεν θα πάθεις έγκαυμα!

Η θερμότητα που καταλαβαίνεις στο γυμνό δέρμα παράγεται από το ορατό και υπέρυθρο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας δεν έχει καμία σχέση με τον κίνδυνο για ηλιακό έγκαυμα. Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται από την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία η οποία δεν είναι αντιληπτή.

  1. Μαύρισμα με διαλλείματα είναι υγιεινό!

Η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αθροιστική  επομένως όσα διαλλείματα και αν κάνεις  πάλι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις.

  1. Με προστατεύει η σκιά της ομπρέλας

Οι ακτίνες του ηλίου ανακλώνται από την άμμο και το νερό της θάλασσας και φυσικά φτάνουν και κάτω από την ομπρέλα!

  1. Με συννεφιά δεν καίγομαι δεν μαυρίζω!

Το 80% της ηλιακής υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει ένα λεπτό στρώμα από σύννεφα. Η καταχνιά αυξάνει επιπρόσθετα λόγω της ψευδαίσθησης ασφάλειας αλλά και λόγω της μικρότερης αντίληψης θερμότητας την έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

  1. Με αντηλιακό κάθομαι όσο θέλω στον ήλιο

Τα αντιηλιακά δεν είναι σχεδιασμένα για να αυξήσουν το χρόνο έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά για να αυξήσουν την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία την οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Η προστασία που προσφέρουν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη σωστή εφαρμογή τους.

  1. Δεν μαυρίζω αν βάλω αντιηλιακό

Μαυρίζεις μόνο εάν και όσο ο φωτότυπός σου το επιτρέπει. Αν ανήκεις στον φωτότυπο 1 ή 2 δηλαδή πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν θα μαυρίσεις αφού η επιδερμίδα σου εκκρίνει μικρή ποσότητα μελανίνης.

  1. Μαύρισα άρα μπορώ να σταματήσω να φοράω αντηλιακό

Εάν η επιδερμίδα σου έχει μαυρίσει ή έχεις φυσικά σκουρόχρωμη επιδερμίδα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις απροστάτευτος! Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να μας προστατεύσει από το έγκαυμα αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.