fbpx

Αυτό είναι το μυστικό για το καλύτερο ψήσιμο και δεν έχει να κάνει τόσο με τα ψητά!

Αυτό είναι το μυστικό για το καλύτερο ψήσιμο και δεν έχει να κάνει τόσο με τα ψητά!

Είσαι καλός ψήστης; Ξέρεις να διαλέγεις καλά κρέατα; Λες ότι αν δεν έκανες τη δουλειά που κάνεις σίγουρα θα ήσουν ψήστης; Όλα καλά αυτά,  αλλά δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία για ένα καλό ψήσιμο!

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτά που πρέπει να αποφύγεις να κάνεις στη παραλία για να είσαι σοβαρός

 

Όσο καλός ψήστης και όσο καλά να είναι τα κρέατα δεν αξίζουν αν δεν υπάρχει καλή παρέα! Και τι σημαίνει αυτό;

Το να ψήνεις εσύ μόνος και οι άλλοι όλοι να κάθονται στο τραπέζι λες και είναι σε ταβέρνα, δε λέει. Δεν είναι καλή παρέα!

Η καλή παρέα λοιπόν κάνει το καλό ψήσιμο! Να ψήνεις εσύ και οι φίλοι να είναι δίπλα και να κάνετε παρέα.

Φυσικά την ώρα του ψησίματος πρέπει να υπάρχουν μεζεδάκια και το ανάλογο ποτό, κατά προτίμηση τσιπουράκι να ανεβάζει το κέφι!

Και φυσικά ο ψήστης και η παρέα του δοκιμάζουν πρώτοι αν …ψήνονται καλά τα ψητά!

Το ψήσιμο λοιπόν είναι πρώτα απ΄ όλα παρέα και χαβαλές, όμως και τα ψητά θα πρέπει όχι μόνο να τρώγονται αλλά να είναι… μαγεία. Δες μερικές συμβουλές για να τελειοποιήσεις το ψήσιμο σου:

 

Ψήσε με …τάξη

Οργάνωσε την ψησταριά σου. Άρχισε πρώτα με τα λουκάνικα αλλά φρόντισε να βάλεις δίπλα τα κρέατα που θέλουν περισσότερη ώρα. Αν έχεις να ψήσεις λαχανικά βάλε μια ψησταριά πρώτα με λαχανικά και τα υπόλοιπα μοίρασε τα ανάμεσα στα κρέατα. Στη συνέχεια βάλε μπιφτέκια ή σουτζουκάκια  μετά τα σουβλάκια και τέλος τις μπριζόλες.

 

Κάνε …μελιτζανοσαλάτα

Πριν αρχίσουν όλα και την ώρα που οι φλόγες καίνε τα κάρβουνα ρίξε πάνω στις φλόγες δύο ή τρεις μεγάλες μελιτζάνες χωρίς να τις τρυπήσεις. Όταν δεις να σκάει η φλούδα δοκίμασε αν μαλάκωσαν και στη συνέχεια βούτα τις σε παγωμένο νερό για να τις ξεφλουδίσεις. Η ψημένη ψίχα γίνεται τέλεια μελιτζανοσαλάτα.

 

Κρέας ζουμερό όχι άψητο!

Πολλοί είναι που τα …στεγνώνουν και αντί να φας κρέας τρως …σόλα ειδικά αν κρυώσει λιγουλάκι όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις. Το κρέας για να μη στεγνώσει και για να κρατήσει τους χυμούς του αλλά να μην είναι και άψητο πρέπει να ψηθεί αρχικά σε δυνατή φωτιά. Η δυνατή φωτιά το θωρακίζει και αυτό με τη σειρά του κρατάει τα ζουμιά του. Το ίδιο συμβαίνει και με το κομμένο κρέας. Πρέπει και αυτό να ψήνεται σε δυνατή φωτιά και όχι σε χαμηλή. Σε χαμηλή φωτιά αρχίζει να βράζει και δεν αποκτά τραγανή κρούστα.

 

Το αλάτι… μετά!

Το αλάτι έχει μεγάλη σημασία αλλά πρέπει να το αλατίζεις μετά το ψήσιμο και όχι πριν αφού αφυδατώνει και σκληραίνει το κρέας. Προτιμότερο είναι να αφήσεις να βάλει ο καθένας το δικό του αλάτι!

 

Πρόσεχε το λεμόνι

Μην χρησιμοποιείς πολύ λεμόνι ή ξύδι γιατί σκληραίνουν το κρέας. Προτίμησε ντομάτα που έχει οξέα για να γίνει το κρέας τρυφερό.

 

Τύλιξε τα …μεγάλα

Αν έχεις να ψήσεις κάποιο μεγάλο κομμάτι κρέατος τύλιξε το πρώτα σε αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να μπορέσει να τραβήξει θερμοκρασία μέσα. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηθεί μόνο απ΄ έξω. Φρόντισε να το ψήσεις μία με μιάμιση ώρα πριν το ξετυλίξεις.

 

Αν ψήσεις σε κάρβουνα

Αν ψήσεις με κάρβουνα τότε η μία πλευρά πρέπει να καίει δυνατά και η άλλη πιο χαμηλά για να αρχίσεις το κρέας από το δυνατό για να ψηθεί γρήγορα εξωτερικά και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Μετά ψήνεις στη χαμηλή φωτιά για όσο θέλεις.

 

Προσοχή στους χρόνους

Ο χρόνος εξαρτάται από την φωτιά των κάρβουνων ή την ένταση της ψησταριάς. Για το βοδινό κρέας χρειάζεται πέντε λεπτά από τη μία πλευρά και 2 από την άλλη. Γιατί καλό είναι το μοσχάρι να μη φτάνει σε καλοψημένο στάδιο. Το κοτόπουλο και το χοιρινό από την άλλη χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ψηθεί καλά καθώς υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας.

 

Μη το …ζαλίζεις

Μην γυρίζεις πολλές φορές το κρέας. Καλό είναι να το αφήνεις για το χρόνο που χρειάζεται από τη μία πλευρά κι έπειτα να γυρίζεις από την άλλη (υπολόγισε περίπου το μισό χρόνο από ότι άφησες την πρώτη πλευρά.