fbpx

Αυτό είναι το σύστημα που υπόσχεται τη μείωση των καθυστερήσεων στα φανάρια (Video)

Αυτό είναι το σύστημα που υπόσχεται τη μείωση των καθυστερήσεων στα φανάρια (Video)

Οι φωτεινοί σηματοδότες -υπάρχουν εδώ και 150 χρόνια με πρώτη χρήση τους στο Λονδίνο- σαφώς και ρυθμίζουν την κίνηση στην πόλη, αλλά από την άλλη είναι υπεύθυνοι για αρκετές από τις καθυστερήσεις, ενώ όταν καθιερωθεί πλήρως η αυτόνομη οδήγηση, κάτι που θα πάρει ακόμα αρκετά χρόνια για να μην πούμε δεκαετίες, οι μελέτες λένε πως θα καταργηθούν.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Έτσι φαίνεται ότι θα έρθει το τέλος για τα φανάρια (Video)

 

Μέχρι όμως να γίνει αυτό αναζητούνται λύσεις προκειμένου να υπάρχει περιορισμός των καθυστερήσεων, ειδικά από τη στιγμή που το επονομαζόμενο «πράσινο κύμα», ο συντονισμός των φαναριών δηλαδή δεν αποδίδει στις περισσότερες περιπτώσεις ικανοποιητικά.

 

 

Έτσι από τη Jaguar εξελίσσεται ένα σύστημα το οποίο λέγεται GLOSA (Green Light Optimal Speed Advisory System) και συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της κάθε πόλης και εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Vehicle-to-Infrastracture (αυτοκίνητο προς υποδομές). Με τη βοήθειά του υπάρχει η δυνατότητα το αυτοκίνητο και τα συστήματά του να ενημερώνονται για το αν υπάρχει πράσινο φανάρι μπροστά και σε ποια απόσταση προκειμένου να προσαρμόζεται η ταχύτητά του ώστε να το περνά χωρίς να σταματά.

 

 

Η τεχνολογία αυτή ήδη δοκιμάζεται σε μια F-Pace, ενώ η βρετανική εταιρεία ισχυρίζεται πως πέρα από τη μείωση του χρόνου που χάνεται στα φανάρια θα υπάρχει αύξηση της ασφάλειας μιας και η κίνηση των οχημάτων θα είναι πιο άνετη και αυτό θα μειώσει το στρες των οδηγών.

 

ΠΗΓΗ: CNN