fbpx

Α ή Β; Μάθε τι προσωπικότητα έχεις!

Α ή Β; Μάθε τι προσωπικότητα έχεις!

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 συνέδεσε επιστημονικά δύο βασικούς τύπους προσωπικότητας (Α και Β) με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αν είσαι γκρινιάρης δεν αντέχεις αυτές τις 4 καταστάσεις στη παραλία

 

Οι καρδιολόγοι Meyer Friedman και RH Rosenman διεξήγαγαν την μελέτη και κατέληξαν σε μια θεωρία που περιγράφει τους δύο αυτούς αντίθετους τύπους προσωπικότητας. Οι δύο αυτοί τύποι ορίζουν δύο ξεχωριστά σύνολα συμπεριφοράς και συναισθηματικών τάσεων, που είναι πιθανό να επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο ή άλλα προβλήματα υγείας.

 

Τύπος Α

Η μελέτη αποκάλυψε ότι ένα άτομο με προσωπικότητα τύπου-Α είναι πιο πιθανό να εστιάζει στην κοινωνική του αποδοχή, στα επαγγελματικά επιτεύγματα στην ζωή του και την αυτοεκτίμηση. Αυτό το άτομο είναι συχνά πιο αυταρχικό, ανυπόμονο και επιρρεπές σε συναισθήματα οργής. Αυτό το είδος της προσωπικότητας βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τον άλλο τύπο. Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου-Α έχουν κυρίως την ακόλουθη συμπεριφορά και στάση στην ζωή:

Αυτοί οι άνθρωποι επιδιώκουν πάντα τις υψηλές επιδόσεις. Είναι καλοί στην ταυτόχρονη εκτέλεση δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Πασχίζουν διαρκώς για την επίτευξη ολοένα και υψηλότερων στόχων. Όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται, θέτουν ακόμα μεγαλύτερους στόχους. Δεν επαναπαύονται ποτέ στις “δάφνες” τους.

Το βρίσκουν δύσκολο να αποδεχθούν την αποτυχία. Για εκείνους, μόνο οι άλλοι αποτυγχάνουν, εκείνοι όχι.

Νιώθουν σαν ο χρόνος είναι ένας αντίπαλος που πρέπει να νικήσουν κάθε μέρα.

Αυτή η σοβαρή αίσθηση του “κατεπείγοντος” τους καθιστά νευρικούς. Έτσι, τους είναι πιο δύσκολο να χαλαρώσουν γενικά.

Έχουν ανάγκη τον ανταγωνισμό. Αν δεν υπάρχει προφανής ανταγωνισμός, τον δημιουργούν.

Τους χαρακτηρίζουν κατά κανόνα αυξημένα επίπεδα στρες.

 

Τύπος Β

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε σε σχεδόν μια δεκαετία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου-Β έχουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Αυτά τα άτομα είναι πιο ανεκτικά και ήρεμα, ενώ δηλώνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη ζωή. Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ξέρουν τις ικανότητές τους και εργάζονται με σταθερό ρυθμό για να πετύχουν τους στόχους τους. Απολαμβάνουν τα ενδιάμεσα επιτεύγματά τους.

Δεν έχουν άγχος είναι πάρα πολύ άγχος για να υπερέχουν. Μπορεί να απογοητευτούν, όταν αποτυγχάνουν σε κάποιον στόχο, αλλά δεν “φέρνουν την καταστροφή”.

Απολαμβάνουν τα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς, αλλά η νίκη δεν αποτελεί μοναδικό τους στόχο.

Είναι πιο καινοτόμοι και επιτρέπουν στον εαυτό τους να αποτύχει, εάν αυτό είναι μέρος της “διαδρομής”.

Μερικές φορές είναι πάρα πολύ χαλαροί και στερούνται του κινήτρου να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Είναι ήρεμοι και δεν εκνευρίζονται εύκολα.

 

ΠΗΓΗ: examinedexistence.com